current views are: 6

28 Ιουλίου 2015
Δημοσίευση12:29

«Ρήσος»: Μια θεατρική περιπέτεια στο κέντρο της Αθήνας

Το αμφιλεγόμενο έργο του Ευριπίδη ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου

Δημοσίευση 12:29’
αρθρο-newpost

Το αμφιλεγόμενο έργο του Ευριπίδη ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου

Το αμφιλεγόμενο έργο του Ευριπίδη ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου.

Ο «Ρήσος» είναι ένα από τα μυστήρια της αρχαία γραμματείας. Οι μελετητές δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε σχέση με την πατρότητά του, που κάποιοι αποδίδουν στον Ευριπίδη, τον χρόνο δημιουργίας του, ακόμα και το θεατρικό είδος στο οποίο ανήκει. Κι αυτό γιατί, το έργο που βασίζεται στην ραψωδία Κ της Ιλιάδας περιέχει στοιχεία σατυρικού δράματος, κωμωδίας στα όρια της παρωδίας πολλές φορές, αλλά και δράματος.

Το θέμα στον «Ρήσο» είναι ο πόλεμος και η ανθρώπινη βλακεία, ως γενεσιουργός αιτία και αποτέλεσμα αυτού. Το έργο εκτυλίσσεται εξ’ ολοκλήρου στο σκοτάδι (αποτελεί το μοναδικό σωζώμενο έργο της αρχαίας ελληνική θεατρικής παραγωγής που διαδραματίζεται  αποκλειστικά κατά την διάρκεια της νύχτας) και διολισθαίνει από την ιλαρότητα στο δράμα με την ελευθερία που χαρακτηρίζει τα όνειρα.

Αυτό το ονειρικό στοιχείο δίνει το κλειδί για την ερμηνεία του έργου που προτείνει η Κατερίνα Ευαγγελάτου. Η σκηνοθέτης συνδέει δραματουργικά τον «Ρήσο» με την «Πραγματεία περί Ενυπνίων» από τα «Μικρά Φυσικά» του Αριστοτέλη, διαβάζοντας το έργο ως  ένα όνειρο που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια των θεατών, ένα όνειρο του Έκτορα, κατά την ταραγμένη νύχτα μετά την νικηφόρα μάχη του ενάντια στους Έλληνες.

Οι θεατές ως νέοι Περιπατητές (Περιπατητικοί) βαδίζουν καθοδηγούμενοι στην καρδιά  του αρχαιολογικού χώρου και παρακολουθούν διαφορετικές δράσεις από τους ηθοποιούς, με οδηγό την πραγματεία του Αριστοτέλη για τα όνειρα (Περί Ενυπνίων). Μέσα από τον περίπατο και την πραγματεία για τα όνειρα, αρχίζει να ξετυλίγεται και ο «Ρήσος».

«Ρήσος», Λύκειον Αριστοτέλους (πίσω από το Ωδείο Αθηνών), παραστάσεις έως 9 Αυγούστου, ώρα 21:30. Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€ (φοιτητές, 65+), 5€. Το εκδοτήριο εισιτηρίων της παράστασης βρίσκεται εντός του Ωδείου Αθηνών από την πλευρά της οδού Ρηγίλλης (πρώην είσοδος του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης). Η παράσταση δίνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.


σχετικα αρθρα