ΘΕΑΤΡΟ

Το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» στην Πλάκα

Δημοσίευση 30 Σεπτεμβρίου 2015, 14:28 / Ανανεώθηκε 30 Σεπτεμβρίου 2015, 16:20
Το «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» στην Πλάκα
Facebook Twitter Whatsapp

Το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από την άνυδρη γη της Ανδαλουσίας, στην πιο ωραία αυλή της Αθήνας.

Το έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα από την άνυδρη γη της Ανδαλουσίας, στην πιο ωραία αυλή της Αθήνας.

Η παράσταση δεν είναι καινούργια. Όμως, όλο κατεβάζει αυλαία κι όλο παίρνει παράταση λόγω προσέλευσης θεατών. Αυτή όμως η παράταση (Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Οκτωβρίου) θα είναι και η τελευταία φοβόμαστε, κυρίως λόγω της επικείμενης αλλαγής του καιρού. Οι λόγοι της επιτυχίας είναι πολλοί:

Καταρχήν το έργο. Γνωστό στο ελληνικό κοινό, με αναφορές αναγνωρίσιμες από την ελληνική κοινωνία (πατριαρχία), μεστούς χαρακτήρες και έντονη μουσικότητα.

Κατά δεύτερον, οι συντελεστές. Ο Ένκε Φεζολλάρι που υπογράφει τη σκηνοθεσία είναι ένας από τους ταχέως ανερχόμενους αστέρες του νέου ελληνικού θεάτρου ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει δώσει παραστάσεις που έκαναν αίσθηση. Στο πλευρό του μια ομάδα άξιων ηθοποιών όπως η Δώρα Στυλιανέση, η Μαρία Σκαφτούρα και η Αντιγόνη Κουλουκάκου, οι οποίες έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα δουλειάς και συσπειρώνουν σιγά σιγά το δικό τους κοινό.

Και κατά τρίτον, ο χώρος που φιλοξενεί την παράσταση. Όποιος δεν έχει επισκεφτεί το Βρυσάκι, τον κουκλίστικο Χώρο Τέχνης και Δράσης στην Πλάκα, δεν γνωρίζει ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της Αθήνας. Ένα πλακιώτικο σπίτι με εσωτερική αυλή και βεράντα με θέα στη Στοά του Αττάλου και την Ακρόπολη το οποίο φιλοξενεί εκθέσεις, παραστάσεις και σεμινάρια.

Η παράσταση του έργου του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» εκμεταλλεύεται το φυσικό σκηνικό του Βρυσακίου. Η Μπερνάρντα και οι πέντε κόρες της, «καταδικασμένες» σε κατ’ οίκον εγκλεισμό λόγω πένθους μετά τον θάνατο τους πατέρα τους, αξιοποιούν την αρχιτεκτονική του χώρου, πολύ κοντινή με την λαϊκή αρχιτεκτονική της Ανδαλουσίας. Το αποτέλεσμα είναι απρόσμενα ρεαλιστικό θολώνοντας τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας.

Η ταυτότητα της παράστασης:   

Κείμενο: Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα
Μετάφραση: Μαρία Σκαφτούρα
Σκηνοθεσία, μουσική επιμέλεια: Ένκε Φεζολλάρι
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Δραματολογική Επεξεργασία: Ναταλί Μηνιώτη
Κοστούμια και Επιμέλεια Σκηνικού Χώρου: Χριστίνα Κωστέα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου
Κομμώσεις:Τάσος Καστανιάς
Επιμέλεια μακιγιάζ: Make up lab by Yannis Marketakis

Ερμηνεύουν:

Δώρα Στυλιανέση / Μπερνάρντα Άλμπα
Μαρία Σκαφτούρα/ Πόνθια
Αντιγόνη Κουλουκάκου –Ανγκούστιας
Ελεονώρα Αντωνιάδου – Αδέλα
Δανάη Παπουτσή / Μαρτίριο
Αγάπη Παπαθανασιάδου / Μαγκνταλένα
Βέφη Ρέδη / Μαρία Χοσεφα
Φρύνη Θετάκη / υπηρέτρια
Ξανθή Κρανίδη /Αμέλια

Παραγωγή: People Entertainment Group

«Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», Βρυσάκι Χώρος Τέχνης & Δράσης, Bρυσακίου 17, Πλάκα, Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Οκτωβρίου, ώρα 21.30. Τιμές εισιτηρίων: 10 € (γενική είσοδος), 5 € (μειωμένο για φοιτητές, σπουδαστές). Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 3210179 , www.vryssaki.gr , www.facebook.com/vryssaki,  e-mail: [email protected].