current views are: 6

23 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση16:05

Μικρή παράταση για τη «Μαζώχτρα»

Η νουβέλα του 1900 του γνωστού μυτιληνιού πεζογράφου συνεχίζεται στο θέατρο Μικρό Γκλόρια υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Κώστα Παπακωνσταντίνου έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Δημοσίευση 16:05’
αρθρο-newpost

Η νουβέλα του 1900 του γνωστού μυτιληνιού πεζογράφου συνεχίζεται στο θέατρο Μικρό Γκλόρια υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Κώστα Παπακωνσταντίνου έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Η νουβέλα του 1900 του γνωστού μυτιληνιού πεζογράφου συνεχίζεται στο θέατρο Μικρό Γκλόρια υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Κώστα Παπακωνσταντίνου έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Οι μελετητές της νεοελληνικής πεζογραφίας γνωρίζουν χωρίς αμφιβολία τη συλλογή διηγημάτων του Αργύρη Εφταλιώτη «Η Μαζώχτρα και άλλες ιστορίες» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πελεκάνος). Δημοτικιστής από τους πλέον ένθερμους, ποιητής και πεζογράφος με ιδιαίτερη κλίση στην ηθογραφία, ο Εφταλιώτης υπήρξε ένα από τα πιο φωτεινά μυαλά της γενιάς του. Μάλιστα, κατά την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι ιστορικές εξελίξεις τον απογοήτευσαν, διοχέτευσε όλη την δημιουργικότητά του στην μετάφραση της Οδύσσειας του Ομήρου, η οποία θεωρήθηκε εξαιρετικό επίτευγμα και η καλύτερη μετάφραση ομηρικού έπους στη νέα ελληνική έως τότε.

Η «Μαζώχτρα» είναι ένα από τα πιο γνωστά διηγήματα του Εφταλιώτη, εμπνευσμένο από τις επαναστάσεις των κρητικών κατά της τουρκικής κατοχής τον 19ο αιώνα.

Δυο λόγια για την υπόθεση:  

Σ’  ένα χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», ζούσε μια πολύ όμορφη κοπέλα που ήταν φτωχή και μάζευε ελιές στα χτήματα των άλλων, η Ασήμω. Στην «Παραμυθιά» ζούσε κι ένα όμορφο παλικάρι που ήταν αρχοντόπουλο, ο Πανάγος. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και ανταλλάσουν όρκους αγάπης. Μα ένα αρχοντόπουλο δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα. Έτσι, ο Πανάγος παίρνει τον λόγο του πίσω και η προδομένη Ασήμω αντιμετωπίζει τον χλευασμό του χωριού. Σκέφτεται να πέσει στον γκρεμό…  Αλλά όχι, δεν συμβιβάζεται με την κοινωνική αδικία κι αποφασίζει να εκδικηθεί. Με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό σπέρνει τη συμφορά. Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες… 

«Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε, να βρούνε τη φύτρα και τη ρίζα τού κακού. Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…»

Ο Κώστας Παπακωνσταντίνου και οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης της «Μαζώχτρας» έχουν επιδοθεί τα τελευταία χρόνια σε μια ερευνητική προσπάθεια αναζήτησης τρόπων θεατρικής ανάδειξης πεζογραφικών κειμένων, κυρίως διηγημάτων. Το στοίχημα είναι τα κείμενα να παρουσιάζονται σε θεατρική μορφή, χωρίς τη χρήση αφηγητή, αλλά και χωρίς παρεμβάσεις στο κείμενο.

Η προηγούμενη προσπάθειά τους ήταν οι «Χαλασοχώρηδες» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ένα «μάθημα» πολιτικής ιστορίας με στοιχεία κωμωδίας, στο οποίο το κοινό ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Σκηνικά-Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη
Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης

Ερμηνεύουν: Θοδωρής Θεοδωρίδης,  Αγγελική Μαρίνου,  Δημοσθένης Ξυλαρδιστός

«Μαζώχτρα», του Αργύρη Εφταλιώτη, Θέατρο Μικρό Γκλόρια, Ιπποκράτους 7, Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο, Αθήνα, τηλ. 2103600832. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη, 21:15, από 26 Οκτωβρίου έως 25 Ιανουαρίου. Τιμές εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος), 8 € (μειωμένο για φοιτητές, μαθητές, άνω των 65, κατόχους κάρτας ΟΑΕΔ). Περισσότερες Πληροφορίες: https://www.facebook.com/hmazoxtra.