current views are: 6

14 Νοεμβρίου 2015
Δημοσίευση06:29

Η «Φθινοπωρινή Σονάτα» συνεχίζεται στο Θέατρο Κυκλάδων

Το κινηματογραφικό έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν διασκευάστηκε για το θέατρο από την Μαρία Μαγκανάρη της άλλοτε ένδοξης Κανιγκούντα.

Δημοσίευση 06:29’
αρθρο-newpost

Το κινηματογραφικό έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν διασκευάστηκε για το θέατρο από την Μαρία Μαγκανάρη της άλλοτε ένδοξης Κανιγκούντα.

Το κινηματογραφικό έργο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν διασκευάστηκε για το θέατρο από την Μαρία Μαγκανάρη της άλλοτε ένδοξης Κανιγκούντα.

Η Μαρία Μαγκανάρη είναι μια από τις πιο ταλαντούχες παρουσίες στο ελληνικό θέατρο σήμερα. Έτσι, όταν το 2014 ανακοινώθηκε η λήξη της λειτουργίας της θεατρικής ομάδας Κανιγκούντα στην οποία μετείχε, πολλοί φοβηθήκαμε πως η σκηνοθετική ματιά της θα μας λείψει για καιρό. Ευτυχώς, αυτό δεν συνέβη.

Η νεαρή σκηνοθέτης –όπως και οι υπόλοιποι συντελεστές της ομάδας- επανανήλθαν, αποδεικνύοντας ότι το θέατρο, παρά τις κακουχίες και τα δεινά που προήλθαν από την οικονομική κρίση, αντέχει.

Η νέα δουλειά της Μαγκανάρη με τη νέα θεατρική ομάδα Πρότσες έχει πολλαπλό ενδιαφέρον. Καταρχάς, διότι αποτελεί διασκευή για το θέατρο ενός κινηματογραφικού έργου το οποίο ανήκει στα αριστουργήματα της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας. Γυρισμένο το 1978 το έργο περιστρέφεται γύρω από τη σχέση μιας μητέρας –την υποδύεται η Ίνγκριντ Μπέργκμαν- με την κόρη της –Λιβ Ούλμαν-, σχέση ανταγωνισμού, υποτέλειας, συναισθηματικής βίας αλλά και αγάπης και εξάρτησης. Εύλογο είναι πως κάθε προσπάθεια μεταφοράς ενός τέτοιου έργου σε άλλο μέσο περικλείει κινδύνους.

Όμως, οι δυσκολίες δεν περιορίζονται στη σύγκριση. Το έργο του Μπέργκμαν είναι μια ψυχολογική παρτίδα σκάκι για δυνατούς παίκτες –σκηνοθέτη και ηθοποιούς- ώστε να αναδειχθούν τα στοιχεία αυτά που καθιστούν το έργο διαχρονικό, η δράση και η αντίδραση ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Ο κίνδυνος να μπατάρει κανείς προς μια αδιέξοδη συναισθηματολογία είναι ορατός.

Ευτυχώς για το τελικό αποτέλεσμα η Μαγκανάρη είχε μαζί της στο εγχείρημα δύο άξιες ηθοποιούς, τη Μαρία Κεχαγιόγλου και την Ανθή Ευστρατιάδου, οι οποίες ενσαρκώνουν με δωρικότητα και τέμπο τις δύο κεντρικές ηρωίδες.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Ανθή Ευστρατιάδου

Μετάφραση, Διασκευή, Σκηνοθεσία: Μαρία Μαγκανάρη

Σκηνικός χώρος, Κοστούμια: προτσές

Φωτισμοί, Σχεδιασμός Ήχου: Μαρία Γοζαδίνου

Φωνή off, Βοηθός Σκηνοθέτη: Ανδριάνα Χαλκίδη

Τρέιλερ: Ιάσων Αρβανιτάκης

Φωτογραφίες: Μαρία Τούλτσα

Φθινοπωρινή Σονάτα, Θέατρο της Οδού Κυκλάδων-Λευτέρης Βογιατζής, Κυκλάδων 11 και Κεφαλληνίας, Κυψέλη. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη-Κυριακή στις 21:00, έως τις 23 Νοεμβρίου. Μετά τις 23 Νοεμβρίου, Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ, 12 (φοιτητικό, ΑΜΕΑ) και 5 ευρώ (ατέλεια). Προπώληση εισιτηρίων: τηλ. 210 8217877, Ticketservices.gr .