ΘΕΑΤΡΟ

«Πίστη, αγάπη, ελπίδα» στη Στέγη

Δημοσίευση 15 Δεκεμβρίου 2015, 16:16 / Ανανεώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2015, 16:16
«Πίστη, αγάπη, ελπίδα» στη Στέγη
Facebook Twitter Whatsapp

Το συγκλονιστικά επίκαιρο έργο του αυστρο-ούγγρου συγγραφέα Έντεν φον Χόρβατ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.

Το συγκλονιστικά επίκαιρο έργο του αυστρο-ούγγρου συγγραφέα Έντεν φον Χόρβατ ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.

Το «Πίστη, αγάπη, ελπίδα» είναι από τα έργα του Χόρβατ που δεν είχαν τύχη στην Ελλάδα. Η μοναδική αξιοσημείωτη παράστασή του δόθηκε το 1989 στο θέατρο Πορεία σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου, του οποίου τη μετάφραση επαναχρησιμοποιεί ο Ακύλλας Καραζήσης.

Κι όμως, το «Πίστη, αγάπη, ελπίδα» είναι η πεμπτουσία του έργου του μεγάλου αυτρο-ούγγρου συγγραφέα. Σε αυτό συμπυκνώνεται η φιλοσοφία του και οι προβληματισμοί του, προβληματισμοί που οι σημερινές συγκυρίες καθιστούν ανησυχητικά επίκαιρους. Τι συμβαίνει όταν η πίστη, η αγάπη και η ελπίδα παραχωρούν τις θέσεις τους στον κυνισμό, το ατομικό συμφέρον και την αναλγησία;

«Πίστη, αγάπη, ελπίδα θα μπορούσαν να τιτλοφορούνται όλα μου τα θεατρικά έργα, καθώς διαδραματίζονται σε καιρούς κατά τους οποίους το να πιστεύει, να αγαπάει και να ελπίζει κανείς είναι μια αναγκαία ουτοπία» σχολίαζε ο Χόρβατ για το έργο του που, γραμμένο το 1932, περιγράφει με ανατριχιαστική ακρίβεια έναν κόσμο όπου η υλική και πνευματική εξαθλίωση και η συνεπακόλουθη κρίση αξιών οδηγούν με σίγουρα βήματα στην βαρβαρότητα και τον φασισμό.

Σε αυτό μια άνεργη γυναίκα, η Ελισάβετ, βάζει ενέχυρο το σώμα της στο Κρατικό Ανατομείο, προκειμένου να εξασφαλίσει μια άδεια πλασιέ για να δουλέψει. Στη συνέχεια, θα κατηγορηθεί για απάτη, θα συγχρωτιστεί με ένα αμάλγαμα ανθρώπων και θα ζήσει μια σύντομη ερωτική ιστορία. Όμως η ελπίδα θα αποδειχθεί εξαιρετικά βραχύβια.

Το έργο του Έντεν φον Χόρβατ είναι το πρώτο που σκηνοθετεί ο Ακύλλας Καραζήσης για τη Στέγη. Συνοδοιπόροι του στην περιπέτεια αυτή είναι οι Γιώργος Γλάστρας, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Σοφία Κόκκαλη, Άρης Μπαλής, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου και ο Κορνήλιος Σελαμσής στη μουσική σύνθεση και τη ζωντανή ερμηνεία στη σκηνή.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Βασίλης Παπαβασιλείου
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

Ερμηνεύουν: Γιώργος Γλάστρας, Ακύλλας Καραζήσης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Σοφία Κόκκαλη, Άρης Μπαλής, Κορνήλιος Σελαμσής, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
Εκτέλεση παραγωγής: Ρένα Ανδρεαδάκη

«Πίστη, αγάπη, ελπίδα», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Συγγρού 107, Μικρή Σκηνή. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 19 έως 30 Δεκεμβρίου, 21:00. Ημερομηνίες: Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 19 Νοεμβρίου 2015 έως και τις 22 Απριλίου 2016Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 18 €, Μειωμένο ή Μικρή Παρέα (5-9 άτομα) 10 €, Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα) 9 €, ΑΜΕΑ & Άνεργοι 5 €, Συνοδός ΑΜΕΑ 10 €. Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 9005800. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία της Στέγης, στο http://www.sgt.gr/gre/SPG1343/ και στα καταστήματα  ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE, στο κατάστημα IANOS της οδού Σταδίου, στα καταστήματα ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ (Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthurGlen).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές της παράστασης.