current views are: 14

7 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση12:09

Ο Γιώργος Κοτανίδης ως Ρίτσαρντ Φάυνμαν για λίγες ημέρες ακόμα

Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων παίρνει παράταση ολίγων ημερών στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Δημοσίευση 12:09’

Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων παίρνει παράταση ολίγων ημερών στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων παίρνει παράταση ολίγων ημερών στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων, το “QED” ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν», κατεβάζει αυλαία προς το τέλος του μήνα και, όσοι δεν την έχετε δει, καλείστε να σπεύσετε.

Γιατί; Καταρχήν το θέμα. Ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν, βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσικής το 1965 για τη δουλειά του πάνω στην κβαντική ηλεκτροδυναμική | Quantum Electro-Dynamics (από τα αρχικά της οποίας προκύπτει ο τίτλος του έργου “QED”), ήταν μια πολυσχιδής, μαγευτική προσωπικότητα που άγγιξε πολλούς τομείς της επιστημονικής δημιουργίας, της τέχνης και της κοινωνίας. Ένας από τους φυσικούς που, στα 25 του χρόνια, δούλεψε για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας. Είναι παθιασμένος ντράμερ, ερασιτέχνης ηθοποιός, δημιουργικός ζωγράφος, ονειροπόλος ταξιδιώτης, αθεράπευτος γυναικάς, ένας υπερδραστήριος άνθρωπος. Συγκρούεται με το κατεστημένο στο όνομα της αλήθειας και αντιμάχεται τη σοβαροφάνεια με ειρωνεία και χιούμορ.

Κατά δεύτερον, το ίδιο το έργο του συγγραφέα Πήτερ Παρνέλ: Ο Ρίτσαρντ Φάυνμαν ετοιμάζει στο γραφείο του διάλεξη με τίτλο «Όλα όσα γνωρίζουμε». Μας εξηγεί μερικά από τα μυστήρια του σύμπαντος και του ατόμου και μας μιλάει για όσα έζησε και όσα ονειρεύεται, αποκαλύπτοντας συναρπαστικά περιστατικά από τη ζωή του. Η φοιτήτριά του, Μύριαμ Φηλντ, τον πολιορκεί και προσπαθεί να του αποσπάσει μυστικά γύρω από τη φυσική επιστήμη και το σύμπαν. Κάποια στιγμή θα της αποκαλύψει ότι: «Μια ζωή χόρευα και ερωτοτροπούσα με τη Φύση, αλλά δε σ’ αφήνει να ανασηκώσεις το πέπλο της». Στη διάρκεια της ίδιας νύχτας, έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα για τη ζωή και το θάνατο καθώς πρέπει να πάρει μια σημαντική απόφαση: θα παραδοθεί στον καρκίνο που τον ξαναχτυπά ή θα υποστεί ακόμα μία εγχείρηση με 50% πιθανότητες επιτυχίας;

Κατά τρίτον, η παράσταση: Ο Γιώργος Κοτανίδης δίνει ένα πραγματικό ρεσιτάλ σε ένα ρόλο-σταθμό για την καριέρα του.

Κατά τέταρτον, το επιστημονικό ενδιαφέρον του πράγματος. Την  παράσταση που ανέβηκε με την αρωγή της «Ένωσης Ελλήνων Φυσικών» προλογίζουν μερικοί από τους πιο σημαντικούς έλληνες φυσικούς οι οποίοι συνομιλούν με το κοινό μετά από την τελευταίο υπόκλιση.

Η ταυτότητα της παράστασης:

“QED” ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν» του Πήτερ Παρνέλ
Μετάφραση: Γιάννης Μήλιος & Γιώργος Κοτανίδης
Σκηνοθεσία: Ιωσήφ Βαρδάκης
Σκηνικά – Κοστούμια: Μαγιού Τρικεριώτη
Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης
Μουσική Επιμέλεια:  Θάνος Αμοργινός
Παραγωγή: Ομάδα Σαλτιμπάγκοι

Παίζουν: Γιώργος Κοτανίδης και Δώρα Σαμψώνα

Τo πρόγραμμα των ομιλιών αναλυτικά:

11/1 –  Κώστας Νιάρχος, Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας, Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών: «Το γνήσιο επιστημονικό πνεύμα, η Τέχνη και η Ηθική»

12/1 –  Στέφανος Θ. Τσιτομενέας, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, Ομότιμος Καθηγητής ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ: «Άνθρωπος και ακτινοβολίες στο Διάστημα-Η πραγματικότητα ενάντια στην επιστημονική φαντασία»

18/1 – Πέτρος Δήτσας, Καθηγητής Στοιχειωδών σωματιδίων Πανεπιστημίου Κρήτης: «Ο δικός μου Φάυνμαν” 

19/1 –  Παναγιώτης Σκούντζος, Ομότιμος Καθηγητής Φυσικής ΑΕΙ-ΤΕΙ Πειραιά: «Ο Φάυνμαν, η Τέχνη και το Φως»

25/1-Αθανάσιος Αραβαντινός, Καθηγητής Φυσικής ΤΕΙ Αθήνας: «LASER και ΟΛΟΓΡΑΦΙΑ: Οι νέες εξελίξεις στις τεχνικές της απεικόνισης»

26/1- Ευάγγελος Αλμπάνης, Δρ Φυσικών Επιστημών Ε. Μ. Πολυτεχνείου / Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”: “Νανοτεχνολογία – Ξεδιπλώνοντας τα μυστικά των πολύ μικρών διαστάσεων”

“QED” ή «Τι απέδειξε ο κύριος Φάυνμαν», Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα,  τηλ. 210 3418550. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 20:30, Δευτέρα 11 έως Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016. Τιμές εισιτηρίων:  Τιμές εισιτηρίων: 12€ (την ημέρα της παράστασης στα ταμεία του ΙΜΚ, 10€ (προπώληση), 8€ (μειωμένο),  7€ (ομαδικό μαθητών άνω των 10 ατόμων /ανέργων). Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του ιδρύματος, στο τηλ. 210 3418579, στην ιστοσελίδα www.mcf.gr, στα εκδοτήρια Ticket Services (Πανεπιστημίου 39 -Στοά Πεσματζόγλου) και σε όλα τα καταστήματα Forthnet.