current views are: 13

18 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση12:34

Επιχείρηση «Καθαρή Πόλη» στη Στέγη

Το νέο project των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, βασισμένο στο θέατρο πραγματικότητας, ερευνά τη σχέση «καθαριότητας» και ρατσισμού

Δημοσίευση 12:34’

Το νέο project των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, βασισμένο στο θέατρο πραγματικότητας, ερευνά τη σχέση «καθαριότητας» και ρατσισμού

Το νέο project των Ανέστη Αζά και Πρόδρομου Τσινικόρη, βασισμένο στο θέατρο πραγματικότητας, ερευνά τη σχέση «καθαριότητας» και ρατσισμού

Το δίδυμο Αζά-Τσινικόρη έχει πολλούς φίλους στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία, τις δύο χώρες ανάμεσα στις οποίες μοιράζουν  τον χρόνο τους. Οι δύο συνεργάτες και καλλιτεχνικοί διευθυντές της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου  πειραματίζονται εδώ και χρόνια με την ιδέα του θεάτρου-ντοκιμαντέρ (θέατρο της πραγματικότητας) που αντλεί τα θεατρικά κείμενα από προσωπικές μαρτυρίες και ιστορικά ντοκουμέντα, ελκύοντας το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού, κατασκευάζοντας αργά αλλά σταθερά τη δική τους σκηνική γλώσσα και δραματουργία.

Η φετινή παράσταση «Καθαρή Πόλη» που ανεβαίνει από 3 έως 14 Φεβρουαρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών είναι ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση που οι δύο καλλιτέχνες υπηρετούν τα τελευταία χρόνια. Το ζήτημα το οποίο πραγματεύεται είναι κάτι που αφορά όλους: η έννοια του «καθαρού» ως πυλώνα της ρατσιστικής και φασιστικής ιδεολογίας.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν πέντε μετανάστριες-καθαρίστριες που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, ανώνυμοι στρατιώτες της καθημερινότητας που σηκώνουν εδώ και χρόνια το βάρος της εικόνας της καθαριότητας που έχουμε διαμορφώσει ατομικά και συλλογικά. Γυναίκες –αόρατες στο κοινό μάτι που όμως οι βιογραφίες τους δεν απέχουν και τόσο από τις δικές μας.

Ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης διερωτώνται μέσα από αυτό το νέο project γιατί το βάρος της καθαριότητας στις πόλεις μας σηκώνουν κυρίως οι γυναίκες-μετανάστριες και γιατί οι επιχειρήσεις κατά των παράνομων μεταναστών της αστυνομίας ονομάζονται επιχειρήσεις-σκούπα.

Η «Καθαρή Πόλη» είναι μια συμπαραγωγή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση με το Διεθνές Φεστιβάλ Sirenos (Βίλνιους, Λιθουανία), το Teatro Maria Matos (Λισσαβόνα, Πορτογαλία) και το Tiger Dublin Fringe (Δουβλίνο, Ιρλανδία), στο πλαίσιο του πρότζεκτ ΕUROPOLY των ευρωπαϊκών Ινστιτούτων Γκαίτε. Μετά την πρεμιέρα του έργου στη Στέγη, θα ακολουθήσει περιοδεία σε ευρωπαϊκά θέατρα και διεθνή φεστιβάλ.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία & δραματουργία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης
Δραματουργική συνεργασία & έρευνα: Μαργαρίτα Τσώμου
Σκηνογραφία & Ενδυματολογία: Ελένη Στρούλια
Βοηθός Σκηνογράφου & Ενδυματολόγου: Ζαΐρα Φαληρέα
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
Βίντεο: Νίκος Πάστρας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Ιωάννα Βαλσαμίδου και Λιάνα Ταουσιάνη
Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Χρυσανθόπουλος

Ηθοποιοί: Mabel Mosana, Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion, Drita Shehi, Valentina Ursache

«Καθαρή Πόλη», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Συγγρού 107, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 3 έως 14 Φεβρουαρίου 2016,  21:00. Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (μειωμένο ή παρέες 5-9 ατόμων, συνοδοί ΑΜΕΑ), 9 ευρώ (παρέες 10+ ατόμων), 5 ευρώ (ΑΜΕΑ, άνεργοι). Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 9005800. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα Γερμανός και Cosmote, Ianos, Παπασωτηρίου (Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthurGlen).