current views are: 12

7 Μαρτίου 2016
Δημοσίευση19:46

Το Newpost στην Καρδίτσα για το 32ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Η καρδιά του θεάτρου αυτές τις μέρες χτυπά στην Καρδίτσα που μέχρι τις 13 Μαρτίου υποδέχεται καταξιωμένους καλλιτέχνες και ταλαντούχους θεατρικούς θιάσους για το 32ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.

Δημοσίευση 19:46’

Η καρδιά του θεάτρου αυτές τις μέρες χτυπά στην Καρδίτσα που μέχρι τις 13 Μαρτίου υποδέχεται καταξιωμένους καλλιτέχνες και ταλαντούχους θεατρικούς θιάσους για το 32ο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου.

Είναι από τις πόλεις που αποπνέουν θετική ενέργεια με την πρώτη γνωριμία. Το καταπράσινο Παυσίλυπον πάρκο μέσα  στο κέντρο, η καθαριότητα, οι συνεχόμενοι πεζόδρομοι με τα δεκάδες μαγαζιά για όλα τα γούστα και κυρίως οι  γεμάτοι ενέργεια άνθρωποι που θα συναντήσεις να κυκλοφορούν, σε συντριπτικό ποσοστό, με ποδήλατο, ανεξαρτήτως ηλικίας. Βόλτα λοιπόν στην Καρδίτσα του ποδηλάτου αλλά και του θεάτρου γιατί αυτή η πόλη του θεσσαλικού κάμπου, που πολλοί αποκαλούν «το Άμστερνταμ της Ελλάδας», έχει μια βαθιά σχέση με το θέατρο. 

Όποια εποχή του χρόνου και αν την επισκεφθείς πάντα θα βρεις κάποια θεατρική παράσταση να παρακολουθήσεις, αφού λειτουργούν μόνιμα δύο επαγγελματικές θεατρικές σκηνές και μια τρίτη που λειτουργεί περισσότερο ως θεατρικό εργαστήρι αλλά ανεβάζει και αυτή έργα.  

Αυτές τις μέρες στην Καρδίτσα διοργανώνεται για 32η χρονιά το Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου, θεσμός για την πόλη, με πανελλήνιο ενδιαφέρον,  αφού κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος θεατρικές ομάδες από όλη τη χώρα.

Μέχρι τις 13 Μαρτίου το Δημοτικό Κινηματοθέατρο, μια πολύ όμορφη αίθουσα στην καρδιά της πόλης που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από αρκετές από τις θεατρικές σκηνές της πρωτεύουσας, υποδέχεται καταξιωμένους καλλιτέχνες, από το χώρο του θεάτρου και όχι μόνο, και οκτώ ερασιτεχνικούς θιάσους που θα πάρουν μέρος στο διαγωνιστικό κομμάτι το φεστιβάλ με έργα κυρίως του σύγχρονου ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Το «παρών» θα δώσουν ως τιμώμενα πρόσωπα σε βραδιές με ειδικά αφιερώματα οι: Μάνος Ελευθερίου, Διονύσης Τσακνής, Σωτήρης Χατζάκης, Γιάννης Μόρτζος και η Δήμητρα Χατούπη.

Αυλαία και πάμε

Η αυλαία άνοιξε την περασμένη Παρασκευή με τη μουσική παράσταση «Από τη Μήδεια στη Λυσιστράτη» με την Αλίκη Καγιαλόγλου ενώ το Σάββατο είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά την πρώτη θεατρική παράσταση του φεστιβάλ, τις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, που ανέβασε η ομάδα του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα. Μια πολύ φιλότιμη προσπάθεια στο σύνολό της, με δυο – τρεις ερμηνείες -κυρίως αυτή της Εκάβης- που πράγματι σου έβγαζε ψυχή.

Η ταλαντούχα Δήμητρα Χατούπη

Τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς η ηθοποιός – διευθύντρια της θεατρικής σχολής «Δήλος» και καθηγήτρια σκηνοθεσίας Δήμητρα Χατούπη. «Πιστεύω πολύ στο ερασιτεχνικό θέατρο, όταν βέβαια δεν τους έχουν κάνει κακό. Δηλαδή όταν υπάρχει μια αθωότητα, αυτό που πρέπει να είναι το ερασιτεχνικό θέατρο» μας έλεγε την άλλη μέρα.. «Αν δεν μπλέκονται τα πράγματα (σ.σ. επαγγελματικό και ερασιτεχνικό), είναι πολύ αθώα, καθαρά και γοητευτικά». 

«Τι χρειάζεται κάποιος για να γίνει ηθοποιός, Τι σημαίνει ταλέντο για εσάς;» τη ρωτάω. «Το ταλέντο για μένα είναι κάποια συγκεκριμένα πράγματα, όπως η τάση σου και η δυνατότητα σου να μεταμορφώνεσαι. Το πόσο και σε τι βαθμό το έχεις αυτό σε καθιστά ταλαντούχο. Επίσης είναι το κομμάτι μιας βαθύτερης ευαισθησίας που μπορεί να έχεις. Και τέλος είναι το πάθος σου γι’ αυτό το πράγμα».

Μια πόλη με θεατρόφιλο κοινό

Η ιδέα του φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού με την υποστήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας-Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, του Δήμου Καρδίτσας και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, ξεκίνησε το 1994 με στόχο την ενθάρρυνση της ερασιτεχνικής δημιουργίας και  την καλλιέργεια θεατρικής παιδείας. Στην αρχή ήταν πανθεσσαλικό, μετά έγινε Στερεάς Ελλάδας και από το 1997 έγινε πανελλήνιο. 

Μιλάμε για μια πόλη με θεατρόφιλο κοινό, κάτι που δεν συναντάς εύκολα σε τέτοιο βαθμό στην επαρχία. «Τα περισσότερα θεατρικά έργα τα γνωρίζει ο κόσμος της Καρδίτσας» μας λέει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων του νομού Καρδίτσας Μανώλης Στεργιόπουλος και εκ των πρωτεργατών του φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια. Εξάλλου, όπως παρατηρεί, το φεστιβάλ έχει φανατικούς θεατές, αφού «στους 200 που μπορεί να είναι καθημερινά στο θέατρο οι 100 είναι μόνιμοι». Βασικός στόχος, εξηγεί, είναι «να εξασφαλίσουμε τον ερασιτεχνικό του χαρακτήρα, γιατί με αυτό τον τρόπο το θέατρο αποκτά την υψηλή του αυτή θέση, της δημιουργίας».

Ευγενής άμιλλα

Καθώς το φεστιβάλ έχει και διαγωνιστικό μέρος θα απονεμηθούν βραβεία: Καλύτερης παράστασης, Σκηνοθεσίας, Επιλογής Kειμένου, Πρωτότυπου Κειμένου, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Α’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, Ενδυματολογίας, Σκηνογραφίας, Μουσικής Σύνθεσης, Μουσικής Επιμέλειας και Χορογραφίας – Κίνησης.

Η φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζεται από τους:

Γιάννη Μόρτζο, ηθοποιό – σκηνοθέτη – καθηγητή υποκριτικής

Λίνα Ζαρκαδούλα, σκηνοθέτιδα

Βύρωνα Φιδετζή, μαέστρο – σολίστα – μελετητή της ελληνικής μουσικής 

Αντώνη Χαλκιά, σκηνογράφο

Μηνά Βιντιάδη, δημοσιογράφο – συγγραφέα

Διαβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ

 


σχετικα αρθρα