ΘΕΑΤΡΟ

Η Καίτη Κωνσταντίνου ξανά ως Ριχάρδος Γ’

Δημοσίευση 28 Σεπτεμβρίου 2016, 21:01 / Ανανεώθηκε 28 Σεπτεμβρίου 2016, 17:48
Η Καίτη Κωνσταντίνου ξανά ως Ριχάρδος Γ’
Facebook Twitter Whatsapp

Η παράσταση του σαιξπηρικού έργου σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά επαναλαμβάνεται από 24 Οκτωβρίου

Η παράσταση του σαιξπηρικού έργου σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά επαναλαμβάνεται από 24 Οκτωβρίου

Σε έναν κόσμο που καταρρέει, ο Ριχάρδος ο Γ΄, με τους μηχανισμούς εξουσίας και τον αέναο κύκλο του αίματος να φορτίζεται με νέες σημασίες και αλήθειες, μπορεί να κυνηγάει την εξουσία ως παιχνίδι – πρόφαση για να γκρεμίσει κάθε έννοια ηθικής και νομιμότητας, αποκαλύπτοντας την κενότητα των περιεχομένων τους. Μιας ηθικής που έγινε απλώς και μόνον για να παραβιάζεται και μιας νομιμότητας που λειτουργεί ως νομιμοφάνεια.

Η Καίτη Κωνσταντίνου, οικεία ως τηλεοπτικο προσωπο και απόμακρη ως σαιξπηρικός Ριχάρδος Γ’, συνθέτει το καταλληλότερο πλάσμα για  να αποκαλύψει την κενότητα και την υποκρισία της εξουσίας. Απόλυτα συνειδητά διεκδικεί την εξουσία, ως παιχνίδι μόνον αυτοπραγμάτωσης, για να την εκχυδαϊσει ανελέητα στα μάτια μας. 

Ως πλάσμα ακραία μοναχικό, ιδιαίτερα γοητευτικό, απόλυτα εμμονικό στον κύκλο του αίματος, καταργώντας κάθε έννοια συνείδησης, ως φορέας μιας μονοσήμαντης δράσης εγκλημάτων, αξιοποιεί με ευφυή δυναμισμό τα τρωτά των μηχανισμών και των εκπροσώπων της εξουσίας για να τους εγκλωβίσει στην κενότητά τους. Η ικανότητα να πυροδοτεί την εξουσία ανακηρύσσει τον Ριχάρδο  της Κωνσταντίνου σε έναν ιδιότυπο αντι-εξουσιαστή.

Γύρω από τον Ριχάρδο σε ομόκεντρους κύκλους 14 πρόσωπα της σαιξπηρικής τραγωδίας γίνονται συνεργοί του και θύματα στην πορεία ανέλιξής του στο θρόνο. Την βασίλισσα Ελισάβετ και την Λαίδη Άννα υποδύονται αντίστοιχα η Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη και η Πηνελόπη Τσιλίκα. Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Θωμάς Γκαγκάς, Κων/νος Γαβαλάς, και ο Μιχάλης Μουλακάκης.

Η παράσταση προτίθεται να αναδείξει το ζοφερό τοπίο του έργου μετατρέποντας το χώρο της σκηνής σε σύγχρονο σφαγείο με την αισθητική  steampunk, με στόχο να γεφυρώσει την σαιξπηρική εποχή, την εποχή της ποιητικής μετάφρασης του Κ. Καρθαίου με τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα του σήμερα.

Η παράσταση του «Ριχάρδου του Γ’» σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά επαναλαμβάνεται στο Σύγχρονο Θέατρο για 20 ημέρες μόνο.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Κ. Καρθαίος
Δραματουργική Προσαρμογή: Σάββας Κυριακίδης
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Σκηνικά – Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Χορογράφος: Αλίκη Καζούρη
Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Βετούλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάκης Μεζόπουλος
Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Νόρα Δεληδήμου
Σχεδιασμός Μακιγιάζ: Αχιλλέας Χαρίτος

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί (σε αλφαβητική σειρά): Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς,  Θωμάς Γκαγκάς, Καίτη Κωνσταντίνου, Αλέξανδρος  Μαυρόπουλος, Μιχάλης Μουλακάκης, Πηνελόπη Τσιλίκα.
Στο ρόλο της Μαργαρίτας, η φωνή της Μπέττυς Αρβανίτη.

Ριχάρδος ο Γ’, Σύγχρονο Θέατρο, Ευμολπιδών 45, Γκάζι. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη, 21:00, από 24 Οκτωβρίου. Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος:15ευρώ, Φοιτητικό, Άνεργοι, ΑΜΕΑ 12ευρώ για όλες τις ημέρες. Προπώληση Εισιτηρίων: Ταμεία Σύγχρονου Θεάτρου, www.viva.gr, www.artinfo.gr, τηλ. 211 8002684, τηλ. 11876, καταστήματα Public, Παπασωτηρίου, Seven Spots, IANOS και Media Markt.