ΘΕΑΤΡΟ

Μαρμαρωμένες Τρωάδες

Δημοσίευση 11 Μαΐου 2016, 13:05 / Ανανεώθηκε 11 Μαΐου 2016, 13:01
Μαρμαρωμένες Τρωάδες
Facebook Twitter Whatsapp

Λόγος, μουσική και εικόνα μπερδεύονται σε μια μοναδική παράσταση με τρεις ξεχωριστούς περφόρμερς, βασισμένη στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Λόγος, μουσική και εικόνα μπερδεύονται σε μια μοναδική παράσταση με τρεις ξεχωριστούς περφόρμερς, βασισμένη στις «Τρωάδες» του Ευριπίδη, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

«Η θεωρία περί δίκαιου και άδικου πολέμου είναι τόσο παλιά όσο και η ύπαρξη του ίδιου του πολέμου. Η ιστορία της πολιτικής σκέψης θεωρεί την ειρήνη ως το διάλειμμα ανάμεσα σε δύο πολέμους. Οι ‘Τρωάδες’  γράφτηκαν το 415 π. Χ. στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου. Λίγο νωρίτερα, μήνες μόνον, οι Αθηναίοι είχαν επιτεθεί στη Μήλο την οποία κυριολεκτικώς ερήμωσαν, σκοτώνοντας όλους τους άνδρες και πουλώντας ως σκλάβους όλα τα γυναικόπαιδα. Στη συνέχεια δε ετοιμάζονταν να εκστρατεύσουν κατά της Σικελίας. Ο Ευριπίδης κατακρίνοντας την επεκτατική πολιτική των Αθηναίων, τάσσεται ενάντια σε κάθε μορφής επιθετικό πόλεμο».


Λουîζα Κωστούλα

Με αυτά τα λόγια η Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise), η ηθοποιός, μουσικός και σκηνοθέτις της παράστασης «Μαρμαρωμένες Τρωάδες», επεξηγεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για την τραγωδία του Ευριπίδη, η οποία συνιστά τη σπονδυλική στήλη της performance – οπτικο-ηχητικού τοπίου που παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη στην αίθουσα αετωμάτων του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας (20/4/2016), στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας.

Η performance που χρησιμοποιεί την μετάφραση του Μιχάλη Κακογιάννη επικεντρώνει στον τον τραγικό αποχαιρετισμό των γυναικών της Τροίας στην πατρίδα και τους νεκρούς τους, όταν νικημένες από τον πόλεμο, ακολουθούν τη μοίρα τους,  τον δρόμο της σκλαβιάς στη χώρα των Ελλήνων νικητών. Οι τρεις ηθοποιοί εκφέρουν  τον λόγο του Ευριπίδη μέσα σε ένα περιβάλλον που ορίζεται από τέσσερα ηχεία (χρήση τετραφωνίας) και προβολές ειδικά επεξεργασμένων λήψεων που εντείνουν την αίσθηση της απώλειας του φυσικού χώρου, του χρόνου και της μνήμης των γυναικών που οδηγούνται στον δρόμο της σκλαβιάς.

Η παράσταση που ανέβηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας θα ανέβει στις 22 και 23 Μαΐου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στην Ευρώπη.


Αγλαîα Παππά

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία, μουσική, σύνθεση ήχου: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)
Οπτικός Σχεδιασμός:  Βασίλης Κουντούρης (Studio 19)
Ηχητικός Σχεδιασμός: Κώστας Μπώκος (Studio19)
Δημιουργική ομάδα στα οπτικά υλικά: Νίκος Λεβαντής, Λουΐζα Κωστούλα, Βασίλης Κουντούρης
Κοστούμια: Λἰλιαν Ξυδιά
Βοηθός σκηνοθέτη: Eλίνα Μαντίδη

Ερμηνεύουν: Αγλαΐα Παππά, Παναγιώτης Γαρμπής, Λουΐζα Κωστούλα

Μαρμαρωμένες Τρωάδες, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα,  τηλ. 210 3418 550. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κυριακή 22, ώρα 20:30, & Δευτέρα 23, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: 10€, 8€ (μειωμένο). Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του Ιδρύματος, στην ιστοσελίδα www.mcf.gr, στα εκδοτήρια Ticket Services Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου) και σε όλα τα καταστήματα Forthnet. 


Παναγιώτης Γαρμπής