current views are: 15

18 Αυγούστου 2016
Δημοσίευση04:50

Lebensraum από την αρχή στο Θέατρο Faust

Το πολυσυζητημένο έργο του Θανάση Τριαρίδη θα ανέβει ξανά φέτος σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου

Δημοσίευση 04:50’

Το πολυσυζητημένο έργο του Θανάση Τριαρίδη θα ανέβει ξανά φέτος σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου

Το πολυσυζητημένο έργο του Θανάση Τριαρίδη θα ανέβει ξανά φέτος σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου

Είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού οι περιπτώσεις έργων σύγχρονου ρεπερτορίου που επαναλαμβάνονται μετά από διάλειμμα (!) ελάχιστων μηνών σε νέα σκηνοθεσία. Το «Lebensraum» είναι μια από αυτές τις περιπτώσεις. Γραμμένο από τον Θανάση Τριαρίδη, έναν από τους πιο παραγωγικούς και ενδιαφέροντες νέους έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, ανέβηκε σε παγκόσμια πρώτη στο Theater Aufbau Kreuzberg (Βερολίνο), το Σάββατο 5 Μαρτίου 2016 σε σκηνοθεσία της Έλενας Σωκράτους. Στη συνέχεια περιόδευσε σε Φρανκφούρτη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λευκωσία και Λεμεσό, πάντα σε κατάμεστες αίθουσες, και, πριν καν συμπληρωθεί χρόνος από την πρεμιέρα, ανεβαίνει ξανά, με νέους συντελεστές, αυτή τη φορά στο Θέατρο Faust στο κέντρο της Αθήνας.


Πηγή Δημητρακοπούλου

Τη σκηνοθεσία αυτή τη φορά υπογράφει η Πηγή Δημητρακοπούλου, γνωστή στο τηλεοπτικό κοινό από τη δουλειά της στις σειρές «Η αίθουσα του θρόνου» και «Δέκα», η οποία πέρυσι «φλέρταρε» άθελά της με την διασημότητα λόγω των αντιδράσεων που προκάλεσε η παράσταση «Ισορροπία του Nash» στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού, ενώ τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους θα υποδυθούν ο Βασίλης Βασιλάκης και ο Σήφης Πολυζωίδης.


Σήφης Πολυζωίδης

Δυο λόγια για την υπόθεση:

Δύο άντρες συναντιούνται πάνω στη σκηνή του (γεμάτου με θεατές) θεάτρου. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Ωστόσο το Πείραμα μοιάζει με απλή στατιστική καταγραφή: ο Χειριστής κάνει διάφορες εγκυκλοπαιδικού τύπου ερωτήσεις γύρω από τη ναζιστική θεωρία του Lebensraum, του Ζωτικού Χώρου, και στη συνέχεια του δίνει μια υδρόγειο σφαίρα και τον καλεί να βρει διάφορες πρωτεύουσες χωρών του κόσμου. Όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία – μα όταν το Πειραματόζωο αγγίζει την Κουάλα Λουμπούρ, ένας πυροβολισμός σκοτώνει έναν θεατή του θεάτρου. Πόσο μπορεί να αντέξει το Πειραματόζωο μια τέτοια πιθανότητα; Πόση διαπραγμάτευση με την ηθική του είναι επιτρεπτή; Και πόσο μπορούν να αντέξουν οι θεατές τη θεατρική σύμβαση βλέποντας το κεφάλι του διπλανού τους να συντρίβεται από μια σφαίρα;

Lebensraum του Θανάση Τριαρίδη, από τις 5 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Faust,  Καλαμιώτου 11, Αθήνα.


Βασίλης Βασιλάκης