current views are: 13

12 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση10:58

Insenso πέραν πάσης λογικής στο Θέατρο Τέχνης

Η πολωνική παραγωγή του έργου του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου θα παρουσιαστεί στην Αθήνα από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου

Δημοσίευση 10:58’

Η πολωνική παραγωγή του έργου του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου θα παρουσιαστεί στην Αθήνα από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου

Η πολωνική παραγωγή του έργου του Δημήτρη Δημητριάδη σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου θα παρουσιαστεί στην Αθήνα από 22 έως 25 Σεπτεμβρίου

Μπορώ να διακρίνω τρεις λόγους τουλάχιστον για τους οποίους αξίζει κανείς να «φυλακιστεί» για μία ώρα περίπου –τόσο διαρκεί η παράσταση- σε μια κλειστή θεατρική αίθουσα ενώ το καλοκαιράκι κρατάει ακόμα εκεί έξω. Ο ένας είναι οι ηθοποιοί, ο δεύτερος είναι ο σκηνοθέτης, ο τρίτος, το έργο. Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς το γεγονός ότι η εν λόγω παράσταση κάνει guest-star εμφάνιση στην Αθήνα –άρα δεν θα έχει κανείς δεύτερη ευκαιρία για να τη δει- τα επιχειρήματα υπέρ της έγκαιρης προμήθειας εισιτηρίου είναι συντριπτικά.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η παράσταση στην οποία αναφέρομαι είναι το «Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη που θα παρουσιαστεί για τέσσερις ημέρες -22 έως 25 Σεπτεμβρίου- στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στη Φρυνίχου. Πρόκειται για μια πολωνική συμπαραγωγή του φημισμένου Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και της Avant Art, η οποία άνοιξε στις 15 Ιανουαρίου την αυλαία της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας. Για εκείνους που έχουν μόνο περιστασιακή σχέση με το θέατρο, ο Γκροτόφσκι, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς θεατρανθρώπους του 20ου αιώνα, που έθεσε τις βάσεις για ένα θέατρο απογυμνωμένο από τα συνήθη σκηνικά «τερτίπια», πολιτικά αιχμηρό και ψυχολογικά αμείλικτο.

Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Πέτρος Σεβαστίκογλου, ένας από τους πιο ανήσυχους έλληνες δημιουργούς της νέας γενιάς που, αντί να πάρει το «μαγαζάκι» των γονέων του –Γιώργος Σεβαστίκογλου και Άλκη Ζέη- , χαράζει τον δικό του ξεχωριστό δρόμο, ενώ τον κεντρικό ρόλο κρατάει η Αλεξάνδρα Καζάζου, η ελληνοπολωνή ηθοποιός που θα μας απασχολήσει πολλές φορές στο μέλλον.

Δυο λόγια για το έργο:

Το Insenso είναι η ιστορία μιας γυναίκας που «παραφρονεί» από έρωτα, που ο έρωτας εξωθεί πέρα της λογικής της, πέρα του μέτρου, πέρα από κάθε αποδεκτού ορίου. Μια Ιταλίδα ερωτεύεται παράφορα έναν Αυστριακό αξιωματικό, προδίδοντας έτσι την πατρίδα της, που βρισκόταν υπό αυστριακή κατοχή. Εκείνος την εγκαταλείπει και εκείνη πληγωμένη τον παραδίδει στους συμπατριώτες του που τον σκοτώνουν.

Ο Δημήτρης Δημητριάδης ορίζει το έργο του Insenso σαν μια όπερα χωρίς μουσική όπου ο λόγος και το ανθρώπινο σώμα αποτελούν τα μοναδικά όργανα. Κίνηση, λόγος σε αντίστιξη, σε αρμονία η δυσαρμονία. Ένστικτο και λογική σε μια αιώνια συνομιλία. Ένα θέατρο όπου η κίνηση, το σώμα, δεν αποτελούν το αναγκαίο υπόβαθρο του λόγου αλλά που μπαίνουν σε μια διαλεκτική σύγκρουση μαζί του. Θέατρο της έξ-στασης που αναζητεί την ψυχική και σωματική μετακίνηση από την στασιμότητα του αποδεκτού.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία: Πέτρος Σεβαστίκογλου
Ερμηνεία: Αλεξάνδρα Καζάζου
Σκηνικά: Πέτρος Σεβαστίκογλου
Κοστούμι: BajkaTworek
Φωτισμοί: Karol Jarek
Παραγωγή: Grotowski institute, Avant Art

Insenso, Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 2103222464 & 2103236732, 22 έως 25 Σεπτεμβρίου, 21:15.
Insenso, Θέατρο Μονής Λαζαριστών (ΚΘΒΕ), 1 έως 9 Οκτωβρίου. Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr