ΘΕΑΤΡΟ

Nordost για δύο ακόμα ημέρες στο Άβατον!

Δημοσίευση 19 Σεπτεμβρίου 2016, 13:59 / Ανανεώθηκε 30 Νοεμβρίου 2016, 12:04
Nordost για δύο ακόμα ημέρες στο Άβατον!
Facebook Twitter Whatsapp

Η παράσταση του έργου του Τόρστεν Μπουχστάινερ που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Μακαλιάς κατεβάζει ρολά στις 6 Δεκεμβρίου

Η παράσταση του έργου του Τόρστεν Μπουχστάινερ που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Μακαλιάς κατεβάζει ρολά στις 6 Δεκεμβρίου

Η υπόθεση είναι λίγο-πολύ γνωστή. Τον Οκτώβριο του 2002 στη διάρκεια παράστασης του μιούζικαλ «Nordost» στο Θέατρο Ντουμπρόβκα της Μόσχας 42 ένοπλοι Τσετσένοι εισέβαλλαν στο θέατρο όπου βρίσκονταν 914 άνθρωποι. Αίτημά τους, η αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Τσετσενία.

Δυο εικοσιτετράωρα και κάτι διήρκεσε η κατάληψη που έληξε με την επέμβαση των ρωσικών δυνάμεων και ένα πρωτοφανές αιματοκύλισμα. Εκατόν εβδομήντα νεκροί ήταν ο απολογισμός της «σύγκρουσης» που άλλοι βάφτισαν «απελευθερωτικό αγώνα» και άλλοι «αντιτρομοκρατική επιχείρηση».

Το έργο-ντοκουμέντο του Τόρστεν Μπουχστάινερ αφηγείται  τα γεγονότα του απογεύματος της 23ης Οκτωβρίου του 2002, όταν εκδηλώθηκε η επίθεση, μέσα από το πρίσμα της προσωπικής εμπειρίας τριών γυναικών: Της Όλγας, που καθισμένη αναπαυτικά στις πολυθρόνες του Ντουμπρόβκα, περιμένει μαζί με την κόρη της να σηκωθεί η αυλαία, της Ζούρα, μιας Τσετσένας Μαύρης Χήρας, που αναμένει το σύνθημα για την επίθεση κρυμμένη σε ένα βανάκι κοντά στο θέατρο, και της Ταμάρα, της λετονής γιατρού που σπεύδει επιτόπου στον τόπο της τραγωδίας.

Το μουσικό θέμα της παράστασης:

Τραγικά επίκαιρο μετά και από την επίθεση στο Μπατακλάν, το «Nordost» εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι σήμερα σύρονται σε έναν ατέρμονο χορό βίας και παραλογισμού. Χωρίς να παίρνει θέση για τα γεγονότα, καταδεικνύει την οδύνη που τροφοδοτεί και αναπαράγεται μέσα από παρόμοια περιστατικά.

Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Δημήτρης Μακαλιάς και ανέβηκε για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Άβατον ολοκληρώνει τον κύκλο της με επιτυχία. Δείτε την. Αξίζει!

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο Τόρστεν  Μπουχστάινερ
Μετάφραση Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία Δημήτρης Μακαλιάς
Μουσική Στάμος Σέμσης
Σκηνικά-Κοστούμια Νάντια Δαλκυριάδου
Φωτισμοί Γιώργος Ψυχράμης
Φωτογραφία Νίκος Καρανικόλας
Βοηθός σκηνοθέτη Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης

Ερμηνεύουν:  Στέλλα Γκίκα (Όλγα, Ρωσίδα πολίτης), Νάντια Δαλκυριάδου (Ζούρα, Τσετσένα «Μαύρη Χήρα»), Αρετή Πασχάλη (Ταμάρα, Λετονή γιατρός)

Nordost, Θέατρο Άβατον, Ευπατριδών 3, Κεραμεικός, τηλ. 2103412689. Ημέρες και ώρες παραστάσεων:  Δευτέρα 5 και Τρίτη 6 Δεκεμβρίου στις 21.30. Τιμές εισιτηρίων:10 ευρώ (γενική είσοδος), 8 ευρώ (μειωμένο). Προπώληση Εισιτηρίων: Θέατρο Άβατον.