current views are: 13

21 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση16:16

Ο Νίκος Χατζόπουλος «Θεατροποιός» για 10 ημέρες

Η κωμωδία του Τόμας Μπέρνχαρντ επαναλαμβάνεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Πόρτα. Μην τη χάσετε!

Δημοσίευση 16:16’

Η κωμωδία του Τόμας Μπέρνχαρντ επαναλαμβάνεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Πόρτα. Μην τη χάσετε!

Η κωμωδία του Τόμας Μπέρνχαρντ επαναλαμβάνεται για λίγες μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Πόρτα. Μην τη χάσετε!

Αν δεν το είχε πάρει το μάτι σας πέρυσι, δώστε προσοχή. Ο «Θεατροποιός» του Τόμας Μπέρνχαρντ επαναλαμβάνεται για λίγες μόνο ημέρες στο Θέατρο Πόρτα. Με τον Νίκο Χατζόπουλο σε ρεσιτάλ ερμηνείας και τον Ακύλλα Καραζήση στα πιο εύστοχά του, είναι μια από τις παραστάσεις που επιβάλλεται να δείτε για να συμπληρώσετε την θεατρική «μόρφωσή» σας. Πόσο μάλλον που το έργο είναι από τα πιο σημαντικά της ευρωπαϊκής δραματουργίας το δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα.

Γραμμένος από τον Τόμας Μπέρνχαρντ, τον «αναρχικό» συγγραφέα ο οποίος, μέχρι την τελευταία λέξη του, υπενθύμιζε στους συμπατριώτες του, αυστριακούς, τις δικές τους ευθύνες για την άνοδο του ναζισμού, ο οποίος στα έργα του μίλησε όσο λίγοι για την τέχνη και τους υπηρέτες της, ο «Θεατροποιός» είναι ένα αενάως συνεχιζόμενος μονόλογος για τη φθορά του σώματος, την ήττα της σκέψης και το μάταιο των ανθρώπινων προσπαθειών με ήρωες θεατρίνους: Τον θεατροποιό Μπρουσκόν και τον περιπλανώμενο θίασό του, δηλαδή το γιο, την κόρη και τη γυναίκα του, στο πανδοχείο μιας λιλιπούτειας κοινότητας, όπου θα ανεβάσουν για ένα μόνο βράδυ το μοναδικό έργο του θιασάρχη, τον «Τροχό της Ιστορίας».

Το ενδιαφέρον για τον Τόμας Μπέρνχαρντ στη χώρα μας αναζωπυρώθηκε εσχάτως: «Ιμμάνουελ Καντ» το 2015 στο Τέχνης, «Αδαής και παράφρων» πέρυσι στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού (η παράσταση μεταφέρθηκε φέτος στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης), «Θεατροποιός» στην Πόρτα (επαναλαμβάνεται) και «Πλατεία Ηρώων», το κύκνειο άσμα του συγγραφέα που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κριτική.

Αν είναι μόδα, ελπίζουμε να διαρκέσει…

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Πέτρος Μάρκαρης
Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης
Σκηνικά – κοστούμια: Βασίλης Παπατσαρούχας
Φωτογραφίες, trailer: Ελεονόρα Λύτρα

Παίζουν: Νίκος Χατζόπουλος, Νικήτας Αναστόπουλος, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Άρης Μπαλής, Κλεοπάτρα Τολόγκου

O Θεατροποιός, Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, Αθήνα, τηλ. 210 77 11 333. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή, ώρα 21:15, από 2 Οκτωβρίου για 10 παραστάσεις. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 10€ Ανέργων 8€. Προπώληση εισιτηρίων και πάσο: Viva.gr, τηλ. 11876, καταστήματα Public, Seven Spots, Reload, Media Markt, Ευριπίδης Βιβλιοπωλεία.