current views are: 11

5 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση07:30

Οικογένεια Νώε της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου

Μια θεατρική κιβωτός για παιδιά στην σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου από το ΚΘΒΕ

Δημοσίευση 07:30’

Μια θεατρική κιβωτός για παιδιά στην σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου από το ΚΘΒΕ

Μια θεατρική κιβωτός για παιδιά στην σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου από το ΚΘΒΕ

Ενώ ολόκληρος κόσμος βυθίζεται, μια κιβωτός παλεύει με τα κύματα. Ο προνοητικός Νώε, τα παιδιά και τα εγγόνια του, μαζί με δεκάδες ζώα, ήμερα αλλά και άγρια, ταξιδεύουν και αγωνίζονται για την επιβίωση.

Όμως, εκτός από το σκαρί, η φουρτούνα δοκιμάζει και τις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους. Στον περιορισμένο χώρο της κιβωτού, οι συγκάτοικοι συγκρούονται και συμφιλιώνονται, θυμώνουν και συγχωρούν, διαφωνούν και συνεργάζονται, απογοητεύονται και ελπίζουν. Γνωρίζουν καλύτερα τους άλλους αλλά και τον εαυτό τους. Κι αναρωτιούνται για ένα σωρό πράγματα: για τη φύση, τη θέση μας μέσα σε αυτήν, πόσο μαθαίνουμε μέσα από την ιστορία, πόσο ανοιχτοί είμαστε στο καινούργιο. Αν και σπάνια παίρνουν ικανοποιητικές απαντήσεις, μαθαίνουν να αναγνωρίζουν την αξία του ταξιδιού.

Η «Οικογένεια Νώε» είναι η ιστορία του κατακλυσμού όπως την μετέφεραν στο θέατρο η Ξένια Καλογεροπούλου και ο Θωμάς Μοσχόπουλος. Το νέο ανέβασμα  υπογράφει η Στέλλα Μιχαηλίδου, ηθοποιός, χορογράφος και σκηνοθέτης, με θητεία στο παιδικό θέατρο (έχει υπογράψει πολλά παιδικά βιβλία). 

Σημείωμα σκηνοθέτη:

(Η «Οικογένεια Νώε» είναι) μια κιβωτός ανθρώπινων σχέσεων όπου αναγνωρίζουμε δικές μας συμπεριφορές και συναισθήματα και αναρωτιόμαστε:
Τι έχει αλλάξει μέσα στους αιώνες στις ανθρώπινες σχέσεις; Γιατί δεν μάθαμε να ζούμε με τους άλλους με μεγαλύτερη αρμονία, λιγότερο φόβο, περισσότερη αγάπη και αλληλεγγύη; Γιατί ο χαρισματικός και πρωτοπόρος Νώε, αμφισβητείται και αντιμετωπίζεται με καχυποψία από την ίδια του την οικογένεια; Εμείς πόσο ανοιχτοί είμαστε σήμερα στο καινούργιο και το διαφορετικό; Γιατί οι σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της ίδιας οικογένειας είναι πάντα τόσο δύσκολες; Τι είναι χρήσιμο και τι άχρηστο στη φύση; Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες όταν διαταράσσουμε την ισορροπία της; Και γιατί το κάνουμε αυτό; Πόσο συνειδητοί είμαστε στις πράξεις μας; Πώς αρχίζει η ζωή και πώς αντιμετωπίζουμε την απώλεια; Πώς και γιατί ερωτευόμαστε; Ποια είναι η σχέση μας με τα ζώα; Ένα έργο που σφύζει από ενέργεια, τρυφερότητα και χιούμορ και αφορά μικρούς και μεγάλους καθώς καθρεφτίζει τον κόσμο μας, τις σχέσεις μας, τις ζωές μας.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σκηνοθεσία- Επιμέλεια κίνησης: Στέλλα Μιχαηλίδου
Σκηνικά: Αντώνης Δαγκλίδης
Κοστούμια-Ειδικές κατασκευές: Μάρθα Φωκά
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Video Art: Μπάμπης Βενετόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννη Τσολακίδου
Βοηθός σκηνογράφου: Ελίνα Ευταξία
Βοηθός ειδικών κατασκευών: Κατερίνα Βαφειάδη
Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren

Στο ρόλο του Νώε ο Φούλης Μπουντούρογλου.

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης): Φανή Αποστολίδου (Εύα), Χρύσα Ζαφειριάδου (Λία),  Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Ζαχαρίας), Άννα Κυριακίδου (Ρουθ), Φούλης Μπουντούρογλου (Νώε), Νίκος Ορτετζάτος (Σίμος), Νίκος Ράμμος (Χαμ), Σοφία Παπανικάνδρου (Χαχούνι).

Συμμετέχει η Αρετή Μίχου.

Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Κριτσίμης (κλαρινέτο), Γιάννης Μαστρογιάννης (βιολί), Παναγιώτης Μπάρλας (πιάνο).

Στις ειδικές κατασκευές βοήθησαν η Άννα-Μαρία Βάσιακ και ο Βαγγέλης Κουρούπης

Οικογένεια Νώε, Παιδική Σκηνή  ΚΘΒΕ, Βασιλικό Θέατρο, Θεσσαλονίκη. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη – Παρασκευή, 10:30 (για σχολεία), Κυριακή 11:00 (για το κοινό), από 9 Οκτωβρίου.Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 €, Σχολικό 6 € (Ισχύει για ομαδική παρακολούθηση) -προσφέρεται ένα εισιτήριο ατελώς για τον έναν από τους δύο ενήλικες συνοδούς. Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία ΚΘΒΕ, τηλ. 2315 200200