current views are: 12

6 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση16:15

Γαλλικό Θέατρο à la grecque στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Το πιο bizoux θεατρικό φεστιβάλ στην Αθήνα ξεκινά στις 21 Οκτωβρίου

Δημοσίευση 16:15’

Το πιο bizoux θεατρικό φεστιβάλ στην Αθήνα ξεκινά στις 21 Οκτωβρίου

Το πιο bizoux θεατρικό φεστιβάλ στην Αθήνα ξεκινά στις 21 Οκτωβρίου

Το φεστιβάλ «Γαλλικό Θέατρο à la grecque» που εδώ και μερικά χρόνια πραγματοποιείται κάθε φθινόπωρο στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, είναι ένας από τους λίγους πολιτιστικούς θεσμούς στην πόλη που υπηρετούν ουσιαστικά το «νέο». Κάθε χρόνο μια επιλογή από σύγχρονα γαλλικά θεατρικά έργα μεταφράζονται στα ελληνικά (θα τα βρείτε στην σειρά «Νέο γαλλικό θέατρο» των εκδόσεων Άγρα) και ανεβαίνουν από νέους έλληνες σκηνοθέτες. Η επιλογή γίνεται με κριτήρια τη θεματολογία των έργων, τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τα μεγάλα ζητήματα της εποχής μας, την τόλμη και την πρωτοτυπία της γραφής, την αμεσότητα και την αλήθεια τους.

Τα τρία έργα της φετινής διοργάνωσης περιστρέφονται γύρω από τον πόνο του ξεριζωμού, τη φυγή, την αίσθηση ότι δεν ανήκεις πουθενά, τα πολιτικά αδιέξοδα, τον διχασμό, την ετερότητα και το δικαίωμα στην διαφορετικότητα. Διαδραματίζονται σε πόλεις φαντάσματα, σε φλεγόμενα πεδία μάχης και σε παραμύθια.

Τα έργα:

«No man’s land»
Βασισμένο σε δύο έργα της Alexandra Badea,
«Aller-Retour» και το «Varisia, 13 Juillet»
σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα

Aller-Retour

Εκείνη θέλει να φύγει, να εγκαταλείψει την πατρίδα της που φλέγεται εξαιτίας του πολέμου. Θέλει να διασχίσει το ποτάμι μαζί του ή χωρίς αυτόν. Διστάζει. Δέκα χρόνια μετά τα σύνορα έχουν ανοίξει. Θα ξανασυναντηθούν τυχαία ακριβώς στην «άλλη πλευρά». Εκείνη δεν πήγε ποτέ πιο μακριά. Θα ξανασμίξει μαζί του;

Βαρίσεια, 13 Ιουλίου

Ήρθα εδώ για να σε ξεχάσω, δεν φοβάμαι πια να στο πω. Πήγες στον πόλεμο, πήγα σε όσα αυτός κατέστρεψε. Πώς φτάσαμε ως εδώ meine Liebe;

Η Alexandra Badea για το έργο: «Μιλάω για σύνορα ορατά και αόρατα, για τείχη φυσικά (τα ποτάμια που μας χωρίζουν), για τείχη που χτίζουν οι ίδιοι οι άνθρωποι (η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία), τα τείχη που έχουν ανεγερθεί στη σκέψη μας.»

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Λύρας: «Όλοι βλέπουμε τον ανθρώπινο πόνο σε εικόνες αλλά σπάνια τον αισθανόμαστε. Τι σημαίνει να είσαι ‘ξένος’; τι σημαίνει ‘αναγκαστική μετανάστευση’; Ποια είναι η αίσθηση του εκτοπισμού και της υπαρξιακής εκκρεμότητας; Τι σημαίνουν αυτά τα ερωτήματα στο ανθρώπινο τοπίο αισθήματος;»

 

«Το κορίτσι στο σκοτεινό δάσος»
του Philippe Minyana
σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή

 

Μια «μουσική σύνθεση» που εμπνέεται από αρχαίους μύθους, αποτρόπαιη και εκδικητική, όπως μόνο τα παραμύθια μπορούν να είναι. Η ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που ενηλικιώθηκε βίαια και μαρτυρικά ώσπου έγινε αηδόνι και έφυγε μακριά.

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Χατζής: «Σήμερα έχει χαθεί κυρίως η δυνατότητα να εμπλέκεται κανείς, μέσω μιας συναισθηματικής εμπειρίας, με κάτι που καθορίζεται από μια προσωπική αναζήτηση, από μια βαθιά υπαρξιακή ανάγκη η ακόμα και φόβο.O Minyana με υλικά το μύθο, τη βία, το έγκλημα, την τιμωρία, καταλήγει να ανυψώσει τα σκοτεινά ένστικτα του ανθρώπου σε ποίηση. «

Η μεταφράστρια του έργου, Δήμητρα Κονδυλάκη, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Σ ένα κόσμο στερημένο πνευματικότητας σαν τον δικό μας, η ωμότητα νομοθετεί ανεμπόδιστα και η γλώσσα του Minyana, αποστασιοποιημένη και τολμηρή, με μια ευδιάκριτη επίγευση μπαρόκ, αντανακλά ακριβώς αυτή την απουσία ορίου που αποδίδει τη σύγχρονη έννοια του ανθρώπινου.»

«Diktat»
του Enzo Cormann
σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη

Δυο αδέλφια συναντιούνται μετά από 25 χρόνια. Βρίσκονται μαζί επί 15 ώρες σε ένα εγκαταλειμμένο κτίριο. Γύρω τους τα ερείπια του εμφύλιου σπαραγμού. Μια πολιτική αλληγορία με φόντο στιγμές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας των τελευταίων 50 χρόνων που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.

Ο σκηνοθέτης Μάνος Καρατζογιάννης για το έργο: «Δυο στρατόπεδα. Οι Γαλάζιοι και οι Κόκκινοι. Μια ιστορία. Η ίδια. Πάντα. Παντού. Σ’ όλες τις χώρες. Σ’ όλες τις εποχές. Καθεστώς ο Διχασμός στην πόλη. Όπως στην οικογένεια του Βάλ και του Πιετ. Δυο αδέλφια από την ίδια μάνα. Ο πατέρας… Ποιος θα επικρατήσει; Τι θα επικρατήσει; Τι μπορεί να ανατρέψει το καθεστώς;»

Από το σημείωμα του μεταφραστή Ανδρέα Στάικου: «Η ιστορία ενός μοιραίου ραντεβού-απολογισμού, στο τέλος ενός εμφύλιου πολέμου. Τα δυο αδέλφια της ιστορίας μας, είχαν βρεθεί σε αντίπαλες παρατάξεις. Το μίσος του ενός προς τον άλλον ήταν τόσο τρομακτικό και αδυσώπητο, ένα μίσος που μόνο τα αδέλφια μπορούν να τρέφουν μεταξύ τους.

Πρόγραμμα παραστάσεων:

21, 22, 23 Οκτωβρίου, ώρα 21:00
No man’s land της Alexandra Badea

Σκηνοθεσία-Δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Λύρας
Μετάφραση: Βένια Σταματιάδη
Σκηνικά-Κοστούμια: Απόλλωνας Παπαθεοχάρης
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Μουσική-ηχητική εγκατάσταση: Αντώνης Παπακωνσταντίνου
Βοηθός σκηνοθέτη: Γεωργία Πιερρουτσάκου
Βοηθός παραγωγής: Λιάνα Ανδρικοπούλου
Διανομή: Αρτεμης Γρύμπλα, Ηλίας Λάτσης, Βένια Σταματιάδη

25, 26, 27 Οκτωβρίου, ώρα 21:00
Τo κορίτσι στο σκοτεινό δάσος του Philippe Manyana

Σκηνοθεσία:-Σκηνική εγκατάσταση-Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Χατζής
Μετάφραση: Εργαστήρια μετάφρασης Γαλλικού Ινστιτούτου 2015-2016
Διεύθυνση και επιμέλεια μετάφρασης: Δήμητρα Κονδυλάκη
Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Βασιλοπούλου
Διανομή: Πασχάλης Καραντζάς, Μαρία Μαλλούχου, Αγλαϊα Παππά και Γεράσιμος Δημοβασίλης. Συμμετέχει ο Γιώργος Παπαδάκης

29, 30, 31 Οκτωβρίου, ώρα 21:00
Diktat του Enzo Cormann

Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Μετάφραση: Εργαστήριο μετάφρασης Γαλλικού Ινστιτούτου 2015-2016
Διεύθυνση και επιμέλεια μετάφρασης: Ανδρέας Στάικος
Σκηνικός χώρος: Γιάννης Αρβανίτης
Επιμέλεια κοστουμιών: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Δημήτρης Μπαλτάς
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Video art: COM.ODD.OR
Βοηθός σκηνοθέτη: Ανδρέας Ανδρέου
Διανομή: Μάξιμος Μουμούρης, Μάνος Καρατζογιάννης

Φωτογράφοι παραστάσεων:

No man’s land: Φώτης Φωτόπουλος
Το κορίτσι στο σκοτεινό δάσος: Χάρης Γερμανίδης
Diktat: Πάτροκλος Σκαφίδας

Βίντεο παράστασης: Πάτροκλος Σκαφίδας

Γαλλικό Θέατρο à la grecque , Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, τηλ. 21 3418550. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 21, 22, 23, 25, 26, 27, 29, 30, 31 Οκτωβρίου, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 €. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του Ιδρύματος, τηλεφωνικά στο 210 3418579,  στην ιστοσελίδα www.mcf.gr, από την Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), τα καταστήματα Forthnet και Seretis travel, Πανεπιστημίου 61, Αθήνα, τηλ. 210 3251295.

 


σχετικα αρθρα