ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Κοτανίδης γίνεται ο Νίκος Ζαχαριάδης

Δημοσίευση 16 Δεκεμβρίου 2016, 20:01 / Ανανεώθηκε 19 Απριλίου 2017, 18:22
Ο Γιώργος Κοτανίδης γίνεται ο Νίκος Ζαχαριάδης
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης λέει «Ομπίντα» (πίκρα στα ρώσικα) από τη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης λέει «Ομπίντα» (πίκρα στα ρώσικα) από τη σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Νίκος Ζαχαριάδης στέλνει «Μήνυμα από την άλλη πλευρά» κάθε Δευτέρα και Τρίτη από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Διά στόματος Γιώργου Κοτανίδη, ο ιστορικός ηγέτης του Κομουνιστικού Κόμματος Ελλάδας αφηγείται τη ζωή του: Από την απομόνωση του Μεταξά, το περίφημο γράμμα του 1940 με το οποίο καλεί το λαό να πολεμήσει ενωμένος τους Ιταλούς φασίστες, τον πόλεμο, την κράτησή του στο Νταχάου, ως  τον εμφύλιο, την ήττα και την υποχώρηση. Αναπολεί τη μάνα και τα παιδιά του, θυμάται την είδηση της αποκήρυξής του από την ίδια του τη γυναίκα, προσπαθεί να εξηγήσει τη δεκαεφτάχρονη εξορία του στη Σιβηρία από τη σοβιετική ηγεσία αλλά και το ίδιο του το κόμμα, να δει τα λάθη του και τα αδιέξοδα που θα τον οδηγήσουν στην αυτοκτονία.

Ο Γιώργος Κοτανίδης, μετά τον Ρίτσαρντ Φάινμαν, καταπιάνεται με μια ακόμα ιστορική προσωπικότητα, αυτή τη φορά πολύ πιο κοντά σε εμάς. Μετά από εξαντλητική έρευνα -ταξίδεψε έως το Σουργκούτ της Σιβηρίας, τόπο εξορίας του ήρωα- και αφού μελέτησε διεξοδικά το «Μήνυμα από την άλλη μεριά» και δεκάδες άλλα κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη, ιστορικά ντοκουμέντα και μαρτυρίες του γιου του, Σήφη, δημιούργησε το «Ομπίντα», ένα έργο – παρακαταθήκη της ζωής του πολιτικού.

Τον Νίκο Ζαχαριάδη υποδύεται επί σκηνής ο ίδιος ο Γιώργος Κοτανίδης. Τους υπόλοιπους ρόλους υποδύονται οι ηθοποιοί Δώρα Χρυσικού και Σπύρος Περδίου, ενώ αδημοσίευτο αρχειακό υλικό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στα videos της Κλεοπάτρας Κοραή.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Γιώργος Κοτανίδης
Συνεργαζόμενος σκηνοθέτης: Ιωσήφ Βαρδάκης
Σκηνικά: Πουλχερία Τζόβα
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Video art: Κλεοπάτρα Κοραή
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική επιμέλεια: Νίκος Γιατράκος

Παίζουν: Γιώργος Κοτανίδης, Δώρα Χρυσικού, Σπύρος Περδίου 

Ομπίντα- Οι τελευταίες ώρες του Νίκου Ζαχαριάδη, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00, από 21 Νοεμβρίου 2016 έως 31 Ιανουαρίου 2017. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ (προπώληση), 14 ευρώ (ταμείο την ημέρα της παράστασης), Μειωμένο 8 ευρώ (προπώληση), 10 ευρώ (ταμείο την ημέρα της παράστασης). Προπώληση εισιτηρίων: στο τηλ. 210 3418579, στην ιστοσελίδα www.mcf.gr, στα ταμεία του Ιδρύματος,  στα εκδοτήρια Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου και στα καταστήματα Forthnet.