current views are: 8

16 Δεκεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:19

Βιοτεχνία Υαλικών στη Σχολή Καλών Τεχνών

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή από την θεατρική ομάδα Νεάπολις

Δημοσίευση 17:19’

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή από την θεατρική ομάδα Νεάπολις

Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή από την θεατρική ομάδα Νεάπολις

Η «Βιοτεχνία Υαλικών» είναι το έργο που καθιέρωσε τον Μένη Κουμανταρέα ως αθηναιογράφο par excellence, ηθογράφο της μεταπολίτευσης, συλλέκτη των θραυσμάτων της συλλογικής μνήμης και εμπειρίας, εκφραστή της βουβής διάψευσης των ελπίδων.

Το έργο που κυκλοφόρησε το 1974 (κρατικό βραβείο μυθιστορήματος 1975) είναι μια συγκλονιστική, σχεδόν κινηματογραφική μυθοπλασία, εστιασμένη στον άνθρωπο,που έβγαινε κατατραυματισμένος από την Ελλάδα της δικτατορίας προς ένα καινούριο θολό τοπίο. Σε μια Αθήνα, γνώριμη, πάλλουσα, ζωντανή, πληγωμένη, με τους πολίτες της να ψάχνουν ανάσες ελευθερίας, μέσα από την απόπνοια της βενζίνης  και του Γκαζιού, που λειτουργούσε  ακόμη σαν εργοστάσιο στην  Πειραιώς, μέσα στην καρδιά της πόλης.

Τέσσερις άνθρωποι, στα όρια των αντοχών τους, στην ακμή της ηλικίας τους, στο μέσον της διαδρομής, με τη νιότη τους να τους στοιχειώνει, Μια παρέα, μια οικογένεια. Και μια σκόντα, να μεταφέρει τις προσδοκίες τους. Η Μπέμπα και ο Βλάσης, το ζεύγος Ταντή, ιδιοκτήτες της βιοτεχνίας των υαλικών και οι δύο λούμπεν φίλοι τους, ο Βάσος Ραχούτης και ο Σπύρος Μαλακατές, θα προκαλέσουν τη μοίρα τους, θα αγωνιστούν κόντρα στους καιρούς, θα το παλέψουν ο καθένας με τον τρόπο του και από τη δική του αφετηρία. Στο τέλος, ένα φως από μια λάμπα θα τρεμοπαίζει, καθώς θα ξημερώνει.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Θεατρική διασκευή: Γιάννης Μπουραζάνας
Σκηνοθεσία: Άγγελος Χατζάς
Επιμέλεια κίνησης: Άρτεμις Ιγνατίου
Σκηνικά: Γιάννης Γκαρδιακός
Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

Παίζουν: Γιάννης Μπουραζάνας, Τζίνη Παπαδοπούλου, Γιάννης Στόλλας, Άγγελος Χατζάς

«Βιοτεχνία Υαλικών», Θέατρο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, Ταύρος. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 21:00, Τρίτη 21:00, από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου μέχρι την Τρίτη 11 Απριλίου. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 ευρώ, μειωμένο 5 ευρώ (ισχύει για ανέργους, ΑΜΕΑ, φοιτητές, ατέλειες). Πληροφορίες & κρατήσεις εισιτηρίων: τηλ. 6974 160313, 210 8230407