ΘΕΑΤΡΟ

«Καθώς ψυχορραγώ» από τη Σοφία Φιλιππίδου: Τελευταία εβδομάδα

Δημοσίευση 15 Μαΐου 2017, 17:01 / Ανανεώθηκε 15 Μαΐου 2017, 15:19
«Καθώς ψυχορραγώ» από τη Σοφία Φιλιππίδου: Τελευταία εβδομάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Το έργο του Ουίλιαμ Φώκνερ σε μετάφραση του Μένη Κουμανταρέα συνεχίζεται στο θέατρο της οδού Κυκλάδων ως τις 23 Μαíου

Το έργο του Ουίλιαμ Φώκνερ σε μετάφραση του Μένη Κουμανταρέα συνεχίζεται στο θέατρο της οδού Κυκλάδων ως τις 23 Μαíου

Ο Μένης Κουμανταρέας, εσαεί πρόεδρος του θεάτρου της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής, υπήρξε, εκτός των άλλων, ακούραστος μεταφραστής. Μέσα από την γραφή του οι Έλληνες γνώρισαν τους μεγάλους αμερικανούς συγγραφείς (Χέμινγουεϊ, Φόκνερ, Μελβίλ κ.ά.). Η Σοφία Φιλιππίδου, με την διπλή ιδιότητά της  σκηνοθέτιδας και της ηθοποιού, αφιερώνει στον Μένη Κουμανταρέα και τον Λευτέρη Βογιατζή το «Καθώς ψυχορραγώ», ένα από τα νεανικά έργα του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα.  

Σε αυτό, ο πρωτότοκος γιος της οικογένειας Μπάντρεν, ο μαραγκός, μαστορεύει το κιβούρι της, ετοιμοθάνατης  μητέρας του Αντυ Μπάντρεν. Η οικογένεια – πατέρας, τέσσερα αγόρια και μια κόρη- θέλουν να το μεταφέρουν με την άμαξα και τα μουλάρια τους, από το βαμβακόσπιτο στην άλλη άκρη της φανταστικής επαρχίας Γιοκναπατάουφα, απ' όπου κατάγονταν, του αμερικανικού νότου μέσα στο κατακαλόκαιρο... Μια άγρια καταιγίδα θα ανατρέψει τα σχέδια τους αφού πλημμυρίζει το ποτάμι, καταρρέει η γέφυρα και τα κοράκια  φέρνουν γυροβολιές πάνω από τα κεφάλια τους… 

Μέσα από περιπέτειες και κινδύνους, κωμικοτραγικά περιστατικά και συγκρούσεις που αναδεικνύουν την απανθρωπιά και την βρωμιά που συγκλόνιζαν τον Νότο στις αρχές του εικοστού αιώνα - οι ήρωες φτάνουν τελικά ρημαγμένοι, στον προορισμό τους και  εκπληρώνουν την υπόσχεση που έδωσε ο πατέρας στην μάνα: να την θάψει στον τόπο και στα χώματα που εκείνη γεννήθηκε….

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Μελετώντας το έργο προκειμένου να συλλάβω το μεγαλείο της δεξιοτεχνίας του Ουίλλιαμ Φώκνερ παρατήρησα πως ο μεγάλος πρωτοπόρος της μοντέρνας γραφής, σπάζει τους παραδοσιακούς κανόνες της λογοτεχνίας και γράφοντας κατά την γνώμη μου, «δήθεν» αυτόματα, πλάθει αριστοτεχνικά  μια νέα φόρμα πάνω στα χνάρια των μεγάλων εικαστικών του κυβισμού, παρατηρώντας τους χαρακτήρες από διάφορες πλευρές ταυτόχρονα, σαν να μετακινείται γύρω από ένα αντικείμενο για να παρατηρήσει τις  πλευρές οι οποίες θα συγχωνευτούν σε μια εικόνα..

Η αρχική μου παρατήρηση μαζί με το άλλοτε απλό και αλλού ποιητικό - καμμιά φορά λόγιο ιδίωμα των χαρακτήρων - οι αφηγηματικοί μονόλογοι των ηρώων, αλλά και οι υποσυνείδητες τους διαδρομές, ο ημερολογιακός χρόνος των εννέα ημερών του μύθου, καθώς και ένας άλλος άχρονος λογοτεχνικός τόπος, της ιδιοφυΐας του Φώκνερ, μου  έδωσε  την  «ελευθέρια» να δουλέψω με τον θίασο των συνεργατών μου την  παράσταση «κλέβοντας» από όλα τα ήδη θεάτρου ακόμη και από τους περιοδεύοντες θιάσους τσίρκου που φαίνεται να έχουν γοητεύσει τον Φώκνερ.

Η εντελώς χειροποίητη παράσταση μας, επιθυμώ να παρασύρεται από το ένστικτο, να αφήνεται στην ανάγκη, να είναι καθαρτική με συναισθήματα εκρηκτικά (απόλυτη μελαγχολία - υπέρμετρη χαρά) σαν τα ρυθμικά χορευτικά μπλουζ του Μισισιπή. Σοφία Φιλιππίδου

Η ταυτότητα της παράστασης:

Μετάφραση: Μένης Κουμανταρέας
Ελεύθερη απόδοση- διασκευή: Χλόη Κολύρη
Σκηνοθεσία: Σοφία Φιλιππίδου
Σκηνογραφική επιμέλεια: Κυριακή Μαυρογεώργη
Επιμέλεια κοστουμιών- τραγουδιών -κίνησης: Σοφία Φιλιππίδου
Βοηθός ενδυματολογικού: Μάγδα Καλορίτη
Ηχητικά και μουσικά τοπία: Γεωργία Σπυροπούλου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Πολυχρόνη, Μιχαήλ Ταμπακάκης
Βοηθός παραγωγής - βίντεο: Μορφέας Παπουτσάκης
Φωτογράφιση: Narkiss Holingberry

Παίζουν: Σοφία Φιλιππίδου, Κώστας Βασαρδάνης, Μιχάλης Καλιότσος, Έλενα Μεγγρέλη, Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Μιχαήλ Ταμπακάκης και Μορφέας Παπουτσάκης

Θέατρο της οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής, Κεφαλληνίας & Κυκλάδων 11, Κυψέλη, τηλ. 2108217877. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21: 00, από τη Δευτέρα 24 Απριλίου ως τις 23 Μαíου. Τιμές εισιτηρίων:15€, 10€ μειωμένο. Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του Θεάτρου και στην Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (στοά Πεσμαζόγλου), τηλ. 210 7234567.