current views are: 10

25 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση12:11

Ο καλλιτεχνικός κόσμος για τον Σπύρο Ευαγγελάτο

Το Υπουργείο Πολιτισμού, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και η Εθνική Λυρική Σκηνή εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια του καλλιτέχνη

Δημοσίευση 12:11’

Το Υπουργείο Πολιτισμού, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και η Εθνική Λυρική Σκηνή εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια του καλλιτέχνη

Το Υπουργείο Πολιτισμού, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και η Εθνική Λυρική Σκηνή εκφράζουν τη λύπη τους για την απώλεια του καλλιτέχνη

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:

Ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο άνθρωπος που φώτισε με το έργο του το ελληνικό θέατρο, έφυγε από τη ζωή.

Όπως όλοι οι σημαντικοί σκηνοθέτες στην Ελλάδα, με το δικό του θεατρικό ύφος και υψηλό επίπεδο αισθητικής, προσέγγισε με μοναδικό τρόπο την εθνική κληρονομιά, από το αρχαίο δράμα μέχρι την ελληνική λαϊκή παράδοση, γνωρίζοντας την καταξίωση και αναγνώριση από καλλιτέχνες και κοινό.

Χάρη στο πηγαίο ταλέντο, στη βαθιά του μόρφωση και στην άσβεστη αγάπη του για την ελληνική δραματουργία, κατόρθωσε να γίνει κοινωνός της ελληνικής πραγματικότητας, ανοίγοντας νέους δρόμους στην τέχνη.

Με τη θεατρική ομάδα «Νεοελληνική Σκηνή», με το «Αμφι-θέατρο» αλλά και στο Εθνικό θέατρο σκηνοθέτησε παραστάσεις εντός και εκτός Ελλάδας λαμβάνοντας τακτικά μέρος στα Φεστιβάλ Επιδαύρου, Αθηνών καθώς και σε διεθνή Φεστιβάλ, με έργα αρχαίου δράματος, μεσαιωνικής και αναγεννησιακής ελληνικής λογοτεχνίας -κάνοντας γνωστά παραγνωρισμένα έργα της νεοελληνικής δραματουργίας- καθώς και με έργα διεθνούς δραματολογίου. Ήδη από νεαρή ηλικία σκηνοθέτησε έργα από το κρητικό, το επτανησιακό και το λαϊκό θέατρο που μέχρι τότε θεωρούνταν αναχρονιστικά και απροσπέλαστα. Στο τόσο δύσκολο αυτό πλαίσιο, ο Σπύρος Ευαγγελάτος κατάφερε να παράγει εξαιρετικά σκηνικά αποτελέσματα θεμελιωμένα στην θεατρολογική έρευνα και την επιστημονική ακρίβεια και τελικά να επαναπροσδιορίσει τη σχέση μας με τα κείμενα αυτά και τον λαϊκό πολιτισμό.

Γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πρόεδρός αυτής, καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρός του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, ο Σπύρος Ευαγγελάτος συνδύασε τη θεωρία με την πράξη όσο ελάχιστοι στην ιστορία του Νεοελληνικού θεάτρου.

Η απώλειά του Σπύρου Ευαγγελάτου αποτελεί απώλεια για το ίδιο το ελληνικό θέατρο αλλά και για τον ελληνικό πολιτισμό γενικότερα.

Κατόπιν απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη.

Η ανακοίνωση του Κ.Θ.Β.Ε.:

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, ενός από τους  σημαντικότερους σκηνοθέτες του Ελληνικού θεάτρου, πανεπιστημιακού δασκάλου και Ακαδημαϊκού. Σπουδαίος δημιουργός, με πλήθος σκηνοθεσίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο  Σπύρος Ευαγγελάτος υπήρξε ιδρυτής του Αμφιθεάτρου με διεθνή καταξίωση και άφησε  πίσω του πλούσιο σκηνοθετικό αλλά και μεταφραστικό έργο. 

Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος  (1977-1980).

Συνεργάστηκε με το ΚΘΒΕ για πρώτη φορά το 1964, με τη διπλή ιδιότητα του θεατρικού συγγραφέα και σκηνοθέτη, παρουσιάζοντας το ιστορικό δράμα «Νικόλαος Γαλάτης», με την οποία το ΚΘΒΕ συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Σκηνοθέτησε για το ΚΘΒΕ τις παραστάσεις: «Σιμωνίς» της Ζωής Καρέλλη (1966), «Μαρία Δοξαπατρή» του Δημήτριου Βερναρδάκη (1968), «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη (1969), «Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου (1969), «Φάουστ» του Γκαίτε (1970), «Ο Επισκέπτης» του Γιώργου Θέμελη και «Το κενό» του Ιονέσκο, σε ενιαία παράσταση (1970), «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1971), «Ένα ονειρόδραμα» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ (1972), «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1973), «Ιούλιος Καίσαρας» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (1978), «Πέρσες» του Αισχύλου (1978), «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρήντριχ Ντύρρενματ (1979), «Μήδεια» του Σενέκα (1979), «Καυγάδες στην Κιότζα» του Κάρλο Γκολντόνι (1980), «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (1980),

Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, ως διευθυντής του ΚΘΒΕ, πρωτοστάτησε στην προσπάθεια για τη δημιουργία της Όπερας Θεσσαλονίκης. Με βασικό του σύνθημα «Η όπερα είναι θέαμα λαϊκό» ανεβάζει σε δική του σκηνοθεσία τον «Φιντέλιο» του Μπετόβεν (1978).  Το επιτυχημένο εγχείρημα ακολούθησαν σε δική του σκηνοθεσία: «Ο μαγικός αυλός» του Μότσαρτ (1979), «Νόρμα» του Μπελίνι (1979), «Τόσκα» του Πουτσίνι (1980), «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσίνι (1981). Η τελευταία του συνεργασία με το ΚΘΒΕ και συγκεκριμένα με την Όπερα Δωματίου Θεσσαλονίκης ήταν η παραγωγή «Φιντέλιο» του Μπετόβεν , που παρουσιάστηκε στο Επταπύργιο, το 2002.

Η ανακοίνωση της Λυρικής Σκηνής:

Η Διοίκηση και το προσωπικό της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εκφράζουν την βαθιά τους θλίψη για τον θάνατο του κορυφαίου Έλληνα σκηνοθέτη και Ακαδημαϊκού, Σπύρου Ευαγγελάτου.

Ο  Σπύρος Ευαγγελάτος διετέλεσε Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το 1984 έως το 1987 και Πρόεδρός της από το 1999 έως το 2006.

Ως σκηνοθέτης, συνεργάστηκε επί 44 χρόνια με την ΕΛΣ (1970-2014), σκηνοθετώντας περί τις 30 παραγωγές όπερας με μεγάλο εύρος ρεπερτορίου: Τόσκα [Tosca], Ριγολέττος [Rigoletto], Ο ιπτάμενος Ολλανδός [Der fliegende Holländer], Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ, Μάκβεθ [Macbeth], Η μεγαλοψυχία του Τίτου [La clemenza di Tito], Μπορίς Γκοντουνόφ, Νόρμα [Norma], Η νυχτερίδα [Die Fledermaus], Ντον Τζοβάννι [Don Giovanni], Τα παραμύθια του Χόφμαν [Les contes d’ Hoffmann], Φάλσταφ [Falstaff] κ.ά.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Γιος του συνθέτη Αντίοχου Ευαγγελάτου. Πτυχιούχος και διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Συνέχισε με σπουδές θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και παρακολούθησε τη θεατρική πράξη σε Γερμανία, Αυστρία, Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία (1966-1970). Ξεκίνησε να σκηνοθετεί επαγγελματικά το 1961. Έκτοτε, πραγματοποίησε περισσότερες από 220 σκηνοθεσίες για τα ελληνικά κρατικά θέατρα, ιδιωτικούς αθηναϊκούς θιάσους και θέατρα στο εξωτερικό. Το 1962 ίδρυσε τη Νεοελληνική Σκηνή και το 1975 το Αμφιθέατρο. Συνέγραψε πολλά επιστημονικά μελετήματα, κυρίως σε θέματα του Κρητικού και του Επτανησιακού θεάτρου. Μετέφρασε πλειάδα θεατρικών έργων Ελλήνων και ξένων συγγραφέων. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1977-1980), πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (I.T.I.) (1992-1996) και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1989 έγινε καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1991 καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για τη βαρύνουσα, πολυετή προσφορά του στο θέατρο τιμήθηκε με πλειάδα σημαντικών βραβείων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2005 έγινε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, το 2012 ανακηρύχθηκε αντιπρόεδρος και το 2013 πρόεδρός της.

Η φωτογραφία είναι από την παράσταση  του ΚΘΒΕ «Εκκλησιάζουσες» (1969). Ο Σπύρος Ευαγγελάτος τρίτος από αριστερά ανάμεσα στους καθήμενους.