current views are: 10

6 Απριλίου 2017
Δημοσίευση11:59

Το «Γκιακ» διπλό την Παρασκευή στην Κοζάνη

Η επιτυχημένη παραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε. σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη θα δώσει δύο παραστάσεις την Παρασκευή λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων

Δημοσίευση 11:59’

Η επιτυχημένη παραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε. σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη θα δώσει δύο παραστάσεις την Παρασκευή λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων

Η επιτυχημένη παραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε. σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη θα δώσει δύο παραστάσεις την Παρασκευή λόγω εξάντλησης των εισιτηρίων

Το «Γκιακ», η συλλογή διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου (εκδ. Αντίποδες), που έγινε θεατρική παράσταση από την Γεωργία Μαυραγάνη για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ήταν μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της θεατρικής σεζόν που βαίνει προς την λήξη της. Παρά το «προκλητικό» θέμα» της παράστασης και το αντισυμβατικό ανέβασμα, το κοινό της Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε ένθερμα στις αναζητήσεις των συντελεστών.

Τώρα, η ίδια παράσταση ανεβαίνει στην Κοζάνη σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της πόλης. Μόνο που η ζήτηση για τα εισιτήρια ήταν τόσο μεγάλη ώστε στις δύο παραστάσεις προστέθηκε άλλη μία, την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 18:00 για να μπορέσουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να την δουν.

Λίγα λόγια για το έργο:
Σε ένα τραπέζι επιστροφής – γυρισμού, σε μια γιορτή «ένωσης»
θα ξετυλιχθούν οι ιστορίες των συνδαιτυμόνων του, δηλαδή οι ιστορίες του Γκιακ. Γκιακ σημαίνει στα αρβανίτικα αίμα, συγγένεια εξ αίματος, βεντέτα, αντεκδίκηση και φυλή. Οι πρωταγωνιστές αυτών των ιστοριών, αρβανίτες από τα χωριά της Λοκρίδας, έχουν πολεμήσει στη μικρασιατική εκστρατεία κι έχουν όλοι βιώσει το βίαιο τραύμα του πολέμου και της μάχης. Όταν πια επιστρέφουν στον τόπο τους δεν είναι οι ίδιοι. Θα συγκρουστούν με τις παραδοσιακές αξίες της κοινωνίας που τους άνδρωσε και θα κλονιστούν βαθιά, καθώς τίποτα πια στη θέαση του γύρω τους κόσμου δεν είναι το ίδιο. Με έναν τραχύ λαϊκό και έντονα προφορικό λόγο, θα εκμυστηρευτούν τις ιστορίες τους και θα μας κάνουν κοινωνούς των ηθικών και ψυχικών τους διλλημάτων, μεταφέροντας ταυτόχρονα με το δικό τους προσωπικό «ντοκουμέντο» τη βίαιη μεταμόρφωση όλου του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βασίλης Καλφάκης, Σμαρώ Κώστια
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Στυλιανή Δάλλα
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Σταύρου
Οργάνωση παραγωγής: Μarleen Verschuuren

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Ιωάννα Δεμερτζίδου, Εμμανουήλ Κοντός, Νικόλαος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Μιχάλης Σιώνας, Άννη Τσολακίδου.

 Το έργο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους.

 «Γκιακ», Θεατροδρόμιο Κοζάνης, Πέμπτη 6 Απριλίου ώρα  21:00 και Παρασκευή  7 Απριλίου, ώρες 18:00 &  21:00. Τιμές εισιτηρίων:  Γενική είσοδος 10 €, Φοιτητικό – ανέργων- ομαδικό 8 €. Ισχύουν εισιτήρια Ο.Γ.Α.