ΘΕΑΤΡΟ

Colossus ή μια (γυναικεία) τραγωδία σε τρεις εικόνες ως τις 28 Μαΐου

Δημοσίευση 19 Απριλίου 2017, 13:08 / Ανανεώθηκε 19 Μαΐου 2017, 18:11
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου και η ομάδα Helter Skelter Co παρουσιάζουν το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας «Carnage», βασισμένο στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου και η ομάδα Helter Skelter Co παρουσιάζουν το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας «Carnage», βασισμένο στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου

Μετά τη θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς των έργων «Venison» (2012) και «Pedestal» (2013), εμπνευσμένα από τις «Ευμενίδες» και τις «Χοηφόρους» αντίστοιχα, το «Colossus» έρχεται να ολοκληρώσει το τρίτο και τελευταίο μέρος της τριλογίας «Carnage» (Σφαγή) προτείνοντας τόσο δραματουργικά όσο και σκηνοθετικά μια ελεύθερη απόδοση της «Ορέστειας» του Αισχύλου.

Η παράσταση «Colossus» (Kολοσσός) είναι μια σκηνική σύνθεση με αφορμή τον Αγαμέμνονα του Αισχύλου. Είναι το τρίτο και τελευταίο κομμάτι μιας τριλογίας με βάση την «Ορέστεια» του Αισχύλου μετά το «Venison» (Kρέας από κυνήγι) και το «Pedestal» (Βάθρο).

Έχοντας μια σαφή αναφορά στα ολοκληρωτικά καθεστώτα του 20ού αιώνα, και πιο συγκεκριμένα στη θέση της γυναίκας μέσα σε αυτά, παρακολουθούμε την πορεία μιας γυναίκας και τη μεταμόρφωσή της, από πιστή ακόλουθο, υποδειγματική σύζυγο και καλή μητέρα, σε μυθικό τέρας που επιθυμεί την απόλυτη καταστροφή των πάντων.

Στην πρώτη εικόνα, ένας Χορός στρατιωτών στο κάλεσμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου που μαίνεται εκτός των τειχών της χώρας αποχωρεί και στη συνέχεια παρατάσσει επί σκηνής τα λάφυρα του πολέμου - τα ματωμένα ρούχα των ηττημένων. Ένα μνημείο της ιστορίας του κόσμου.

Στη δεύτερη εικόνα, βλέπουμε σκηνές από τη ζωή μιας γυναίκας στο εσωτερικό ενός σπιτιού. Ο άντρας της πολεμάει στο μέτωπο και αυτή τον περιμένει διατηρώντας την εστία του σπιτιού σε τάξη. Ένα κορίτσι από τον χώρο των νεκρών, όμως, την επισκέπτεται και διαβρώνει με την παρουσία της το ιδανικό της οικογενειακής ευτυχίας. Η εμπόλεμη ζώνη επεκτείνεται και εντός της οικίας.

Η γυναίκα στοιχειώνεται από εικόνες καταστροφής και θανάτου. Ο άντρας επιστρέφει από το μέτωπο με τα λάφυρα της νίκης. Η γυναίκα τον υποδέχεται με ένα δείπνο, στο τέλος του οποίου τον θυσιάζει με τη σειρά της στο όνομα μιας νέας τάξης πραγμάτων, όπου η πατροπαράδοτη τάξη των πραγμάτων καταλύεται. Πρέπει να επιστρέψουμε στην κατάσταση αγριότητας, όλα πρέπει να καταστραφούν για να υπάρξει κάποτε μια νέα αρχή.

Στην τελευταία εικόνα, η γυναίκα ντύνεται  με τα ρούχα των νεκρών. Ολόκληρο το δάπεδο με τα ρούχα των ηττημένων γίνεται το ένδυμά της. Η ίδια γίνεται τελικά ένα νέο μνημείο, ένα μυθικό τέρας - παγωμένο και βουβό.

Η πορεία της τριλογίας «Carnage» ακολουθώντας -όχι τυχαία- μια αντίστροφη σειρά, επιχειρεί να αποτυπώσει σκηνικά τη διαδρομή του ανθρώπου από ένα οργανωμένο πολιτειακό σύστημα προς μια κοινωνία αυτοδικίας, σε αντίθεση με αυτήν που προτείνεται στην «Ορέστεια» του Αισχύλου, όπου ο άνθρωπος περνά με τα παθήματά του από το ματωμένο κύκλο της αυτοδικίας προς την πολιτειακή και θεσμική οργάνωση του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Στον ρόλο της Mητέρας η Σοφία Χιλλ.

Η ταυτότητα της παράστασης:

Σύνθεση κειµένου- Σκηνικός χώρος- Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου
Σκηνικά - Κοστούµια: Νίκη Ψυχογιού
Κίνηση: Χαρά Κότσαλη-Νάντη Γώγουλου
Σύνθεση ήχων: Αντώνης Μόρας
Σχεδιασµός φωτισµών: Χριστίνα Θανάσουλα
Γλυπτική: Αλέκος Μπουρελιάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Αριάννα Χατζηγαλανού

Ερμηνεύουν: Σοφία Χιλλ, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Ελένη Μολέσκη, Ιωάννα Μιχαλά, Βασίλης Βηλαράς, Γιάννης Ασκάρογλου, Τάσος Τσουκάλης – Δημητριάδης

Colossus, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος,  

τηλ. 210 3418550 & 210 3418579. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη έως Κυριακή στις 21:30, από 21 Απριλίου έως 28 Μαίου 2017. Τιμές εισιτηρίων: (στο ταμείο) Γενική είσοδος 15€, Μειωμένη τιμή 12€, Ειδική τιμή 5€ (για τους κατόχους κάρτας ΣΕΗ), (προπώληση) 9€. Προσοχή! Για την πρώτη παράσταση Παρασκευή 21 Απριλίου η τιμή του εισιτηρίου είναι 9€ (γενική είσοδος). Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του Ιδρύματος, στο www.mcf.gr, στο τηλ. 210 3418579, στην Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), στα καταστήματα Forthnet και στο Seretis travel, Πανεπιστημίου 61, Αθήνα, τηλ. 210 3251295