ΘΕΑΤΡΟ

ΑΝΑΛΟΓΙστείτε τον Νίκο Καζαντζάκη

Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2017, 13:42 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2017, 17:08
ΑΝΑΛΟΓΙστείτε τον Νίκο Καζαντζάκη
Facebook Twitter Whatsapp


Με μια περιπατητική περφόρμανς και μια παράσταση-συζήτηση βασισμένη στο άγνωστο σενάριο του «Δον Κιχώτη» του συγγραφέα το Φεστιβάλ Αναλόγιο μας προσκαλεί να γιορτάσουμε μαζί το Έτος Καζαντζάκη

Το Φεστιβάλ Αναλόγιο 2017 που πραγματοποιείται για 13η σεζόν στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν στην Πλάκα (Δείτε ΕΔΩ το πλήρες πρόγραμμα) αφιερώνει φέτος τρεις εκδηλώσεις στον Νίκο Καζαντζάκη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τον θάνατό του το 1957 στο Φράιμπουργκ. Και οι τρεις παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, αφού εστιάζουν στις λιγότερο γνωστές πτυχές του έργου του.

Οι εκδηλώσεις αναλυτικά:

Η περφόρμανς…

Σήμερα, Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου στις 18:00 ο διεθνούς φήμης Geert Vermeire κάνει τη δική του Αναφορά στον Γκρέκο, μέσα από μία περιπατητική περφόμανς στην Πλάκα και με χρήση των new media. O Βέλγος καλλιτέχνης (επιμελητής και συγγραφέας) έρχεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Αναλόγιο και συνδυάζοντας αφομοιωτικές μορφές τεχνών και μία διεπιστημονική και καλλιτεχνική έρευνα που περιλαμβάνει το περπάτημα, εμπνέται από τα φανταστικά και πραγματικά ταξίδια του Καζαντζάκη, έτσι όπως ο ίδιος τα περιγράφει στην «Αναφορά στον Γκρέκο», και παρουσιάζει μία ξεχωριστή περιπατητική περφόρμανς στην Πλάκα.

Αφοπλιστικά προσωπική και έντονα φιλοσοφική, η «Αναφορά στον Γκρέκο» είναι μία φανταστική αποτίμηση της ζωής του Νίκου Καζαντζάκη, ένα είδος διανοητικής αυτοβιογραφίας με την οποία οι αναγνώστες αποκτούν σκέψεις πολυδιάστατες από χεγκελιανή διαλεκτική μέχρι το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης. Κι όλα αυτά, πλαισωμένα από τη ζωγραφική του Ελ Γκρέκο. 

Στον περίπατο, 4 ηθοποιοί - Χάρις Συμεωνίδου, Λαρίσα Βέργου, Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη και Παναγιώτης Λεζές-θα διαβάσουν αποσπάσματα από την Αναφορά στον Γκρέκο σε διάφορα σημεία ιστορικού και αισθητικού ενδιαφέροντος στην Πλάκα που θα συμπληρώνουν μοναδικά το ηχητικό περιβάλλον.

Η διαδρομή, με σημείο εκκίνησης το Θέατρο Τέχνης στη Φρυνίχου, θα έχει τις εξής στάσεις: Αγία Αικατερίνη, Αγ. Νικόλαος Ραγκαβά –όπου ο ιερέας θα ανοίξει την αυλή- και Μετόχι Πανάγιου Τάφου.

Σχεδιασμός Ηχητικού Περιπάτου και μουσικό σενάριο: Geert Vermeire
Ηχητικά τοπία /συνθέσεις: Stefaan van Biesen
Σκηνοθεσία Περιπατητικής Περφόρμανς: Σίσσυ Παπαθανασίου
Βοηθός Παραγωγής: Αλίκη Αρναούτη
Ερμηνεύουν: Λαρίσα Βέργου, Παναγιώτης Λεζές, Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Χάρις Συμεωνίδου
Επιστημονική υποστήριξη: Νίκος Μαθιουδάκης
Παραγωγή: the Milena Principle / Φεστιβάλ Αναλόγιο
Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το https://locosonic.com/soundscapes/489?_branch_match_id=355463805097423178

… ο Δον Κιχώτης…

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου και ώρα 21:00, ο Σπύρος Βραχωρίτης και η Σίσσυ Παπαθανασίου, παρουσιάζουν επί σκηνής τον «Δον Κιχώτη», ένα άγνωστο σενάριο του Νίκου Καζαντζάκη, με τον Μάνο Καρατζογιάννη.

Μια ρομαντική ερμηνεία του «Δον Κιχώτη» ως αγωνιστή ενός ανώτερου ιδανικού και ως αιώνιου εραστή της φαντασίας ενάντια στη σκληρή και πεζή πραγματικότητα ως το τέλος.  Αυτή την πλευρά του Δον Κιχώτη διαβάζουμε μέσα από τη ματιά του Νίκου Καζαντζάκη. Η μεταδοτικότητα της ηρωικής τρέλας του εκδηλώνεται με την ανεξάντλητη ικανότητά του να εφευρίσκει περιπέτειες και εχθρούς: Η ξιφομαχία με φανταστικούς εχθρούς στην κάμαρά του υπό την επήρεια των ιπποτικών μυθιστορημάτων. Η επίσκεψη σε ένα χάνι, που το αντιλαμβάνεται σαν πύργο με πυργοδέσποινες. Η κωμική χειροτόνισή του σε ιππότη. Το επεισόδιο με τους ανεμόμυλους. Η απελευθέρωση κάποιων κατάδικων. Μια επίθεση σε βοσκούς που θεωρεί επικίνδυνους καβαλλάρηδες. Η επιστροφή του στο χωριό του και η σκηνή του θάνατου του, όπου ο καζαντζακικός Δον Κιχώτης δεν αποκηρύσσει τα ιπποτικά διαβάσματά του και προχωρά στον παράδεισο.

Με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Καζαντζάκη και του Ινστιτούτου Θερβάντες

…και τα άγνωστα σενάρια

Mετά την παράσταση του «Δον Κιχώτη», στις 22:00, ακολουθεί συζήτηση με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Θα παρουσιαστούν κινηματογραφικα –άγνωστα- σενάρια του Νίκου Καζαντζάκη, με τη συμμετοχή των Νίκου Μαθιουδάκη, Επιστημονικού Συμβούλου Εκδόσεων Καζαντζάκη και του Θανάση Αγάθου, Επ. Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Φεστιβάλ Αναλόγιο 2017, Θέατρο Τέχνης – Σκηνή Φρυνίχου, Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 210 32 22 464 / Μετρό, Σταθμός Ακρόπολη.Τιμές εισιτηρίων: 7 € (γενική είσοδος), 10 € (για 2 έργα), 14 € (για 3 έργα), 5 € (για ανέργους, ΑΜΕΑ). Ισχύουν ειδικές προσφορές για: Ομαδικά εισιτήρια, Ημερήσια εισιτήρια, Όλο το πρόγραμμα των παραστάσεων. Το Στρογγυλό Τραπέζι είναι με ελεύθερη είσοδο.