ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μεγαλέξανδρος Νικάει τον Δράκο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Δημοσίευση 3 Οκτωβρίου 2017, 17:44 / Ανανεώθηκε 3 Οκτωβρίου 2017, 17:09
Ο Μεγαλέξανδρος Νικάει τον Δράκο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Facebook Twitter Whatsapp

Η μαγευτική παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη για μεγάλους και παιδιά ανεβαίνει ανανεωμένη μια δεκαετία μετά την πρεμιέρα της

Θέατρο, θέατρο σκιών και σινεμά. Η παράσταση  ο «Μεγαλέξανδρος Νικάει τον Δράκο» («Ο Μεγαλέξανδρος & ο Καταραμένος Δράκος» στην πρώτη εκδοχή της το 2007) είναι όλα τα παραπάνω σε ένα. Ένα θαύμα δεξιοτεχνίας, ένα αίνιγμα που σε προκαλεί να το λύσεις, μια βουτιά στην παράδοση με καθαρό μυαλό και εξερευνητική διάθεση.

Η υπόθεση με μια ματιά:
Η πανέμορφη Ρηγοπούλα (Γη), μοναχοκόρη του Βεζύρη,
του Ανώτατου άρχοντα της Πολιτείας, κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της, από έναν Δράκο που καταλαμβάνει ξαφνικά το μοναδικό Υδραγωγείο της Πόλης, και απαιτεί να τρώει κάθε μέρα όσους ανθρώπους θέλει, για να εξακολουθεί να παρέχει νερό στους κατοίκους της.

Ο Βεζύρης, ώσπου να δει τι θα κάνει με τον Δράκο, αποφασίζει να γίνεται αδέκαστη και αδιάβλητη κλήρωση, για το ποιοί θα είναι τα επόμενα θύματα, και να το μαθαίνουν μόνο τα ίδια τα θύματα μυστικά από τον έμπιστο αγγελιοφόρο Χατζηαβάτη, ώστε να μην διαταράσσεται η τάξη και η κοινωνική γαλήνη από πανικό.

Μια μέρα όμως ο κλήρος πέφτει και στη μοναχοκόρη του ίδιου του Βεζύρη, την θεϊκής ομορφιάς, Ρηγοπούλα του, που όλοι την αγαπούν, αλλά περισσότερο απ’ όλους ο Χατζηαβάτης.

Ο Χατζηαβάτης, έχοντας ορισθεί από τον Ανώτατο Άρχοντα, τον Βεζύρη, να ειδοποιεί προσωπικά και μυστικά, τα υποψήφια θύματα του Δράκου, έρχεται πρωί πρωί να το πει συντετριμμένος στην Ρηγοπούλα, που τόσο πολύ αγαπά. Φλέγεται να τη σώσει, αλλά  έχει παραλύσει τόσο πολύ από το φόβο του Δράκου, που ούτε μπορεί να το διανοηθεί.

Ποιος είναι αυτός, λοιπόν, που θα τολμούσε να της σώσει τη ζωή, νικώντας τον Δράκο;

Φτάνοντας μπροστά στο Παλάτι για να της φέρει το μήνυμα, πέφτει πάνω στον Καραγκιόζη που κοιμάται, φαρδύς πλατύς μες στο δρόμο. Το απότομο και θορυβώδες ξύπνημά του, προκαλεί την επέμβαση του Αρχηγού της φρουράς του Βεζύρη, και τα πράγματα περιπλέκονται δραματικά αλλά και πολύ αστεία…

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνικός χώρος – Χορογραφία – Φωτισμοί, Συγγραφή – Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μουσική – στίχοι τραγουδιών: Βαγγέλης Γιαννάκης
Κοστούμια – μάσκες: Μαρία Γεράλδη-Πασσαλή
Γλυπτά: Αριστείδη Πατσόγλου
Σκηνικά, σκηνικές κατασκευές, Ζωγραφιές: Νικόλας Χατζής
Διδασκαλία Χορογραφίας: Μαριμύλλη Ασημακοπούλου
Επιμέλεια ενδυμάτων: Μ. Γεράλδη-Πασσαλή                   
Σχεδιασμός φορέματος Ρηγοπούλας: Νίκος Κόκκαλης
Βοηθοί σκηνοθέτη: Κατερίνα Βοσκοπούλου, Αφροδίτη Σπυροπούλου,  Ιωάννα Σπανού.
Βοηθός Σκηνογράφου: Μελίνα Καραβά

Παίζουν: Κωνσταντίνος Πασσάς (Καραγκιόζης), Δανάη Ρούσσου (Υπασπιστής Βασιλιά– Μεγαλέξανδρος), Θεμιστοκλής Καρποδίνης (Αρχηγός Φρουράς Βεληγκέκας – Μπαρμπαγιώργος), Γιώργος Νικόπουλος (Χατζηαβάτης), Βερόνικα Αργέντζη  Γοργόνα – Σκιά Αφηγήτριας – Ρηγοπούλα), Δανάη Ρούσου, Βερόνικα Αργέντζη, Γιώργος Νικόπουλος (Δρακάκια), Γιώργος Νικόπουλος, Θεμιστοκλής Καρποδίνης (κίνηση δράκου).

Μουσικοί επί σκηνής: Αβδελιώδης Αλέξανδρος (πιάνο), Αβδελιώδης Γιάννης (τύμπανα, κρουστά, μεταλλόφωνο, μπουζούκι), Βιλιώτης Γιάννης (μπουζούκι, μαντολίνο, ηλεκτρική κιθάρα), Παπούλιας Μάριος (βιολί, φλάουτο)

Διεύθυνση Παραγωγής: Αθηνά Ζώτου
Παιδαγωγικό υλικό – Φύλλο εργασίας μαθητών: Ηρώ Ποταμούση
Επιμέλεια προγράμματος: Αφροδίτη Σπυροπούλου
Υπεύθυνη σχολικών παραστάσεων: Ιωάννα Σαμπάνη
Προβολή- Επικοινωνία: Brainco (υπεύθυνη project Σταυρούλα Κεντιέ)

Η παράσταση αποτελεί συμπαραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά και της Λυκόφως Production

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Μαρίας Γεράλδη- Πασσαλή, χαράκτριας, ενδυματολόγου, που είχε φιλοτεχνήσει τα ενδύματα και τις μάσκες του έργου.

Τα ενδύματα της παράστασης αποτελούν ευγενική παραχώρηση του Ομήρειου Πνευματικού Κέντρου και του Δήμου Χίου  και της Δέσποινας Πασσαλή.

Έχει συνταχθεί από την θεατρολόγο-εκπαιδευτικό κ. Ηρώ Ποταμούση, φύλλο εργασίας σχετικό με την παράσταση, που θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών, για να επεξεργασθούν και να συγκρίνουν με τους μαθητές τους, πώς τα συμβολικά και αρχετυπικά στοιχεία και οι ήρωες του θεάτρου Σκιών μεταμορφώνονται εδώ, σε σύγχρονα, με νέους διακριτούς ρόλους, που αφορούν την σύγχρονη πραγματικότητα, και την ορθολογική διαχείριση του φόβου και της αμφιβολίας.

Οι παραστάσεις αποκλειστικά για Σχολεία ξεκινούν την Τρίτη 21 Νοεμβρίου και είναι περιορισμένες. Για πληροφορίες και κρατήσεις επικοινωνήστε με την κ. Ιωάννα Σαμπάνη στα τηλ. 2108101745 / 6944232047/  [email protected]