ΘΕΑΤΡΟ

Δεν θα πιστεύετε αυτό «Το παράπονο του νεκροθάπτου»

Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2017, 16:01 / Ανανεώθηκε 20 Οκτωβρίου 2017, 18:36
Δεν θα πιστεύετε αυτό «Το παράπονο του νεκροθάπτου»
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα από τα λιγότερο γνωστά διηγήματα του Ροΐδη ανεβαίνει στην σκηνή του Πολυχώρου Αθηναΐς

Ο Ροΐδης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες της Ελλάδας του 19ου αιώνα. Καυστικός και οξυδερκής, έχει διατυπώσει το περίφημο «γνωρίζει δώδεκα τρόπους να προσπορίζεται χρήματα εκ των οποίων ο τιμιότερος είναι η κλοπή». 

«Το παράπονο του νεκροθάπτου» είναι από τα λιγότερο γνωστά διηγήματά του. Δημοσιεύτηκε σε συνέχειες από τις 19 έως τις 27 Νοεμβρίου του 1895 στην εφημερίδα Εφημερίς. Όπως και σε κάθε του κείμενο ο συγγραφέας δεν παραλείπει τις οξείες αιχμές στην ελληνική νοοτροπία και την ευκολία των ανθρώπων της εξουσίας να κάνουν χρήση της διαφθοράς, χωρίς ενοχή και διάθεση μεταμέλειας. Όσον αφορά στο έργο «δεν πρόκειται «περί συναισθηματικής τινός γλυκαναλατίας» δηλώνει από την αρχή. Ήρωας είναι ένας καλός άνθρωπος με το όνομα Αργύρης που, βασιζόμενος στις υποσχέσεις και τις ελπίδες των πολιτικών, κατάντησε από εύπορος νοικοκύρης σε νεκροθάπτης. Διαχρονικός, ευθύβολος, δηκτικός, πανέξυπνος, καταγίνεται με θέματα, που όσα χρόνια και να περάσουν θα είναι μέρος της εμπειρίας κάθε ανθρώπου.  Η ελπίδα, ειδικά ως έννοια, έχει τόσο πολύ εκπέσει, που απομεινάρια της δε βρίσκεις ούτε καν στους υπονόμους. Αλλά, κύριοι, να είστε προσεκτικοί, όταν στερείτε την ελπίδα από ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Διασκευή-σκηνοθεσία-φωτισμοί: Μπάμπης Κλαλιώτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριλού Ιστορίου
Σκηνικά: Δανάη Σταματίου
Κοστούμια: Σοφία Κόκκουρα
Φωτογραφίες-βίντεο: Γιάννης Μπλέτας

Παίζουν: Γιώργος Κρομύδας, Δώρα Χουρσανίδου, Βασίλης Τριανταφύλλου

Το παράπονο του νεκροθάπτου, Πολυχώρος Αθηναΐς, Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210 3480080. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη στις 21:15, από 12 Οκτωβρίου. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος € 12, μειωμένο € 10.