ΘΕΑΤΡΟ

Η «Ασκητική» του Καζαντζάκη από το Κ.Θ.Β.Ε. στη Λάρισα

Δημοσίευση 6 Οκτωβρίου 2017, 18:12 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2017, 21:11
Η «Ασκητική» του Καζαντζάκη από το Κ.Θ.Β.Ε. στη Λάρισα
Facebook Twitter Whatsapp

Η θεατροποιημένη εκδοχή του έργου που παρουσιάστηκε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται για δύο παραστάσεις στο Θέατρο Μύλου με τη φροντίδα του Θεσσαλικού Θεάτρου .

Σημείωμα του σκηνοθέτη Αντρέα Κουτσουρέλη:
Διαβάζοντας την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη,
βυθίζεσαι σε ένα φιλοσοφικό κείμενο που σε οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση της ύπαρξής σου και στον τρόπο που καλείσαι, από τον ίδιο τον συγγραφέα, να αντιμετωπίσεις και να δεις, με τα δικά του μάτια, την πορεία σου στη ζωή.  Και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον καθένα μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και ολόκληρο το σύμπαν.

Βασικός στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την αγωνία αυτή, μέσω της θεατρικής πράξης, δημιουργώντας έναν «διάλογο» με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Έξι (6) πρόσωπα (ηθοποιοί) έρχονται στη σκηνή για να καταθέσουν τις σκέψεις και τον εσωτερικό κόσμο του «Ενός». Και οι έξι ανήκουν σε ένα σώμα. Στη φωνή μέσα μας.

Έτσι λοιπόν, μέσω αυτού του «διαλόγου» που αναπτύσσεται μεταξύ τους, αλλά και της λιτής θεατρικής μορφής –αφαιρετικό σκηνικό, μουσικοί ήχοι που υπογραμμίζουν και εκτελούνται από τους ίδιους του ηθοποιούς επί σκηνής– δημιουργήσαμε ένα «τελετουργικό δρώμενο» έχοντας σε προτεραιότητα την προβολή του κειμένου και όχι της εικόνας.

Στο χρονικό διάστημα αυτής της θεατρικής πράξης (1 ώρα), χρέος μας ήταν και είναι, να μην χαθεί τίποτα από τη σκέψη-αγωνία του Καζαντζάκη, έτσι ώστε απευθυνόμενοι στους θεατές να τους προτρέψουμε σε μία βαθύτερη αναζήτηση του κόσμου μέσα μας, της ψυχής,  αλλά και της  ζωής μας,  στη «λιγόστιγμη» πορεία μας.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος
Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

Παίζουν: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος, Τάσος Ροδοβίτης.

Ασκητική από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Θέατρο Μύλου, Λάρισα, Τετάρτη 18 & Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017, ώρα 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12 €, φοιτητικό/ομαδικό/ανέργων/ άνω των 65 10 €, ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ. Προπώληση εισιτηρίων: Γραφεία Θεσσαλικού θεάτρου (10:00-13:00), Γεωργιάδου 53, τηλ. 2410 533417, Viva.gr, καταστήματα Seven Spots.