ΘΕΑΤΡΟ

Ο Δημήτρης Καταλειφός πρωταγωνιστεί στον «Θάνατο του εμποράκου»

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2019, 20:00 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2019, 16:26
Ο Δημήτρης Καταλειφός πρωταγωνιστεί στον «Θάνατο του εμποράκου»
Facebook Twitter Whatsapp

Εβδομήντα χρόνια από την πρεμιέρα του έργου στη Νέα Υόρκη, το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Εμπορικόν σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα

Το αριστούργημα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα Άρθουρ Μίλλερ ανεβαίνει στο Θέατρο Εμπορικόν σε σκηνοθεσία Γιώργου Σκεύα, με τον Δημήτρη Καταλειφό στον εμβληματικό  ρόλο του Γουίλυ Λόμαν, εβδομήντα χρόνια μετά από την πρώτη παρουσίαση του έργου, το 1949, στη Νέα Υόρκη.

«Ο Θάνατος του εμποράκου» είναι η ιστορία του Γουίλλυ Λόμαν, ενός ηλικιωμένου πωλητή, ενός περιοδεύοντος πλασιέ, που έφαγε τα πόδια του στο δρόμο και τώρα αισθάνεται ότι είναι άχρηστος. Πάντα υπήρχε κάτι το «ασταθές» στον χαρακτήρα του και τη δουλειά του. Αλλά ξαφνικά αυτή η «αστάθεια» γίνεται καθολική και τον συντρίβει. Όταν ήταν νέος, φαινόταν ορμητικός, ευχαριστιόταν την συναναστροφή με τους άλλους ανθρώπους – το αστείο, το πείραγμα, τη δουλειά.

Στις αρχές των εξήντα του χρόνων, ο Γουίλλυ βλέπει τη δουλειά του να πηγαίνει χειρότερα από ποτέ. Το ζωηρό βήμα έφυγε και μαζί το χαμόγελο από το πρόσωπό του και η εγκάρδια ζεστασιά από την προσωπικότητά του. Είναι τελειωμένος. Η ζωή του στοίχειωσε και τον πρόλαβε. Ξαφνικά δεν είναι τίποτα. Κανένας δεν τον ξέρει πια.  Στήριξε όλη του την πορεία πάνω στην άποψη ότι, αν οι άλλοι σε συμπαθούν, είναι σίγουρο ότι θα πετύχεις. Το να είσαι αρεστός, σου εξασφαλίζει την επιτυχία και μπορεί να σε κάνει σπουδαίο. Τις ίδιες ιδέες εμφύσησε και στους δυο γιους του και τώρα περιμένει απ’ αυτούς να εκπληρώσουν όλα όσα ο ίδιος δεν κατάφερε να κάνει στη ζωή του.

Στα όρια της νευρικής κατάπτωσης, αγωνίζεται να αποδείξει στον εαυτό του και στους άλλους πως είχε δίκιο, πως οι αρχές του και όλα όσα πίστευε στη ζωή του ήταν σωστά. Πασχίζοντας να συλλάβει την αιτία που τα πράγματα πήγαν στραβά, βυθίζεται  στο παρελθόν. Τα παιχνιδίσματα του νου - οι αναμνήσεις, οι φαντασιώσεις, η ονειροπόληση, οι παραισθήσεις -  προσφέρουν ένα απατηλό καταφύγιο από την σκληρή αλήθεια της πραγματικότητας που του είναι αβάσταχτη.

«Ο θάνατος του εμποράκου» θεωρείται το κορυφαίο έργο του συγγραφέα και χάρισε στον Άρθουρ Μίλλερ το βραβείο Πούλιτζερ. Το Αμερικάνικο όνειρο, το κυνήγι του χρήματος, ο καταναλωτισμός και τα υλικά αγαθά, η οικογένεια και οι σχέσεις πατέρα- γιου, ο μύθος της  φυγής με στόχο τον γρήγορο πλουτισμό, είναι μερικά από τα θέματα που πραγματεύεται το έργο, καθιστώντας το συγκλονιστικά επίκαιρο στην εποχή μας.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση – δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Σκεύας
Σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Γιώργος Σκεύας
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα – Εβελίνα Δαρζέντα
Μουσική – ήχοι: Σήμη Τσιλαλή
Φωτισμοί: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Σαβουιδάκης
Βοηθός σκηνογράφου: Άγγελος Καραβασίλης
Φωτογράφος: Πάτροκλος Σκαφίδας

Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Νούσης, Γιώργος Ζιόβας, Χρήστος Ευθυμίου, Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Τάσος Λέκκας, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Γιώργος Πατεράκης, Χρύσα Γκινίκη, Ιοκάστη –Aγαύη Παπανικολάου

Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ Α.Ε.

Ο θάνατος του εμποράκου, Θέατρο Εμπορικόν, Σαρρή 11, Αθήνα, τηλ. 210 3211750. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή & Σάββατο  20:30, Τετάρτη &Κυριακή 19:00, από 25 Οκτωβρίου. Τιμές εισιτηρίων: Από 15 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr