current views are: 8

18 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση09:40

Τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη στο Από Μηχανής Θέατρο

O Θανάσης Σαράντος μιλάει με τη φωνή του θρυλικού Στρατηγού για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Δημοσίευση 09:40’

O Θανάσης Σαράντος μιλάει με τη φωνή του θρυλικού Στρατηγού για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

«… Ἀπὸ ὅλα αὐτά, καϊμένη πατρίδα, δὲν θὰ σωθοῦνε τὰ δεινά σου, ὅτι σιδερώνουν τὴν ἀρετὴ ἐκεῖνοι ὁποῦ σὲ κυβερνοῦσαν καὶ σὲ κυβερνοῦν, καὶ τώρα κατατρέχουν τὸ δίκαιον καὶ τὴν ἀλήθειαν καὶ μὲ ψέματα θέλουν καὶ μὲ σπιγούνους νὰ σὲ λευτερώσουνε, μήτε τώρα εἶσαι καλά, μήτε διὰ τὰ μέλλοντά σου, μὲ τοὺς ἀνθρώπους ὁποῦ σὲ τριγυρίζουν, πολιτικούς καὶ σπιγούνους…»

Η παράσταση που «φιλοτέχνησε» ο Θανάσης Σαράντος και η εταιρεία θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατο το 2015, αφού ταξίδεψε από την Αθήνα στην Πάτρα κι από εκεί στο Κροκύλειο Φωκίδας, πατρίδα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, και στη Θεσσαλονίκη, πέρυσι, φιλοξενούμενη του Κ.Θ.Β.Ε., επιστρέφει στη βάση της, στην πρωτεύουσα, για λίγες μόνο ημέρες. Βασισμένη στα Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη, τα οποία ο Θανάσης Σαράντος διασκεύασε για τη σκηνή με σεβασμό στον λόγο του Στρατηγού, με συνοδεία ζωντανής μουσικής (νέυ, ταμπουρά και λαούτο από την Σύλβια Κουτρούλη), η παράσταση φιλοδοξεί να τέρψει, να εκπαιδεύσει  και να αφυπνίσει.

Σημειώνει ο Θανάσης Σαράντος:
Καταπέλτης ο λόγος του Μακρυγιάννη για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη «ελίτ» που ανερυθρίαστα βαφτίζει «παρωχημένες εμμονές» τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που «γι’ αυτά πολεμήσαμε». Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ’ όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα -μαζί και στον ίδιο- από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης, πλέον, Ελλάδας. Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες πολιτικούς της εποχής του, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν με αίμα οι παλιοί αγωνιστές. Έζησε την άκρα αχαριστία και είχε τέλος πικρό, με τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα να είναι μια καταδίκη εις θάνατον και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν στον τάφο στα 67 του χρόνια. Ο αγράμματος γιος βοσκών της Ρούμελης δίνει ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας. Ο διαχρονικός λόγος ενός μεγάλου Έλληνα ακούγεται επίκαιρος όσο ποτέ σήμερα.

Κύκλος συζητήσεων:
Στο τέλος της παράστασης, ένας διαφορετικός καλεσμένος από τον χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, των γραμμάτων, της τέχνης, θα συζητά με τους συντελεστές και το κοινό για το έργο του Στρατηγού Μακρυγιάννη και τη σημασία των «Απομνημονευμάτων» σήμερα. Ο καλεσμένος των «Συναντήσεων με τον Μακρυγιάννη» θα ανακοινώνεται κάθε φορά στη σελίδα του θεάτρου https://www.facebook.com/Από Μηχανής Θέατρο/ και της ομάδας https://www.facebook.com/Ιthikon Akmeotaton theater and film company και το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις συζητήσεις με ελεύθερη είσοδο. Κατά τον προηγούμενο κύκλο παραστάσεων έχουν ήδη συναντηθεί με το κοινό της παράστασης «Απομνημονεύματα» ο ακαδημαϊκός κ. Μανόλης Κορρές, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κα Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο ηθοποιός κ. Ηλίας Λογοθέτης.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία – Διασκευή – Ερμηνεία – Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσικός επί σκηνής: Σύλβια Κουτρούλη (παίζει Νέυ, ταμπουρά και πολίτικο λαούτο)
Σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης
Επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς, Τάσος Θώμογλου

Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα, Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο (μετρό Μεταξουργείο), τηλ. 210 5232097, www.amtheatre.gr, www.ithikon-akmeotaton.blogspot.com. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη στις 18:00, από Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 έως 17 Ιανουαρίου 2018. Τιμές εισιτηρίων: 13€ κανονικό,10€ μειωμένο (άνεργοι, άνω των 65, φοιτητικό, ΑμεΑ),  10€ ομαδικό (πάνω από 20 άτομα). Προπώληση εισιτηρίων: 10€ από την VIVA και στο ταμείο του θεάτρου.


σχετικα αρθρα