ΘΕΑΤΡΟ

Η Νεφέλη Ορφανού Ρόζα Εσκενάζυ ως τις 19 Δεκεμβρίου

Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2017, 14:02 / Ανανεώθηκε 13 Δεκεμβρίου 2017, 17:42
Η Νεφέλη Ορφανού Ρόζα Εσκενάζυ ως τις 19 Δεκεμβρίου
Facebook Twitter Whatsapp

Η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Αντώνης Λουδάρος σε κείμενα Παναγιώτη Μέντη για την «βασίλισσα» του ρεμπέτικου τραγουδιού για ένα ακόμα βράδυ στον πολυχώρο Αθηναΐς

Γεννημένη την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα στην Κωνσταντινούπολη η Ρόζα Εσκενάζυ έφαγε τη ζωή με το κουτάλι από πολύ νεαρή ηλικία. Στα είκοσί της έκανε τα πρώτα βήματά της στα καφέ της Πόλης πριν τα βήματά της την φέρουν στην Ελλάδα. Στην Αθήνα κατέληξε το 1926 όπου χάλασε κόσμο στις ταβέρνες και τα καμπαρέ της εποχής. Το ρεπερτόριο της περιελάμβανε αρμένικα, σμυρναίικα, δημοτικά και ρεμπέτικα τα οποία αποτυπώθηκαν στην πλούσια δισκογραφία της. Ακόμα και στην Αμερική έφτασε η χάρη της, όπου αποθεώθηκε από τους ομογενείς.

Όμως η Ρόζα Εσκενάζυ, εκτός από σπουδαία τραγουδίστρια και χορεύτρια ήταν μια γυναίκα με φλογερό χαρακτήρα που δεν χαρίζονταν σε τίποτε και σε κανέναν. Απρόβλεπτη και ασυμβίβαστη πέρασε το κατώφλι της φυλακής στη διάρκεια της Κατοχής, ερωτεύτηκε με πάθος, ξόδεψε απλόχερα και δεν μάσησε ποτέ τα λόγια της.

Τη γυναίκα- θρύλο, τη Ρόζα Εσκενάζυ της σκηνής και της ζωής, ζωντανεύει κάθε Τρίτη η Νεφέλη Ορφανού σε κείμενα Παναγιώτη Μέντη με την σκηνοθετική καθοδήγηση του Αντώνη Λουδάρου.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Κείμενο: Παναγιώτης Μέντης
Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος
Σκηνική επιμέλεια: Ειρήνη Παπιδά
Κοστούμια: Βεστιάριο (Σωκράτους 16, Αθήνα)
Φωτισμοί: Νίκος Καλατζής
Video: Στέφανος Κοσμίδης
Σχεδιασμός-επιμέλεια μαλλιών: Γεώργιος Δουδέσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Γωγώ Μαρινάκου

Παίζει η Νεφέλη Ορφανού

Στα τραγούδια της παράστασης η  φωνή της Μαρίας Σουλτάτου 
και της μικρής Παναγιώτας Ζαρείφη.

Στην παράσταση ακούγονται οι ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Θανάσης Κουρλαμπάς, Φανης  Μουρατίδης, Θοδωρής  Μπουζικάκος, Παύλος Ορκόπουλος, Γιάννης  Στάνκογλου.

Ρόζα Εσκενάζυ, Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς-Μουσική Θεατρική Σκηνή, Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, τηλ. 210 3480080. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Τρίτη στις 21:15, έως 19 Δεκεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων: €15, €10 (μειωμένο)