ΘΕΑΤΡΟ

Η Μαρία Καβογιάννη «Προς Ελευσίνα»

Δημοσίευση 26 Οκτωβρίου 2017, 15:53 / Ανανεώθηκε 26 Οκτωβρίου 2017, 15:53
Η Μαρία Καβογιάννη «Προς Ελευσίνα»
Facebook Twitter Whatsapp

Το εμβληματικό τελευταίο έργο του Παύλου Μάτεσι ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης μετά από είκοσι χρόνια «σιωπής» με την Μαρία Καβογιάννη στον κεντρικό ρόλο

Είκοσι χρόνια μεσολάβησαν από το προηγούμενο ανέβασμα του «Προς Ελευσίνα» στο Ανοιχτό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη (1997). Δύο δεκαετίες κατά τις οποίες το «αποκηρυγμένο» τελευταίο έργο του Παύλου Μάτεσι έμεινε στο συρτάρι –ίσως από την  αμηχανία που προκάλεσε η δημόσια «αποκήρυξή» του από τον δημιουργό του λίγο μετά από την πρεμιέρα του το ’95 στο Εθνικό.

Γι αυτό και η απόφαση του Θεάτρου Τέχνης και της Ηλέκτρας Ελληνικιώτη να σκύψουν πάνω από αυτό το πολυεπίπεδο κείμενο τόσα χρόνια μετά, αναζητώντας την αλήθεια του στον λαβύρινθο των συμβολισμών, είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη.

Σημειώνει η Ηλέκτρα Ελληνικιώτη:

Εσύ τι λες; Είμαι εγώ του κόσμου τούτου;

Η οικογένεια του «Προς Ελευσίνα» ταξιδεύει. Ζώντες και τεθνεώτες επιστρέφουν στο σπίτι της Μητέρας, έπειτα από χρόνια παραμονή στην πατρίδα. Στην πορεία του ταξιδιού τους θα διανυκτερεύσουν στην καρδιά της ελληνικής ιστορίας και θα κάνουν στάση στον πυρήνα του ελληνικού θεάτρου. Είναι άνθρωποι καθημερινοί και σύμβολα αρχέτυπα. Είναι ήρωες με πάθη και αγωνίες και ηθοποιοί με κλισέ και αδυναμίες. Φοβούνται το θάνατο και μυούνται στο μυστήριο της ζωής με αυτόν για μόνο συμπαραστάτη. Θα δούν και θα γεννήσουν θαύματα. Θα πεινάσουν και θα νυστάξουν. Παίζουν με ό,τι υλικά τους δόθηκαν στη μεγάλη παράσταση της ζωής για να κλέψουν, στην εκπνοή του χρόνου, το χειροκρότημα από τον μεγάλο πρωταγωνιστή: το επέκεινα. Κάπου στο βάθος, είναι όλοι ερωτευμένοι, λουσμένοι από τα φουτουριστικά φώτα της επί γης αθανασίας. Αιώνιοι αρραβωνιάσμενοι με τη ζωή, απάτριδες, που ταξιδεύουν μες στο χρόνο και βρίσκουν πάντα τη θέση που τους πρέπει. «Εσύ τι λες;» ρωτάνε. «Είμαι εγώ του κόσμου τούτου;» και προτού προλάβεις να τους απαντήσεις, έχουν ήδη κρυφτεί μέσα σε έναν καινούριο ρόλο, καθ' οδόν για το σπίτι, κουρασμένοι από την εκδρομή στην πατρίδα.

Η Μαρία Καβογιάννη επιστρέφει ύστερα από 31 χρόνια στο Θέατρο Τέχνης, κρατώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Δραματουργία: Αλέξανδρος Μιστριώτης
Σκηνογραφία: Όλγα Μπρούμα
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Μουσική: Γρηγόρης Ελευθερίου
Φωτισμοί: Χριστίνα Μουμούρη
Φωτογραφίες: Γιώργος Βαλσαμής
Βίντεο: Βασίλης Κεκάτος
Βοηθός Σκηνοθέτης: Ισαβέλλα Μαργάρα
Βοηθός Σκηνογράφου: Σίλια Κόη
Παραγωγή: Lead-in

Πρωταγωνιστούν: Μαρία Καβογιάννη, Γιάννης Κοκιασμένος, Δημήτρης Δρόσσος, Μαρία Μαμούρη, Αθανάσιος Μυλωνόπουλος

Στην παράσταση συμμετέχουν σπουδαστές του Θεάτρου Τέχνης.

«Προς Ελευσίνα», Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, Φρυνίχου 14, Πλάκα, τηλ. 210 3222464. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη & Τετάρτη στις 21:15, από 20 Νοεμβρίου 2017έως 31 Ιανουαρίου 2018. Τιμές εισιτηρίων: 15 € γενική είσοδος, 10 € φοιτητικό – μειωμένο,  8 € ανέργων