ΘΕΑΤΡΟ

Η Κυρία Κούλα του Μένη Κουμανταρέα στη σκηνή του Faust

Δημοσίευση 6 Νοεμβρίου 2017, 14:54 / Ανανεώθηκε 6 Νοεμβρίου 2017, 14:54
Η Κυρία Κούλα του Μένη Κουμανταρέα στη σκηνή του Faust
Facebook Twitter Whatsapp

Η Μαρία Ζορμπά και ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος είναι δύο αταίριαστοι εραστές, δραπέτες της γκρίζας καθημερινότητας, που διεκδικούν το δικαίωμά τους στο όνειρο

Εκείνη είναι γυναίκα ώριμη, συντηρητική, παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Εκείνος, νέος, ανέμελος φοιτητής. Σ’ ένα βαγόνι του Ηλεκτρικού, στη διαδρομή από το Θησείο ως την Κηφισιά και με ενδιάμεσους σταθμούς το Μοναστηράκι όπου ανεβαίνει εκείνη και τον Άγιο Νικόλαο όπου διατηρεί γκαρσονιέρα εκείνος, πλέκεται η ερωτική τους ιστορία. Γύρω, η χαοτική Αθήνα και η ανελέητη καθημερινότητά της. Μια ιστορία απλή με ήρωες συνηθισμένους που τολμούν να κάνουν, για λίγο, το όνειρο, πραγματικότητα.

Ο συγγραφέας καταγράφει με μοναδικό τρόπο την περιπέτεια του έρωτα ανάμεσα σε δύο πρόσωπα κοινωνικά και ηλικιακά αταίριαστα, που όμως τολμούν να σπάσουν τα κοινωνικά πρότυπα και να διεκδικήσουν ένα χώρο για το όνειρο μέσα στους ρυθμούς της επανάληψης που έχει η καθημερινότητα. Διαδρομές, στάσεις, αναχωρήσεις, ο δημόσιος κι ο αυστηρά ιδιωτικός χώρος, συγκρούσεις και συμφιλιώσεις είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο ο Κουμανταρέας «σκηνοθετεί» με λεπτότητα και ευαισθησία αυτή την αναπάντεχη συνάντηση της Κούλας και του Μίμη, ήρωες του καιρού τους, αναμφίβολα, αλλά και παντός καιρού.

Το μυστήριο του έρωτα, ο φόβος  του γήρατος και του θανάτου, η απόπειρα να μην «είναι η μοναξιά η μόνη φυσική κατάσταση του ανθρώπου», όπως θα υποστηρίξει αργότερα ο συγγραφέας, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ρεαλισμού και μελαγχολίας.

Ο Μένης Κουμανταρέας έγραψε την «Κυρία Κούλα» στα τέλη της δεκαετίας του ’70 (το 1978).Η νουβέλα έγινε τηλεταινία για την ΕΡΤ το 1983, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου με την Βέρα Ζαβιτσιάνου και το Φίλιππο Σοφιανό. Ανέβηκε επίσης στη σκηνή  της Φρυνίχου για το Θέατρο Τέχνης το 2010, σε διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, με τη Λυδία Κονιόρδου, τον Γιώργο Φριντζήλα και την Ειρήνη Ιγγλέση.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνική προσαρμογή - Σκηνοθεσία:  Έφη Θεοδώρου                                                                              
Σκηνικά- Κοστούμια: Άση Δημητρολοπούλου                                                                             
Φωτισμοί: Σάκης  Μπιρμπίλης                                                                                                                              
Camera live: Μικές Γλύκας

Παίζουν: Μαρία Ζορμπά, Κωνσταντίνος Πλεμμένος

Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου                                                                                                                       
Video - Teaser: Μικές Γλύκας                                                                                                                           
Επικοινωνία: Ειρήνη Λαγουρού                                                                                           

Κυρία Κούλα, θέατρο Faust, Καλαμιώτου 11 και Αθηναΐδος 12, Μοναστηράκι, www.faust.gr. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο  21:00, Κυριακή 19:00, από  24 Νοεμβρίου 2017. Τιμές εισιτηρίων: 12 €, 10 € φοιτητικό, άνω των 65, ανέργων, 5 € ατέλεια