ΘΕΑΤΡΟ

«Εξόριστοι εις τας Αθήνας» στο Rabbithole

Δημοσίευση 11 Δεκεμβρίου 2017, 14:06 / Ανανεώθηκε 11 Δεκεμβρίου 2017, 14:15
«Εξόριστοι εις τας Αθήνας» στο Rabbithole
Facebook Twitter Whatsapp

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Αρκάδιου Λευκού «Κρίσις», η παράσταση των Ορέστη Τάτση, Ναταλίας Στυλιανού και Στάθη Κόκκορη είναι ένα σχόλιο για την εποχή που διανύουμε

[Πότε πότε, πάω απ' όξω από κανένα θέατρο, την ώρα που ο κόσμος σπρώχνεται μπροστά στο ταμείο για να βγάλει τα εισιτήριά του. Χαζεύω, χαζεύω και, κάποτες, για ν' απολαύσω από κοντά αυτή την ηδονή, τού να βλέπω ν' αγοράζουν εισιτήρια θεάτρου, πηγαίνω και χώνουμαι μέσα στους άλλους. Σπρώχνουμαι και προχωρώ με ζήλο. Σαν φτάσω πια στη θυρίδα του ταμείου μπροστά. παραμερίζω λίγο και, κάνοντας πως ψάχνουμαι για να βγάλω λεφτά, απολαβαίνω εκεί το παζάρεμα που χάνει ο επόμενος για να πάρει τις θέσεις που θέλει. Θα πεις γιατί δε δίνεις επιτέλους δέκα δραχμές να πάρεις μια είσοδο και να δεις κι εσύ, μια φορά και τόσο, κανένα έργο. Γιατί; Πρώτα πρώτα, δεν τις έχω.]

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Αρκάδιου Λευκού «Κρίσις», η παράσταση αποτυπώνει με σαρκαστικό και κωμικό τρόπο το υπαρξιακό και βιοποριστικό αδιέξοδο ενός ζευγαριού. Ένας  άνδρας και μια γυναικά αφηγούνται τη ζωή στην Αθήνα, σε μια γνώριμη εποχή όπου οι μισθοί θύμιζαν περισσότερο φιλοδώρημα και οι συζυγικές σχέσεις πεδίο μάχης. Αποτυπώνοντας την κοινωνική πραγματικότητα του Μεσοπολέμου, το έργο φωτίζει με αναπάντεχα κυνικό τρόπο τη δική μας εποχή.

Το έργο, γραμμένο το 1934, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην εποχή του καθώς εξέφρασε την τραγωδία του μέσου ανθρώπου στις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες της εποχής. Σήμερα, 80 και πλέον χρόνια, έχοντας ως όπλα το χιούμορ και την απλότητα του, διαπιστώνουμε πόσο διαχρονικά αφοπλιστική είναι η αλήθεια του.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στην πρώτη μορφή της στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης τον Ιούνιο του 2017, στο πλαίσιο του ElaiΩnas Festival.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Ορέστης Τάτσης
Δραματουργική Επεξεργασία: Ορέστης Τάτσης, Ναταλία Στυλιανού, Στάθης Κόκκορης
Σκηνογραφική/ενδυματολογική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική: Πέτρος Μάλαμας
Φωτισμοί: Βαγγέλης Νάνος - Ορέστης Τάτσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Σεμίνα Πανηγυροπούλου
Σχεδιασμός έντυπου υλικού: Νίκος Σιδερής
Φωτογραφίες: Γιάννης Ζινδριλής
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Παίζουν: Ναταλία Στυλιανού, Στάθης Κόκκορης

Εξόριστοι εις τας Αθήνας, Θέατρο Rabbithole, Γερμανικού 20, Μεταξουργείο, τηλ. 210 5249903, rabbitholespace.com. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15, από τις 7 έως 30 Δεκεμβρίου 2017 εκτός Κυριακής 24 Δεκεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 12 ευρώ,  μειωμένο/φοιτητικό 8 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr, τηλ. 11876, καταστήματα Seven Spots, Media Markt, αθηνόραμα.gr, Viva kiosk.