ΘΕΑΤΡΟ

«Ίων», από την Καβάλα στο Άλφα – Ιδέα για 4 Δευτέρες

Δημοσίευση 21 Δεκεμβρίου 2017, 09:01 / Ανανεώθηκε 20 Δεκεμβρίου 2017, 16:27
 «Ίων», από την Καβάλα στο Άλφα – Ιδέα για 4 Δευτέρες
Facebook Twitter Whatsapp

Η μεγάλη επιτυχία του φετινού Φεστιβάλ Φιλίππων σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη, με την Δήμητρα Χατούπη και τον Κωνσταντίνο Μπιμπή, στην Αθήνα για 4 παραστάσεις  

Ο νεαρός Ίωνας, ο μετέπειτα γενάρχης των Ιώνων, των Αθηναίων, καταφτάνει στο μέσο της σκηνής, ενώ η Κρέουσα, η μητέρα του, στέκεται στις θέσεις των θεατών και παραμονεύει. Ο ήρωας γοητεύεται από την παράξενη αυτή γυναίκα, νιώθοντας μαζί της μια απόκοσμη οικειότητα. Και για να κατακτήσει την αγάπη της, αποφασίζει να της εξιστορήσει όλα του τα πάθη.

Ο « Ίων» του Ευριπίδη γράφτηκε γύρω στα 412 π.Χ. και αποτελείται από 1622 στίχους. Ο μύθος θέλει την Κρέουσα, κόρη του Βασιλιά της Αθήνας Ερεχθέα, να μένει έγκυος χωρίς τη θέλησή της από το Θεό Απόλλωνα και ύστερα από εννέα μήνες να φέρνει στον κόσμο ένα αγόρι, το οποίο γεννά μόνη και αβοήθητη, κρυφά από την οικογένειά της. Με φόβο προς τον πατέρα της και με σεβασμό προς τη βασιλική της γενιά, αποφασίζει, παρότι πονάει για αυτό, να εγκαταλείψει το παιδί με τα σπάργανά του μέσα στην ίδια τη σπηλιά που συνευρέθηκε με τον Φοίβο, ελπίζοντας στον θάνατο του βρέφους ή στην εξαφάνισή του. Με απόφαση του ίδιου του Απόλλωνα, ωστόσο, ο Ερμής μεταφέρει το νεογέννητο στους Δελφούς, στον ομφαλό της γης, για να το αναθρέψει η Πυθία μέσα στο μαντείο και να σωθεί. Ο μικρός μεγαλώνει τρεφόμενος από τις σπονδές και τα πρόσφορα των πιστών και ως έφηβος ορίζεται φύλακας του Μαντείου. Χρόνια μετά, η μητέρα του η Κρέουσα, θα επισκεφτεί το Μαντείο με τον σύζυγό της τον Ξούθο, με σκοπό να πάρει χρησμό, γιατί ο γάμος της παραμένει άκαρπος. Τη στιγμή που το ζεύγος καταφτάνει, από το ιερό βγαίνει ο Ίωνας.

Η μεγάλη επιτυχία του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων, ο «Ίων» του Ευριπίδη σε νέα μετάφραση και σκηνοθεσία της Ιόλης Ανδρεάδη έρχεται για 4 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Άλφα – Ιδέα, από 8 Ιανουαρίου 2018 και κάθε Δευτέρα στις 21.00 μέχρι τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση - Σκηνοθεσία - Κίνηση: Ιόλη Ανδρεάδη
Προσαρμογή για δύο πρόσωπα: Ιόλη Ανδρεάδη & Άρης Ασπρούλης
Σκηνογραφία - Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Ηχοτοπίο: Νίκος Τουλιάτος
Κατασκευές: Περικλής Πραβήτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αθηνά Μιτζάλη
Video trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος
Φωτογραφίες: Πάνος Μιχαήλ & Ηλίας Κοτσιρέας
Παραγωγή: Θέατρο Άλφα - Ιδέα

Παίζουν: Κωνσταντίνος Μπιμπής, Δήμητρα Χατούπη
Στην παράσταση συμμετέχει ζωντανά ο μουσικός Νίκος Τουλιάτος

Η νέα μετάφραση του Ίωνα του Ευριπίδη από την Ιόλη Ανδρεάδη κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την Κάπα Εκδοτική.

«Ίων», Θέατρο Άλφα – Ιδέα, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) 37 & Στουρνάρα 51, Αθήνα, τηλ.210 5221444, 5238742. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018 στις 21:00, Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018 στις 21:00, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 στις 21:00, Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018 στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 ευρώ, 12 ευρώ (φοιτητικό, ΑΜΕΑ), προπώληση 10 ευρώ.