current views are: 13

22 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση19:38

Ντα (όπως Daddy) στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

Το έργο του Χιου Λέοναρντ που έγινε τεράστια επιτυχία το ’80 από τον Μάνο Κατράκη ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Δημοσθένη Παπαδόπουλου

Δημοσίευση 19:38’

Το έργο του Χιου Λέοναρντ που έγινε τεράστια επιτυχία το ’80 από τον Μάνο Κατράκη ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του ταλαντούχου Δημοσθένη Παπαδόπουλου

Γραμμένο το ’78 το έργο του ιρλανδού Χιου Λέοναρντ «Ντα» είναι μια δραματοποιημένη αυτοβιογραφία του συγγραφέα μπολιασμένη με χιούμορ και συγκίνηση που δεν γίνεται να μην αγγίξει κάποιον. Σε αυτή ο κεντρικός ήρωας, ένας συγγραφέας, επιστρέφει στον τόπο του για την κηδεία του πατέρα του και βρίσκεται αντιμέτωπος με τα φαντάσματα του παρελθόντος: τον εκλιπόντα, την μητέρα του και τον νεότερο εαυτό του που στοιχειώνουν το πατρικό του.

Τα αισθήματά του δοκιμάζονται. Άλλοτε με οργή, άλλοτε με λύπη, άλλοτε με τρυφερότητα, ο Τσάρλι ξαναζεί τα επεισόδια της παιδικής και εφηβικής περιόδου, τα οποία φωτίζονται μέσα από το πρίσμα της σημερινής –ταραγμένης- ψυχικής κατάστασής του. Ο Daddy παρουσιάζεται την μια στιγμή σαν ένας στοργικός πατέρας που θυσιάζεται για το παιδί του και την άλλη σαν ένας τύραννος που καταδυναστεύει τη ζωή του (θετού) γιού του.

Όμως ο πραγματικός συνομιλητής του Τσάρλι δεν είναι ο Ντα ούτε κάποιος από το περιβάλλον της παλιάς του πόλης. Είναι ο χρόνος ο ίδιος που πυροδοτεί τις αντιδράσεις του ήρωα, ο φόβος της λήθης και  οι ενοχές με τις οποίες μας φορτώνει.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση – Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Σκηνικά: Σταύρος Λίτινας
Κοστούμια: Ηλένια Δουλαδίρη
Μουσική Επιμέλεια: Δημοσθένης Παπαδόπουλος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Στεφανία Βλάχου
Φωτογράφιση παράστασης: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Στο ρόλο του Ντα ο Κώστας Σαντάς

Παίζουν: Νίκος Καπέλιος (Όλιβερ μεγάλος), Δημήτρης Κοτζιάς (Ντραμ), Λίλιαν Παλάντζα (Μάνα), Αναστάσης Ροϊλός (Τσάρλι νέος), Χριστίνα – Άρτεμις Παπατριανταφύλλου (Μαίρη), Δημήτρης Σιακάρας (Τσάρλι μεγάλος), Ορέστης Χαλκιάς (Όλιβερ μικρός), Μαρία Χατζηιωαννίδου (κα Πρυν).

Η παράσταση παρουσιάζεται με υπέρτιτλους στα αγγλικά. Ο υπερτιτλισμός της παράστασης πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ.

Ντα, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Εθνικής Αμύνης 2, Θεσσαλονίκη. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 18.00, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00, από 27 Ιανουαρίου. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος από 8 έως 13 ευρώ, για ομάδες άνω των 20 ατόμων, 7 ευρώ το άτομο, πολύτεκνοι 5 ευρώ, ΑΜΕΑ – άνεργοι δωρεάν, ατέλειες αναλόγως διαθεσιμότητας. Προπώληση εισιτηρίων: Εκδοτήρια Κ.Θ.Β.Ε. Πληροφορίες: τηλ. 2315 200200.