ΘΕΑΤΡΟ

Το Εθνικό κοιτάει «Ψηλά από τη γέφυρα»

Δημοσίευση 23 Ιανουαρίου 2018, 14:20 / Ανανεώθηκε 2 Μαρτίου 2018, 14:09
Το Εθνικό κοιτάει «Ψηλά από τη γέφυρα»
Facebook Twitter Whatsapp

Το κορυφαίο έργο του Άρθουρ Μίλλερ ανεβαίνει στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με τον Γιώργο Κιμούλη, την Μαρία Κεχαγιόγλου και πολλούς άλλους ηθοποιούς

Αμερική, Μπρούκλιν, δεκαετία του ’50. Ένας ιταλός μετανάστης, ο  Έντι Καρμπόνε, εργάζεται σκληρά στο λιμάνι για να συντηρήσει τη σύζυγό του Μπέατρις και την ανιψιά της Κάθριν, την οποία μεγαλώνουν σαν δικό τους παιδί. Η άφιξη των συγγενών της Μπέατρις από την Ιταλία, που μπήκαν παράνομα στη χώρα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον και φιλοξενούνται στο σπίτι της οικογένειας, αλλάζει βίαια το σκηνικό της ζωής του ζευγαριού. Η Κάθριν ερωτεύεται τον Ροντόλφο, τον νεαρό ξάδελφο της Μπέατρις, ξυπνώντας στη ψυχή του Έντι μια καταστροφική ζήλια.

Ο αμερικανός συγγραφέας, με αφορμή ένα πραγματικό γεγονός, στήνει ένα σχεδόν αστυνομικής ροής δράμα, άμεσα επηρεασμένο ως προς τη δομή του από την αρχαία ελληνική τραγωδία. Το έργο ανέβηκε για πρώτη φορά ως μονόπρακτο στο Θέατρο Coronet του Μπρόντγουέι τον Σεπτέμβριο του 1955. Ο Μίλλερ το ξαναδούλεψε δίνοντάς του δίπρακτη μορφή για τον Πίτερ Μπρουκ που ανέβασε το έργο στο Γουέστ Εντ στο Λονδίνο (1956).

Ένα από τα εμβληματικότερα θεατρικά κείμενα του εικοστού αιώνα, το έργο του Άρθουρ Μίλλερ «Ψηλά από τη γέφυρα» ανεβαίνει για πρώτη από το Εθνικό Θέατρο. Η παράσταση είναι το κύκνειο άσμα του σκηνογράφου Γιώργου Πάτσα, αφιερωμένη στη μνήμη του.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Γιώργος Κιμούλης - Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνοθεσία-διασκευή: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Πάτσας
Μουσική: Σοφία Καμαγιάννη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Επιμέλεια κίνησης: Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου
Βίντεο: Γιώργος Ζώης
Βοηθός Σκηνογράφος: Τότα Πρίτσα
Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα

Παίζουν: Γιώργος Κιμούλης (Έντι Καρμπόνε), Μαρία Κεχαγιόγλου (Μπέατρις), Νίκος Χατζόπουλος (Αλφιέρι), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Κάθριν), Στάθης Παναγιωτίδης (Μάρκο), Αλέξανδρος Μαυρόπουλος (Ροντόλφο), Κώστας Φαλελάκης (Μάικ), Πάρις Θωμόπουλος (Λούις), Τάσος Πυργιέρης (Τόνυ Μπερέλι), Νικόλας Χανακούλας (αστυνόμος Α'), Ίλια Αλγκάερ (αστυνόμος Β'), Κώστας Κοράκης (κ. Λιπάρι), Θάλεια Γρίβα (κα Λιπάρι), Γιώργος Ματζιάρης (παράνομος Α'), Αναστάσης Συμεών Λαουλάκος (παράνομος Β') 

Μουσικός Επί Σκηνής: Χρήστος Καλκάνης

Φωτογράφος παράστασης: Μαριλένα Σταφυλίδου

Σε όλες τις παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή υπάρχουν αγγλικοί υπέρτιτλοι.

Ψηλά από τη γέφυρα, Εθνικό Θέατρο – Κεντρική Σκηνή, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210 5288170-171, 210 7234567. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από Τετάρτη έως και Κυριακή στις  20:00, από 15 Φεβρουαρίου. Τιμές εισιτηρίων: 22€, 17€, 10€ (φοιτητικό), κάτοχοι κάρτας ΟΑΕΔ 5€, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη ενιαία τιμή 15€, Παρασκευή ενιαία τιμή 13€. Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του θεάτρου, τηλεφωνικά και στο www.n-t.gr (κρατήσεις για συλλόγους στο τηλ. 210 5288178)