ΘΕΑΤΡΟ

Η Εκδίκηση του Πυριτίου & Το Σωματίδιο του Θεού

Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2018, 16:09 / Ανανεώθηκε 22 Φεβρουαρίου 2018, 14:46
Η Εκδίκηση του Πυριτίου & Το Σωματίδιο του Θεού
Facebook Twitter Whatsapp

Οι δύο βραβευμένες παραστάσεις της ομάδας Ελλήνων Χορευτών και Ακροβατών κι όμΩς κινείται και του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη επαναλαμβάνονται σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο στο Ι.Μ.Κ.

Η εκδίκηση του Πυριτίου [Silicium’s revenge]

…σε ένα μακρινά μελλοντικό δωμάτιο διαστημόπλοιου ανδροειδών…

Ποια είναι η κληρονομιά των πλασμάτων του άνθρακα; Και από ποια μεγάλη κατάρα είναι στιγματισμένα; Τρεις εκδοχές της ίδιας ιστορίας. Με ίδια αρχικά δεδομένα, με ίδια την αρχική σκηνική εικόνα, ακολουθώντας διαφορετικό σεναριακό δρόμο, οπότε και διαφορετική κινησιολογική εξέλιξη, καταλήγουμε σε τρία εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους συμβάντα.

Εξελιγμένα όντα τεχνητής νοημοσύνης βασισμένης στο πυρίτιο, παρατηρούν έντονη πυρηνική δραστηριότητα στο πλανητικό μας σύστημα, προσεδαφίζονται και παίρνουν μαζί τους τον τελευταίο επιζώντα μιας πυρηνικής καταστροφής. Η ζωή με βάση τον άνθρακα έχει εξαφανιστεί προ πολλού από το σύμπαν και άρα το εύρημα είναι εξωφρενικά πολύτιμο και μοναδικό, όσο το ίδιο το φαινόμενο της ύπαρξης. Η αμφιβολία σε σχέση με την τύχη του πλάσματος διχάζει τους εξωανθρώπινους πρωταγωνιστές, πλάσματα του πυριτίου- δημιουργημένα σε ένα μακρινό παρελθόν από «ανθρώπους» άλλων κόσμων. Τι είναι αυτό που οι γήινοι ονομάζουν έρωτα, θάνατο, μοίρα; Είναι η αυτοχειρία ύβρις ή ηρωική πράξη αυτοδιάθεσης; Σταματά η ιστορία με τη δημιουργία αντιτύπων; Είναι καταστροφικός ο δυισμός της ανθρώπινης γήινης ζωής; Είναι το απόλυτο Ένα, ο Θεός των προφητικών αποκαλυπτικών κειμένων, τα οξείδια του πυριτίου; Το αρχαίο εκστατικό παρελθόν και το μελλοντικό υπολογιστικό μέλλον σμίγουν τα σπαθιά τους στην αρένα μιας και μόνο ερώτησης –απόφασης που ίσως κρίνει το μέλλον του υπερ-συστήματος!                                              -Αποστολάκης Δημήτρης

Η ταυτότητα της παράστασης:
Κείμενο: Χαΐνης Δ. Αποστολάκης
Σκηνοθεσία –Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή
Μουσική σύνθεση και ερμηνεία: Μιχάλης Σιγανίδης, Δημήτρης Αποστολάκης
Φωτισμός: Μαρία Αθανασοπούλου
Σκηνικός χώρος: κι όμΩς κινείται
Κατασκευές: Camilo Bentancor
Μάσκες, επιμέλεια κοστουμιών και σκηνικών αντικειμένων: Μάρθα Φωκά
Κοστούμια: Αγγελική Μάνεση – Φανή Μουζάκη
Ηχοληψία: Σάκης Γκίκας

Ερμηνεύουν οι: Αναστάσης Καραχανίδης, Αντιγόνη Λινάρδου, Μιχάλης Σιγανίδης, Χριστίνα Σουγιουλτζή, Χαΐνης Δ. Αποστολάκης.

Το Σωματίδιο του Θεού

Η παράσταση είναι ταυτόχρονα μία διάλεξη αυξανόμενης εντροπίας από τον Δ.Αποστολάκη, ο οποίος έχει υπάρξει στο CERN,ως ερευνητής υπότροφος του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε αυτό ακριβώς το πεδίο αναζήτησης του μποζονίου Χιγκς.

Στόχος της ομάδας είναι η διήγηση αυτού του πανάρχαιου παραμυθιού της δημιουργίας του σύμπαντος στη σημερινή του μορφή, έτσι όπως μας το διηγείται η επιστήμη της φυσικής, με αυτούς τους παράξενους όρους, όπως η μεγάλη έκρηξη,το καθιερωμένο πρότυπο, οι χορδές, η υπερσυμμετρία, τα μποζόνια και τα φερμιόνια,η αντιύλη, η ενοποίηση των δυνάμεων,η σκοτεινή ενέργεια και ύλη,οι μαύρες τρύπες.....

Σε ένα τρισδιάστατο σκηνικό χώρο και με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου,η ομάδα προσπαθεί να καταλάβει και να κάνει κατανοητά όλα αυτά τα τεράστια και ελάχιστα, τρομερά συμβάντα, που αφήνουν εμάς τους ανθρώπους, στη μέση μιας αδιανόητης κλίμακας, να προσπαθούμε, βάζοντας σωματίδια να συγκρούονται με την ταχύτητα του φωτός, να τακτοποιήσουμε λιγάκι το σύμπαν.

Οι επτά ερμηνευτές (χορευτές και ακροβάτες) αναπτύσσουν μια διαλεκτική σχέση με αυτή την παρέλαση εννοιών και συλλογισμών,που κυμαίνεται ανάμεσα στην οπτικοποίηση, την ολοένα αυξανόμενη αίσθηση της μικρής ανθρώπινης εμβέλειας, μέσα σε αυτό το εξωφρενικό και πολυσχιδές σύμπαν και την ακούραστη γενναιότητα του ανθρώπινου είδους, στην ασταμάτητη έρευνά του με ό, τι μέσο διαθέτει προκειμένου να καταλάβει ποιοι είμαστε,πως φτιάχτηκε όλο αυτό και τι τελικά θα απογίνουμε.     

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία & Χορογραφία: κι όμΩς κινείται με αφορμή την
Ιδέα των Χαΐνη Δ. Αποστολάκη & Χριστίνας Σουγιουλτζή
Σκηνογραφία: Camilo Bentancor
Μουσική (σύνθεση και ερμηνεία): Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, Κλέων Αντωνίου, Τάκης Κανέλλος, Θοδωρής Ρέλλος (mode plagal)
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
Βίντεο: Μαρία Αθανασοπούλου 
Κοστούμια: Αγγελική Μάνεση και Φανή Μουζάκη

Ερμηνεία και συνδημιουργία: Δημήτρης Αποστολάκης, Camilo Bentancor, Τάσος Καραχανίδης, Αντιγόνη Λινάρδου, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Χριστίνα Σουγιουλτζή

Η παράσταση βραβεύτηκε με το βραβείο κριτικών θεάτρου & χορού για το 2014.

«Η Εκδίκηση του Πυριτίου» & «Το Σωματίδιο του Θεού», Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, (ύψος Χαμοστέρνας), Ταύρος, τηλ. 210 3418550 & 210 3418579.Ημέρες και ώρες παραστάσεων: «Η Εκδίκηση του Πυριτίου»: 26 Φεβρουαρίου, 5 Μαρτίου και 12 Μαρτίου (ημέρα Δευτέρα) στις 21:00. «Το Σωματίδιο του Θεού»: 27 Φεβρουαρίου, 6 Μαρτίου και 13 Μαρτίου (ημέρα Τρίτη) στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 ευρώ, μεωμένο 8 ευρώ, προπώληση 10 ευρώ (ισχύει για όλη τη διάρκεια των παραστάσεων). Προπώληση εισιτηρίων: Στα ταμεία του Ι.Μ.Κ., τηλεφωνικά, στο www.mcf.gr, στην TicketServices, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσματζόγλου), στα καταστήματα Forthnet και στο Seretistravel, Πανεπιστημίου 61, Αθήνα.