ΘΕΑΤΡΟ

Η «Ασκητική» του Καζαντζάκη σήμερα στην Κομοτηνή

Δημοσίευση 20 Απριλίου 2018, 14:50 / Ανανεώθηκε 27 Απριλίου 2018, 12:07
Η «Ασκητική» του Καζαντζάκη σήμερα στην Κομοτηνή
Facebook Twitter Whatsapp

Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, βασισμένη στο κείμενο του μεγάλου συγγραφέα, ταξιδεύει στη Θράκη στις 26 και 27 Απριλίου

Διαβάζοντας την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη, βυθίζεσαι σε ένα φιλοσοφικό κείμενο που σε οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση της ύπαρξής σου και στον τρόπο που καλείσαι, από τον ίδιο τον συγγραφέα, να αντιμετωπίσεις και να δεις, με τα δικά του μάτια, την πορεία σου στη ζωή.  Και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον καθένα μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και ολόκληρο το σύμπαν.

Βασικός στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την αγωνία αυτή, μέσω της θεατρικής πράξης, δημιουργώντας έναν «διάλογο» με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Έξι (6) πρόσωπα (ηθοποιοί) έρχονται στη σκηνή για να καταθέσουν τις σκέψεις και τον εσωτερικό κόσμο του «Ενός». Και οι έξι ανήκουν σε ένα σώμα. Στη φωνή μέσα μας.

Έτσι λοιπόν, μέσω αυτού του «διαλόγου» που αναπτύσσεται μεταξύ τους, αλλά και της λιτής θεατρικής μορφής –αφαιρετικό σκηνικό, μουσικοί ήχοι που υπογραμμίζουν και εκτελούνται από τους ίδιους του ηθοποιούς επί σκηνής– δημιουργήσαμε ένα «τελετουργικό δρώμενο» έχοντας σε προτεραιότητα την προβολή του κειμένου και όχι της εικόνας.

Στο χρονικό διάστημα αυτής της θεατρικής πράξης (1 ώρα), χρέος μας ήταν και είναι, να μην χαθεί τίποτα από τη σκέψη-αγωνία του Καζαντζάκη, έτσι ώστε απευθυνόμενοι στους θεατές να τους προτρέψουμε σε μία βαθύτερη αναζήτηση του κόσμου μέσα μας, της ψυχής,  αλλά και της  ζωής μας, στη «λιγόστιγμη» πορεία μας.                               Αντρέας Κουτσουρέλης

Η «Ασκητική» του Κρατικού θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα εκπροσωπήσει την χώρα μας στο Διεθνές Φεστιβάλ «Meet in Beijing» του Πεκίνου, στις 10 – 11 Μαΐου 2018.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης
Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά
Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος
Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

Παίζουν: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος, Γιάννης Γκρέζιος

Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης (σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης), Πέμπτη 26Απριλίου 2018, ώρα 21:00. Προπώληση εισιτηρίων: Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης, τηλ. 25510 22808, ταμείο Δημοτικό Θέατρο, Viva. gr

Πολιτιστικό Κύτταρο Κομοτηνής (σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής), Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, ώρα 21:00. Προπώληση εισιτηρίων: Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο, τηλ. 25310 84040, Viva.gr

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 12 €, φοιτητικό, ομαδικό, ανέργων και άνω των 65 10 €, προπώληση 10 € -ισχύουν εισιτήρια Ο.Γ.Α.