current views are: 12

7 Ιουνίου 2018
Δημοσίευση12:35

«Ο Μισάνθρωπος» την Τετάρτη στο Γαλλικό Ινστιτούτο

Η παράσταση του έργου του Μολιέρου από την Comédie-Française προβάλλεται ξανά την Τετάρτη 13 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Δημοσίευση 12:35’

Η παράσταση του έργου του Μολιέρου από την Comédie-Française προβάλλεται ξανά την Τετάρτη 13 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Ένα από τα αριστουργήματα της ευρωπαϊκής δραματουργίας, ο «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου ανεβαίνει –για πολλοστή φορά- από το «Σπίτι του Μολιέρου», όπως επικρατούσε να λέγεται η Comédie-Française. Κι αυτό διότι το θέατρο δημιουργήθηκε το 1860 από την συνένωση του θιάσου του Μολιέρου με άλλους θιάσους κατ’ εντολή του Λουδοβίκου 14ου, γνωστού και ως Βασιλιάς Ήλιος.

Ο «Μισάνθρωπος» είναι από εκείνα τα έργα που δεν διευκόλυναν την επικοινωνία ανάμεσα στον συγγραφέα και ηθοποιό και την βασιλική αυλή, την οποία παρουσιάζει ως το βασίλειο της κολακείας, του ψεύδους, της ίντριγκας και της ματαιοδοξίας. Πρόκειται για μια καυστική κωμωδία ηθών που σατιρίζει χωρίς έλεος τους τρόπους των γάλλων ευγενών, αναδεικνύοντας την έλλειψη καλλιέργειας, ηθικής συνέπειας και ευαισθησίας που τους χαρακτηρίζει.

Η υπόθεση του έργου:
Ο πικρόχολος Αλσέστ επαναστατεί απέναντι στον τρόπο ζωής της ανώτερης τάξης, την υποκρισία, την κούφια κολακεία και την ιδιοτέλεια. Όμως, ο έρωτάς του για την Σελιμέν, μια νέα απελευθερωμένη κοσμική κοπέλα που αποτελεί μήλο της Έριδος μεταξύ όλων των συνομηλίκων του, θέτει τις αρχές του σε κίνδυνο. Ανήσυχος για την έκβαση μιας δίκης από την οποία κρέμονται πολλά, ο Αλσέστ θα επισκεφτεί την Σελιμέν στο σπίτι της για να ζητήσει την βοήθειά της.

Την παράσταση της Comédie-Française, που προβλήθηκε ήδη μια στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα δούμε σε επανάληψη την Τετάρτη 13 Ιουνίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σκηνικά φέρουν την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου, Éric Ruf.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Clément Hervieu-Léger
Σκηνικά: Éric Ruf
Κοστούμια: Caroline de Vivaise
Φωτισμοί: Bertrand Couderc
Πρωτότυπη μουσική: Pascal Sangla
Σχεδιασμός ήχου: Jean-Luc Ristord
Κομμώσεις: Fabrice Élineau
Βοηθός σκηνοθέτη: Juliette Léger
Βοηθός σκηνογράφου: Dominique Schmitt

Παίζουν: Yves Gasc (Βάσκος), Éric Génovèse (Φιλήντας), Florence Viala (Αρσινόη), Loïc Corbery (Αλσέστ), Serge Bagdassarian (Ορόντης), Gilles David (Ντυμπουά), Adeline d’Hermy / Georgia Scalliet (Σελιμέν), Clément Hervieu-Léger / Christophe Montenez (Ακάστης), Jennifer Decker (Ελιάνθη), Pierre Hancisse (Κλείτανδρος), και οι ηθοποιοί της Académie de la Comédie-Française: Tristan Cottin (ένας υπηρέτης), Marina Cappe, Ji Su Jeong, Amaranta Kun (υπηρέτες), Axel Mandron (φύλακας)

Στα γαλλικά, με ελληνικούς υπότιτλους
Σε συνεργασία με την Pathé Live

Ο Μισάνθρωπος, Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018, Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31, Αθήν α, Τετάρτη 13 Ιουνίου, ώρα 20: 00. Τιμές εισιτηρίων:  Κανονικό 8€, μειωμένο 4€. Πληροφορίες / Κρατήσεις: www.ifa.gr, http://greekfestival.gr


σχετικα αρθρα