ΘΕΑΤΡΟ

Ο Αγαμέμνων – Γιάννης Στάνκογλου στις 31 Αυγούστου στο Ηρώδειο

Δημοσίευση 17 Αυγούστου 2018, 15:21 / Ανανεώθηκε 24 Αυγούστου 2018, 18:15
Ο  Αγαμέμνων – Γιάννης Στάνκογλου στις 31 Αυγούστου στο Ηρώδειο
Facebook Twitter Whatsapp

Η παράσταση της τραγωδίας του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις έρχεται στην Αθήνα για μια μοναδική παράσταση στο  Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Η παράσταση, που ξεσήκωσε περισσότερες συζητήσεις από κάθε άλλη ελληνική παραγωγή φέτος το καλοκαίρι, φτάνει και στην Αθήνα. Έτσι, οι αθηναίοι που δεν κατάφεραν να βρεθούν στην Επίδαυρο, θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον Γιάννη Στάνκογλου στον διπλό ρόλο του Αγαμέμνονα και του Αίγισθου και τη Μαρία Πρωτόπαππα ως Κλυταιμνήστρα στο πρώτο μέρος της τριλογίας της «Ορέστειας» την τελευταία ημέρα του Αυγούστου στο Ηρώδειο.

 Η υπόθεση με λίγα λόγια:
Ο Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος μετά το τέλος του Τρωικού πολέμου. Η υποδοχή της Κλυταιμήστρας μοιάζει θερμή, όμως κρύβει ένα οργανωμένο σχέδιο εκδίκησης, που έχει καταστρώσει μαζί με τον Αίγισθο, προκειμένου να εκδικηθεί τη θυσία της Ιφιγένειας, που σφαγιάστηκε για να ξεκινήσουν τα πλοία προς την Τροία.

Καθώς η Κλυταιμήστρα δολοφονεί τον Αγαμέμνονα και την αιχμάλωτη πριγκίπισσα Κασσάνδρα, ακολουθεί τον κύκλο του αίματος του οίκου των Ατρειδών που ξεκίνησε με την Ιφιγένεια και συνεχίζεται στις επόμενες τραγωδίες της τριλογίας.

Σημείωμα του σκηνοθέτη:
Αυτή η ιστορία του Αισχύλου εκφράζει με εκπληκτική δύναμη το παράλογο της ανθρώπινης μοίρας.
Πράγματι, χάνουμε αέναα στον αγώνα με το φόβο μας.
Πράγματι, φτιάχνουμε πολιτείες ασταμάτητα και είμαστε αιχμάλωτοι στις φυλακές που χτίζουμε εκούσια με τα ίδια μας τα χέρια.
Πράγματι, περιμένουμε σωτήρες και όταν τελικά εμφανιστούν συνειδητοποιούμε ότι δεν αξίζουν παρά τον οίκτο μας.
Πράγματι, αυτό που ονομάσαμε «δικαιοσύνη», μας οδηγεί αργά ή γρήγορα στο έγκλημα.
Όλοι είμαστε ένοχοι.
Η τιμωρία είναι αναπόφευκτη.
Ευτυχισμένος είναι εκείνος που κατάφερε ν’ απαλλαγεί απ’ τις ελπίδες και τις προσδοκίες του και έμαθε την υπομονή.
Ο κόσμος του «Αγαμέμνονα»  είναι ζοφερός. Αλλά επιτρέψτε το ταξίδι μας στον κόσμο του να είναι ουσιαστικό και συναρπαστικό, γιατί πιστεύω ότι η οδηγός μας – η Ποίηση – γνωρίζει το δρόμο προς τη χαρά.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά – Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Μουσική-Μουσική Διδασκαλία: Χάρης Πεγιάζης
Κίνηση: Έντι Λάμε
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Συγκλητική Βλαχάκη

Παίζουν: Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννης Στάνκογλου, Αργύρης Πανταζάρας, Ιώβη Φραγκάτου και ο Θοδωρής Κατσαφάδος

Χορός: Μάρκος Γέττος, Δημήτρης Γεωργιάδης, Τάσος Θεοφιλάτος, Πανάγος Ιωακείμ, Δημήτρης Καραβιώτης,  Ηλίας Μενάγιερ, Δημήτρης Μηλιώτης, Αλέξανδρος Μούκανος, Αλέξανδρος Μπαλαμώτης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Γιώργος Παπανδρέου

Αγαμέμνων, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, 31 Αυγούστου. Τιμές εισιτηρίων: Από 15 (μειωμένο – άνω διάζωμα) έως 45 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr, τηλ. 11876, καταστήματα Seven Spots, Reload, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, Τεχνόπολη, Athinorama.gr, Viva Kiosk, Yolenis, Kremlino. Τηλέφωνο κρατήσεων για θέσεις ΑΜΕΑ: 211 8000429