ΘΕΑΤΡΟ

«Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου» έρχεται στο Κ.Θ.Β.Ε.

Δημοσίευση 24 Αυγούστου 2018, 14:46 / Ανανεώθηκε 24 Αυγούστου 2018, 14:46
«Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου» έρχεται στο Κ.Θ.Β.Ε.
Facebook Twitter Whatsapp


Το έργο της Άλκης Ζέη θα ανέβει στην Παιδική Σκηνή του Κρατικού σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά
 

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου», το κλασικό πλέον έργο της Άλκης Ζέη, μεταφρασμένο σε είκοσι τουλάχιστον γλώσσες, θα ζωντανέψει τους επόμενους μήνες στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου σε δραματοποίηση των Τάκη Τζαμαργιά και Σάββα Κυριακίδη. Τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής στην Αθήνα, φιλτραρισμένα μέσα από το βλέμμα του μικρού Πέτρου, θα αποτελέσουν το έναυσμα για ένα θεατρικό ταξίδι γεμάτο συγκίνηση, χιούμορ, παιδική αθωότητα και μηνύματα ελπίδας.

Ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί το έργο για τρίτη φορά μετά το ανέβασμα του στο Εθνικό Θέατρο (2011-2012) και στο Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (2016-2018). Παρών στην πρώτη ανάγνωση του έργου, ήταν και ο Σάββας Κυριακίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θ.Ο.Κ.

Σημείωμα σκηνοθέτη
Το έργο παρόλο που παραπέμπει στη φρίκη του πολέμου και της κατοχής στην Αθήνα, δεν περιορίζεται σε αυτήν, την υπερβαίνει και αποκτά μια οικουμενική διάσταση για τα παιδιά όλου του κόσμου.

Ο Πέτρος, παππούς σήμερα, ανακαλεί μνήμες, ζωντανεύει στιγμιότυπα από την παιδική του και εφηβική του ηλικία σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, όπου η πατρίδα του βρισκόταν υπό κατοχή από ξένο κατακτητή με στερήσεις, πείνα και θανάτους. Με τον μικροσκοπικό του φακό  φωτίζει ανθρώπους, σχέσεις, ιδέες, αλλάζει απόψεις, γκρεμίζει δεδομένα και στερεότυπα  και μέσα από την περιπλάνησή του μας οδηγεί να δούμε με άλλη ματιά τα παιδιά του πολέμου στον πλανήτη μας, τις κακουχίες, την πείνα και τους θανάτους, τα hot spots  με τα παιδιά της γειτονικής μας Συρίας και με κουράγιο και δύναμη μας ενθαρρύνει να μη χάνουμε την πίστη για τον αγώνα που οφείλουμε να κάνουμε «…για μια καινούργια ζωή», να βρούμε την αισιοδοξία και το χαμόγελο που λίγο λίγο χάνουμε. Μας κάνει να θυμηθούμε ότι σε δύσκολες εποχές όπου κυριαρχούν οι ιδέες και οι αξίες  μπορούμε να ενθουσιαζόμαστε για «τα μικρά» του τόπου μας.

Η παράστασή μας ακολουθώντας τα χνάρια του Περιπάτου της Κύπρου και της Αθήνας, οφείλει να φωτίσει μέσα από τη ματιά του Πέτρου, το βηματισμό των παιδιών του Ελληνικού Βορρά και τα παιδιών όλης της οικουμένης, όταν από τη μια στιγμή στην άλλη ανατρέπονται όλα στη ζωή τους και γίνονται μάρτυρες και θύματα ενός κόσμου που ολοένα γίνεται και πιο βίαιος. Πόσο τρομακτικά  η μεγάλη «Ιστορία» καθορίζει τη μικρή «ιστορία» και πως απορρυθμίζει την κοινωνική ζωή και επιδρά στο βίωμα μιας οικογένειας.                        Τάκης Τζαμαργιάς

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Τάκης Τζαμαργιάς
Στο ρόλο του Πέτρου ο Γιάννης Γκρέζιος.
Παίζουν: Λευτέρης Αγγελάκης (Θείος Άγγελος-Αχιλλέας-Ιταλός στρατιώτης), Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Γιαούρτερ-Ψηλέας-Αγαρηνός), Ιωάννης Βαρβαρέσος (Γιάννης), Δημήτρης Καρτόκης (Θείος Άγγελος-Αχιλλέας-Ιταλός στρατιώτης), Αίγλη Κατσίκη (Δροσούλα), Δημήτρης Κολοβός (Παππούς), Άννα Κυριακίδου (Μητέρα), Παναγιώτα Μπιμπλή (Ρίτα), Βασίλης Παπαδόπουλος (Σωτήρης), Κατερίνα Πλεξίδα (Αντιγόνη), Πολυξένη Σπυροπούλου (κυρία Λεβέντη), Εύα Σωφρονίδου (Εύα-κυρία του Ερυθρού Σταυρού-Κοπέλα), Στέργιος Τζαφέρης (Πατέρας), Δημήτρης Τσεσμελής (κύριος Λουκάτος-Μάικλ-Κουκλοπαίκτης-Διερμηνέας), Μανώλης Φουντούλης (Διερμηνέας)

Ο Μεγάλος περίπατος του Πέτρου, Παιδική Σκηνή Κ.Θ.Β.Ε., Βασιλικό Θέατρο, Θεσσαλονίκη, από 21 Οκτωβρίου