ΘΕΑΤΡΟ

Έντα Γκάμπλερ Κάτω από τη Γέφυρα

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2018, 22:01 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2018, 16:12
Έντα Γκάμπλερ Κάτω από τη Γέφυρα
Facebook Twitter Whatsapp

Η ηρωίδα του Ερρίκου Ίψεν υφαίνει τον θανάσιμο ιστό της σε μια παράσταση που φιλοδοξεί να αναδείξει (και) την κωμική όψη του ανθρώπινου δράματος

Θύτης ή θύμα; Το ερώτημα βασανίζει εδώ και έναν αιώνα ηθοποιούς, σκηνοθέτες και θεατές, όλους εκείνους δηλαδή που καταπιάστηκαν με οποιονδήποτε τρόπο με την αποκωδικοποίηση αυτής της πιο αινιγματικής από τις θεατρικές ηρωίδες. Όμως, η Έντα Γκάμπλερ κρατάει καλά κρυμμένο το μυστικό της. Ο ψυχισμός της, η δύναμη που κινεί τα νήματα της συμπεριφοράς της, δεν θα αποκαλυφθούν ποτέ με βεβαιότητα. Είναι το καταπιεστικό κοινωνικό επιβάλλον που επέβαλλε τις νόρμες στις οποίες η Έντα αντιδρά τόσο λυσσαλέα ή είναι η Έντα η εικόνα του ανθρώπου «γυμνού», ένα πλάσμα πέρα από το καλό και το κακό που διασκεδάζει την ανία του βασανίζοντας τους άλλους; Οι εξερευνητές του κόσμου του Ίψεν θα κινούνται πάντα στα τυφλά, γεγονός που μάλλον προσθέτει στην γοητεία της.

Στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιάννης Δρίτσας στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα η Έντα Γκάμπλερ «δεν διαφέρει πολύ από τον ψυχοπαθολογικό τύπο του μέσου ανθρώπου, τον ηθικώς και συναισθηματικώς στρεβλωμένο από τις συστημικές επιταγές που κινείται στα όρια του σαδομαζοχισμού υποταγμένος στο υλικό του Εγώ. ‘Αθώος’ και ανεύθυνος στις επιλογές του, απέναντι σε ‘ένοχους’ και υπεύθυνους για ό,τι του συμβαίνει, φτάνει σε ακραίες συμπεριφορές. Η παράσταση με την συγκεκριμένη ερμηνεία γίνεται καθρέφτης και αφορμή για ενδοσκόπηση με ανώδυνο τρόπο μιας και το ανθρώπινο δράμα έχει και την κωμική/γελοία του όψη».

Η ταυτότητα της παράστασης:
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Γιάννης Δρίτσας
Σκηνικά-κοστούμια, επιμέλεια φωτισμού/μουσικής & ερμηνείες: Μαριάννα Λαγουρού, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Αννίτα Κούλη, Χριστίνα Κουλουμπή, Απόστολος Κρίτσας, Γιάννης Δρίτσας.

Έντα Γκάμπλερ, Θέατρο Κάτων από τη Γέφυρα,  πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου, www.katoapotigefyra.gr, [email protected] Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00, από 29 Οκτωβρίου. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 15 €, φοιτητικό-ανέργων-άνω των 65 10 €, προαγορά 12 €. Πληροφορίες- κρατήσεις: 210 4816200, 210 4816207. Προπώληση: viva.gr