ΘΕΑΤΡΟ

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί «Βυσσινόκηπο»

Δημοσίευση 17 Οκτωβρίου 2018, 16:24 / Ανανεώθηκε 17 Οκτωβρίου 2018, 16:24
  Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί «Βυσσινόκηπο»
Facebook Twitter Whatsapp


Το μνημειώδες έργο του Τσέχωφ ανεβαίνει με τη Θέμιδα Μπαζάκα, τον Δημήτρη Λιγνάδη, την Κόρα Καρβούνη και την Αθηνά Μαξίμου

Η Λιουμπόβ Ρανιέφσκι επιστρέφει στο προγονικό κτήμα της, τον Βυσσινόκηπο, σε κάποια απομακρυσμένη ρωσική επαρχία μετά από απουσία πέντε χρόνων στο Παρίσι. Συντετριμμένη από έναν έρωτα και καταχρεωμένη, παγιδευμένη στις αναμνήσεις της και στις συνήθειες της αριστοκρατικής καταγωγής της, βλέπει τον κόσμο της να καταρρέει ανίκανη να αντιδράσει. Γύρω της, ένας θίασος σκιών, αποτελούμενος από συγγενείς, γείτονες και υπηρέτες, στροβιλίζεται στη δίνη κοσμογονικών αλλαγών: Η κόρη της Άνια είναι ερωτευμένη με τον Τροφίμωφ, αιώνιο φοιτητή και φορέα επαναστατικών ιδεών. Η ψυχοκόρη της Βάρια, που επωμίζεται όλο το βάρος της διαχείρισης της δύσκολης καθημερινότητας. Ο Λοπάχιν, γιος κολίγου που είναι  πλέον έμπορος με πολλά λεφτά, ο οποίος της δίνει συμβουλές σωτηρίας που εκείνη δεν ακούει. Ο αδελφός της Γκάγεφ. Ο ξεπεσμένος αριστοκράτης Πίστσικ που ζει με δανεικά.
Όλοι μαζί οδηγούνται αναπόφευκτα στη συντριβή.

Ο Άντον Τσέχωφ θεωρούσε τον «Βυσσινόκηπο» κωμωδία. Οι ήρωές του αποδεικνύονται μικροί και ανήμποροι, συχνά κωμικοί, απέναντι στις δυνάμεις της ιστορίας και στις προσωπικές αγκυλώσεις τους. Προσπαθούν με  όλες τις δυνάμεις τους να κλείσουν την πραγματικότητα έξω από τους τοίχους του σπιτιού τους, φυσικά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο «Βυσσινόκηπος» παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο θέατρο Τέχνης της Μόσχας, το 1904, σε σκηνοθεσία Στανισλάβσκι. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν ενθουσιώδης, όμως ο Τσέχωφ λέγεται ότι δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένος από την παράσταση στην οποία κυριαρχούσε το τραγικό στοιχείο.
Η φετινή παράσταση του «Βυσσινόκηπου» στο θέατρο Χορν είναι μια παραγωγή των Αθηναϊκών Σκηνών.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης
Μετάφραση: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Απόδοση: Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης – Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου
Σκηνικά: Αθανασία Σμαραγδή
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έλενα Σκουλά
Βοηθός Σκηνογράφου: Αλεξάνδρα Καψή
Φωτογραφίες Παράστασης: Ελίνα Γιουνανλή

Πρωταγωνιστούν: Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Λιγνάδης, Κόρα Καρβούνη, Αθηνά Μαξίμου, Γιάννης Κότσιφας, Σίσσυ Τουμάση, Γιώργος Μπινιάρης, Γιάννης Στόλλας, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Γιαννούλης, Τάσος Δημητρόπουλος, Γεωργιάννα Νταλάρα.

Βυσσινόκηπος, Θέατρο Χορν, Αμερικής 10, Αθήνα, τηλ. 210 3612500. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00, Κυριακή 20:00, από 24 Οκτωβρίου. Τιμές εισιτηρίων: Από 16 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων:  www.ticket365.gr και τηλ. 211 1000365