ΘΕΑΤΡΟ

«Μάνα Εκάβη» για δεύτερη χρονιά στο Αλκμήνη

Δημοσίευση 30 Νοεμβρίου 2018, 03:01 / Ανανεώθηκε 6 Δεκεμβρίου 2018, 17:25
«Μάνα Εκάβη» για δεύτερη χρονιά στο Αλκμήνη
Facebook Twitter Whatsapp

Η μοίρα του ηττημένου και η αγωνία για τη διατήρηση της ζωής και της μνήμης βρίσκονται στο επίκεντρο της παράστασης που παντρεύει τις «Τρωάδες» με την «Εκάβη» του Ευριπίδη

Οι «Τρωάδες» και η «Εκάβη» του Ευριπίδη είναι ότι πιο πλήρες έχει γραφτεί στο θέατρο για τη μοίρα του ηττημένου στον πόλεμο, την προσπάθειά του να διαχειριστεί τον πόνο του, την απώλεια της ανθρώπινης ζωής και την υπαρξιακή αγωνία του για την συνέχεια της ζωής και της πολιτιστικής του μνήμης.

Η αρχετυπική Εκάβη εμφανίζεται στις «Τρωάδες» σαν το πιο επιβαρυμένο θύμα που έχει δει την ολοσχερή κατάρρευση του οίκου της, ενώ στην «Εκάβη», το θύμα μετατρέπεται σε θύτη που σηκώνει το χέρι της εκδίκησης και γίνεται φονιάς.

Η διασκευή της «Μάνας Εκάβης» επιλέγει και από τα δύο έργα σκηνές που διαγράφουν την συγκλονιστική της πορεία. Ο χρόνος και ο τόπος που επιλέχτηκε για την παράσταση είναι κοντά στην ιστορική μας μνήμη. Κάπου στην άνυδρη μεριά της γης, την πλούσια στα έγκατά της, μέσα σε ένα πόλεμο που κλείνει τις μοίρες των ανθρώπων.

Μέσα από το λόγο της Εκάβης μιλά η ηθοποιός με τα πολλά ονόματα, η ηθοποιός του κόσμου. Το μέγεθος του τραγικού λόγου γίνεται όχημα να σκεφτούμε όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τον δικό μας προβληματισμό σε θέματα ανθρώπινα. Τα σπουδαιότερα, αυτά του αφανισμού της μνήμης, της πολιτισμικής συνέχειας μετά από καταστροφές, του θανάτου και του υποβιβασμού της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα από πράξεις εκδίκησης.

Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Διασκευή: Εύη Οικονομίδου
Σκηνοθεσία: Μανώλης Ιωνάς
Μουσική: Νένα Βενετσάνου
Σκηνογραφική και ενδυματολογική επιμέλεια: Μανώλης Ιωνάς
Φωτισμοί: Μανώλης Μπράτσης
Μακιγιάζ: Κωσταντίνα Λαζάρου
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαίρη Μαμάκου
Φωτογραφίες: Κατερίνα Κωσταντέλλου
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Παίζουν: Ιωάννα Γκαβάκου (Εκάβη), Νένα Βενετσάνου (Ανδρομάχη-Κασσάνδρα σε ηχογράφηση)

Μάνα Εκάβη, Θέατρο Αλκμήνη, Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα (στάση Μετρό Κεραμεικός), τηλ. 210 3428650. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή στις 19:00, από 7 Δεκεμβρίου. Τιμές εισιτηρίων: 10