ΘΕΑΤΡΟ

Η «Ισμήνη» του Ρίτσου επιστρέφει στο Θέατρο Φούρνος

Δημοσίευση 30 Νοεμβρίου 2018, 19:01 / Ανανεώθηκε 30 Νοεμβρίου 2018, 13:17
Η «Ισμήνη» του Ρίτσου επιστρέφει στο Θέατρο Φούρνος
Facebook Twitter Whatsapp

Η  παράσταση που πρωτοπαίχτηκε με μεγάλη επιτυχία την άνοιξη του 2016, επαναλαμβάνεται από τις 12 Ιανουαρίου

Η «Ισμήνη», ο ποιητικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου είναι μέρος της συλλογής «Τέταρτη Διάσταση» (1956-1972). Δικαίως τα κείμενα αυτά θεωρούνται από τα σημαντικότερα του Ποιητή.

Η «Ισμήνη» είναι ένα συγκλονιστικό σχόλιο του συγγραφέα πάνω στην «Αντιγόνη» μέσα από τη ματιά της  επιζώσης αδελφής της τραγικής ηρωίδας. Ανατρεπτικό κι «αιρετικό» κείμενο, μας δείχνει την «άλλη όψη» των πραγμάτων, παρουσιάζοντας  μιαν άλλη αλήθεια και μιαν άλλη διάσταση του γνωστού μύθου...

Η φθορά, ο θάνατος, ο ανομολόγητος έρωτας, το καθήκον, η ματαιοδοξία της δόξας, οι χαμένες ζωές, η ματαιότητα της εξουσίας, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που εκφράζονται ανάγλυφα και μέσα από εξαίσιες εικόνες, δίνοντας στο κείμενο μια ιδιαίτερη ζωντάνια και θεατρικότητα.

Τελικά μέσα από το έργο αυτό του Ρίτσου η Ισμήνη αναδεικνύεται σε τραγική ηρωίδα, μέσα από την αδυναμία της να ζήσει όπως θα επιθυμούσε, σε συμφωνία με την προσωπική της κοσμοθεωρία. 

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαίδης
Σκηνικός χώρος, κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος
Μουσική σύνθεση: Πλάτων Ανδριτσάκης
Κινησιολογική επιμέλεια: Έφη Καρακώστα.
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος.

Βοηθός σκηνοθέτη: Σταυρούλα Πετρέλλη
Φωτογραφίες: Σωτηρία Ψαρρού,
Ειδικό μακιγιάζ: Κατερίνα Πεφτίτση.
Προβολή – Επικοινωνία: BrainCo (υπεύθυνη project Σταυρούλα Κεντιέ)

Στον ρόλο της Ισμήνης, η Μαριάνθη Σοντάκη.
Στον ρόλο του νεαρού αξιωματικού, αποδέκτη του ποιητικού παραληρήματος της ηρωίδας, ο νέος ηθοποιός, Στράτος Χατζηηλίας.
Βιολοντσέλο παίζει «ζωντανά» στην παράσταση η Καίτη Πάντζαρη.

Ισμήνη, Θέατρο Φούρνος, Μαυρομιχάλη 168, Νεάπολη Εξαρχείων, τηλ. 210 6460748. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο και Κυριακή στις 21:00, από 12 Ιανουαρίου έως 10 Μαρτίου. Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12 ευρώ, μειωμένο 10 ευρώ, ατέλειες 5 ευρώ