TIPS & TRICKS

Πώς γίνεται το ξαλμύρισμα του παστού μπακαλιάρου

Δημοσίευση 18 Μαρτίου 2019, 16:00 / Ανανεώθηκε 26 Μαρτίου 2019, 16:07
Πώς γίνεται το ξαλμύρισμα του παστού μπακαλιάρου
Photo: icookgreek.com
Facebook Twitter Whatsapp

Ενόψει 25ης Μαρτίου, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι η σωστή προετοιμασία του παστού μπακαλιάρου ξεκινά τουλάχιστον 24 ώρες πριν το μαγείρεμά του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο παστός μπακαλιάρος θέλει καλό ξαλμύρισμα γι’ αυτό και η προετοιμασία του ξεκινά τουλάχιστον 24 ώρες πριν το μαγείρεμά του.

Πώς θα ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο:

1. Κόβετε το ψάρι σε κομμάτια και αφαιρείται προσεκτικά το δέρμα του μπακαλιάρου και την ουρά. 

2. Ξεπλένετε καλά τα κομμάτια του μπακαλιάρου με κρύο νερό.

3. Γεμίζετε μία μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό και ρίχνετε μέσα τα κομμάτια του μπακαλιάρου. Δεν ξεχνάτε να αλλάζετε το νερό κάθε 3 με 4 ώρες περίπου. 

4. Την επόμενη μέρα τον στραγγίζετε στο σουρωτήρι, πιέζετε για να απομακρυνθούν τα υγρά που έχουν απομείνει  και τέλος  τον σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί για να μπορέσει να μείνει το κουρκούτι πάνω του. 

5. Αφαιρείτε τα κόκαλα (τουλάχιστον τα πολύ εμφανή).

Tip 1. Ο Λευτέρης Λαζάρου συνιστά 48 ώρες ξαλμύρισμα με 2 φορές τη μέρα αλλαγή νερού. Επίσης προτείνει ο μπακαλιάρος να τοποθετηθεί σε σουρωτήρι και στη συνέχεια να μπει (με το σουρωτήρι) στο σκεύος με το νερό, καθώς σύμφωνα με τον σεφ αυτό προφυλάσσει το ψάρι αρκετά από το να ξαναρουφάει το αλάτι το οποίο απέβαλε.

Tip 2. Ο μπακαλιάρος που προορίζεται για κουρκούτι και τηγάνι καλό είναι να έχει μπόλικη σάρκα και να μην είναι λεπτός σα φλούδα.

Tip 3. Για βιαστικούς. Υπάρχουν και ήδη φιλεταρισμένα κατεψυγμένα μπακαλιαράκια, που είναι πιο οικονομικά και δε θέλουν ξαλμύρισμα

Δείτε ακόμη: Συνταγή για Μπακαλιάρο Σκορδαλιά