TIPS & TRICKS

Ψητά και BBQ: 7 μαρινάτες για κρέας, θαλασσινά, λαχανικά

Δημοσίευση 22 Μαΐου 2018, 07:47 / Ανανεώθηκε 29 Μαΐου 2018, 17:33
Ψητά και BBQ: 7 μαρινάτες για κρέας, θαλασσινά, λαχανικά
Facebook Twitter Whatsapp

Αρωματίστε, μαλακώστε, δώστε νέο γευστικό χαρακτήρα στα υλικά που προορίζονται για ψήσιμο.

1. ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΚΑ (ΓΙΑ ΑΡΝΙΣΙΑ ΠΑΪΔΑΚΙΑ)

Ανακατεύετε το χυμό ½  λεμονιού με 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 2 σκελίδες σκόρδου λιωμένες, ½ κουταλάκι του γλυκού θυμάρι και ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύετε και τοποθετείτε τα παϊδάκια στο μείγμα  για 4 ώρες, γυρίζοντάς τα 2-3 φορές.

2. ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ (ΓΙΑ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙΑ Ή ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ)

Ανακατεύετε 1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο, το ξύσμα και το χυμό 1 λεμονιού, 2-3 λιωμένες σκελίδες σκόρδου, 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι, 1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο και 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό. Αφήνετε το κρέας στη μαρινάτα για 4 ώρες περίπου.

3. ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΜΕ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ, ΛΑΪΜ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ (ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ)

Ανακατεύετε 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο με το χυμό 1-2 λάιμ, 1 κουταλιά μουστάρδα, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 κουταλάκι πιπέρι και 1 κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο. Περνάτε τους κύβους του κοτόπουλου σε καλαμάκια ξύλινα ή μεταλλικά και τα τοποθετείτε στη μαρινάτα. Αφήνετε 1 1/2 ώρα το λιγότερο να μαριναριστούν, γυρνώντας τα κομμάτια συχνά.

4. ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΡΙ (ΓΙΑ ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ)

Ανακατεύετε 2 φλιτζάνια του τσαγιού στραγγιστό γιαούρτι, 1/3 του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο, 2 κουταλιές της σούπας κάρι (όχι πολύ καυτερό), 1 τριμμένο κρεμμύδι και αλάτι. Αφήνετε το κοτόπουλο να μαριναριστεί ολόκληρη νύχτα.

5. ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΜΕ ΛΕΜΟΝΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ (ΓΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ)

Χτυπάτε σε σέικερ ¼ του φλιτζανιού του τσαγιού ελαιόλαδο και άλλο τόσο χυμό λεμονιού, ¼ του φλιτζανιού του τσαγιού φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο (ή μαϊντανό) και 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου. Περιχύνετε τα λαχανικά, τα οποία έχετε τοποθετήσει σε ρηχή πιατέλα, τα σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.

6. ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΜΕ ΞΙΔΙ, ΜΑΪΝΤΑΝΟ ΚΑΙ ΚΡΟΚΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ή ΣΑΦΡΑΝ (ΓΙΑ ΓΑΡΙΔΕΣ)

Ανακατεύετε ½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο, 3 κουταλάκια του γλυκού ξίδι, από ½ του γλυκού αλάτι, λίγη ζάχαρη, 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό, καθώς και  ¼ κουταλάκι του γλυκού Κρόκο Κοζάνης ή σαφράν (σε σκόνη), 2 λιωμένες σκελίδες σκόρδο και πιπέρι. Τοποθετείτε στη συνέχεια τις γαρίδες σε ένα ταψί, τις περιχύνετε με μαρινάτα και τις αφήνετε στο ψυγείο για 4 ώρες.

7. ΜΑΡΙΝΑΤΑ ΜΕ ΚΡΑΣΙ, ΣΚΟΡΔΟ ΚΑΙ ΔΑΦΝΗ (ΓΙΑ ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ ΞΙΦΙΑ, ΤΟΝΟΥ)

Ανακατεύετε 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο με 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί, το χυμό 1/2 λεμονιού, 2 φύλλα δάφνη, 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και το αλατοπίπερο. Τοποθετείτε τα φιλέτα ή κομμάτια των ψαριών σε κεραμικό σκεύος και περιχύνετε με τη μαρινάτα. Αφήνετε στο ψυγείο 2-3 ώρες σκεπασμένα.