TIPS & TRICKS

Καθαρίζοντας τα φραγκόσυκα

της Χριστίνας Τσαμουρά - Δημοσίευση 25 Αυγούστου 2018, 17:58 / Ανανεώθηκε 25 Αυγούστου 2018, 18:21
Καθαρίζοντας τα φραγκόσυκα
Facebook Twitter Whatsapp

Είναι ευκολότερο απ' ό,τι φαίνεται.

Απ' τις Κυκλάδες ως την Κρήτη και τη Μάνη, όπου υπάρχει άγρια γη, καυτός ήλιος και άνυδρο τοπίο, θα κάνουν την εμφάνισή τους οι βαρυφορτωμένες φραγκοσυκιές, να μας συντροφεύουν στους καλοκαιρινούς μας περιπάτους στα μονοπάτια της εξοχής. Βλέπετε, εν αντιθέσει με τα σύκα, τα φραγκόσυκα δύσκολα τα «κλέβει» κανείς στο διάβα του εξαιτίας των δεκάδων αγκαθιών τους.

Έκρηξη δροσιάς και βιταμινών. Για να μαζέψεις φραγκόσυκα, πρέπει να πας οργανωμένος τουλάχιστον με τα γάντια σου και με του σουγιαδάκι ή μαχαιράκι σου. Αξίζει πάντως τον κόπο όπου τα βρει κανείς -στην εποχή τους διακινούνται και σε λαϊκές αγορές ή στα σούπερ μάρκετ- να τα δοκιμάσει. Είναι μια έκρηξη δροσιάς και βιταμινών με πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. Τα 100 γραμμάρια ωμού φρούτου αποδίδουν μόλις 41 θερμίδες αφού αποτελείται κυρίως από νερό (σχεδόν 88 γρ.). Θεωρούνται καλή πηγή φυτικών ινών (14% των ημερήσιων αναγκών), πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και μαγνησίου, και περιέχουν επίσης ασβέστιο, κάλιο και 17 αμινοξέα, εκ των οποίων τα 8 απολύτως απαραίτητα, καθώς μπορούν να ληφθούν μόνο μέσω της τροφής. Περιέχουν επίσης καροτένιο Β, νιασίνη, φολικό οξύ και ριβοφλαβίνη και καθόλου χοληστερόλη. Σύμφωνα με την κ. Αγγελική Μήλιου, βιολόγο, τα φραγκόσυκα δρουν κατά της χοληστερίνης, της αρθρίτιδας, του πονοκέφαλου, του διαβήτη, της παχυσαρκίας και της άμμου στα νεφρά.

Πώς τα καθαρίζουμε; Το καθάρισμα δεν είναι τόσο ...τρομακτικό όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Το βασικό είναι να αφήσετε τα φραγκόσυκα σε λεκάνη με κρύο νερό 1-2 ώρες, ώστε να μαλακώσουν τα αγκάθια τους -αρκετά θα πέσουν κιόλας στη συνέχεια με το ξέβγαλμα. Το να φορέσετε προστατευτικά γάντια διευκολύνει την κατάσταση, αλλά ίσως σας βολεύει και να κρατάτε σταθερό το φρούτο με ένα πιρούνι. Με ένα μαχαίρι αρχικά θα αφαιρέσετε τις άκρες κάθε φρούτου και στη συνέχεια θα κάνετε μια κάθετη τομή στη φλούδα. Με το μαχαιράκι σας θα αρχίσετε να ξεκολλάτε τη φλούδα -η οποία σε κάποια σημεία θα αφαιρείται πολύ εύκολα, σε κάποια άλλα θα θέλει λίγη βοήθεια με το μαχαίρι- ξετυλίγοντας ουσιαστικά τη σάρκα από μέσα.

Τι φτιάχνουμε με φραγκόσυκα. Ενισχύουμε φρουτοχυμούς και smoothies, τα βάζουμε στο κέικ και κάνουμε ωραίες μαρμελάδες, κομπόστες και σπιτικό λικέρ.