current views are: 4

18 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση07:25

Τα έριξε στους «53+» ο Τσίπρας – Ιταλοποίηση φοβάται ο Μητσοτάκης

Ο Τσίπρας έχει ενοχληθεί πολύ από τη στάση των «53+» βέβαια κάνει την ανάγκη…υπομονή καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία είναι εύθραυστη. 

 

Δημοσίευση 07:25’

Ο Τσίπρας έχει ενοχληθεί πολύ από τη στάση των «53+» βέβαια κάνει την ανάγκη…υπομονή καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία είναι εύθραυστη. 

 

Ο Τσίπρας έχει ενοχληθεί πολύ από τη στάση των «53+» βέβαια κάνει την ανάγκη…υπομονή καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία είναι εύθραυστη. 

«Είπαμε να μην βγαίνουν κάποια πράγματα προς τα έξω και εσείς πήγατε και κάνατε νον πέιπερ με τις θέσεις σας για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο». Με τη φράση αυτή αντέδρασε, φανερά ενοχλημένος, ο Α. Τσίπρας μέσα στην Πολιτική Γραμματεία στην κίνηση των 53+ να διανείμουν τις θέσεις τους στους δημοσιογράφους μία ημέρα πριν (την Πέμπτη). Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι… αυτοί κούνησαν συγκαταβατικά το κεφάλι!

Θα κατέβει το πλαφόν από το 3%

Το στρατόπεδο που θέλει απλή αναλογική χωρίς μπόνους φαίνεται πως κέρδισε έδαφος -έχει άλλωστε ισχυρή υποστήριξη από κυβερνητικά στελέχη και το κόμμα-, η έκπληξη όμως έγκειται στο ότι συζητείται να κατεβεί το πλαφόν του 3% για την είσοδο στη Βουλή (απόφαση που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το πολιτικό μέλλον των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, αλλά και τη ΛΑΕ, την Πλεύση Ελευθερίας κ.α.

Την επόμενη εβδομάδα η συνάντηση των αρχηγών

Ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται για την επόμενη εβδομάδα να έχει συναντήσεις με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς είναι δεδομένη η βούλησή του να μην αιφνιδιάσει, όπως ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους. Το επόμενο Σαββατοκύριακο εξάλλου θα συνεδριάσει η κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επικυρώσει την τελική θέση.

«Ιταλοποίηση» της ελληνικής πολιτικής σκηνής φοβάται ο Μητσοτάκης

Μπορεί η Συγγρού να αναδεικνύει τον κίνδυνο ακυβερνησίας από μία ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, ωστόσο στο πίσω μέρος του μυαλού πολλών είναι και μία ακόμη παράμετρος. Ποιά; Αυτή του κινδύνου περαιτέρω κονιορτοποίησης του κομματικού σκηνικού.

Εφόσον επιλεγεί η απλή αναλογική, το ενδεχόμενο μονοκομματικών ή έστω δικομματικών κυβερνήσεων θα περιοριστεί σημαντικά, αν δεν καταστεί απίθανο, εξηγούν στελέχη της ΝΔ, δίνοντας έτσι αφενός το δικαίωμα σε πολιτικούς να δοκιμάσουν την τύχη τους με δικά τους κόμματος, αφετέρου στους πολίτες να τα επιλέξουν με το σκεπτικό ότι, είτε ψηφίσουν το πλειοψηφούν κόμμα είτε κάποιο μικρότερο που θα περάσει το όριο του 3%, και πάλι στην κυβέρνηση θα είναι.   

Επιπλέον 26 βουλευτές αναζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να μπλοκάρει τα σχέδια του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για ανατροπές στον εκλογικό νόμο, προς την κατεύθυνση της απλής αναλογικής. Εξέλιξη που, εάν δρομολογηθεί, θα σημαίνει ότι για το σχηματισμό κυβέρνησης θα απαιτείται η σύμπραξη τριών ή και τεσσάρων κομμάτων, οπότε η περαιτέρω «ιταλοποίηση» της ελληνικής πολιτικής σκηνής θα είναι ζήτημα χρόνου