ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Δημοψήφισμα, εκλογές, ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας με Τσίπρα;

του Χάρη Παυλίδη - Δημοσίευση 2 Μαΐου 2015, 09:25 / Ανανεώθηκε 2 Μαΐου 2015, 09:25
Δημοψήφισμα, εκλογές, ή κυβέρνηση εθνικής ενότητας με Τσίπρα;
Facebook Twitter Whatsapp

Στη Συγγρού είναι βέβαιο ότι δεν διάβαζαν και συνεχίζουν να μη διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις.

Στη Συγγρού είναι βέβαιο ότι δεν διάβαζαν και συνεχίζουν να μη διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις. Αν τις διάβαζαν θα είχαν διαφορετική στρατηγική αντιμετώπισης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά και ασφαλώς αν έδιναν περισσότερη προσοχή στις δημοσκοπήσεις μετεκλογικά δεν θα συνέχιζαν την ίδια καταστροφική πορεία. Η "στρατηγική της Κασσάνδρας" δεν συνάδει με τα ιδανικά και τις αξίες που από την ίδρυσή της υπηρετεί η Νέα Δημοκρατία  

Αλλά στην προκειμένη περίπτωση το θέμα μας δεν είναι τι κάνει η Νέα Δημοκρατία. Το θέμα είναι τι κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί με ακρίβεια τη χώρα. Προφανώς στο Μαξίμου δεν διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις. Αν τις διάβαζαν θα είχαν καταλάβει αυτό που έχουν καταλάβει ακόμα και όσοι πριν από μερικούς μήνες θεωρούσαν ότι αν το παίζαμε σκληροί οι δανειστές μας θα έπαιρναν πίσω τα σκληρά μέτρα.  

Τι λένε οι δημοσκοπήσεις; Σε ποσοστά που ξεπερνούν το 70% οι Έλληνες θέλουν παραμονή στο ευρώ "πάση θυσία". Δεν διανοούνται καν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και στο περιθώριο της Ευρώπης. Το πλέον εντυπωσιακό είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα επιθυμούν συμφωνία με τους "θεσμούς". Συνεπώς έχει διαμορφωθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ του ευρώ-το οποίο δεν υπήρχε προεκλογικά σε τέτοια υψηλά ποσοστά- που ουσιαστικά θα στραφεί εναντίον του Αλέξη Τσίπρα στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία. Απ' την πλευρά του ο πρωθυπουργός το βλέπει αλλά ξέρει ότι πολύ σύντομα θα χρειασθεί να υπογράψει και νέο μνημόνιο άρα και νέα μέτρα.  

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Μια συμφωνία τον καθιστά κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού. Σε άλλη περίπτωση προκαλούνται "σεισμικές" αναταράξεις, αλλά ο ίδιος διατηρεί σχεδόν ανέπαφο το πολιτικό του κεφάλαιο, αφού θα υποστηρίξει ό,τι δεν θα έκανε μια συμφωνία σε βάρος του ελληνικού λαού. 

Στην πρώτη περίπτωση, αν τις επόμενες ημέρες υπάρξει συμφωνία, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μαζί του τη κοινωνία και απέναντι τους "Λαφαζανιστές" και ίσως την "Πασιονάρια" πρόεδρο της βουλής. Προχωρά σε ανασχηματισμό και επιπλέον "διευκολύνει" την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ενώ φέρνει πιο κοντά του τον Σταύρο Θεοδωράκη. 

Στη δεύτερη περίπτωση, αν καταλήξουμε σε ναυάγιο, ένα ενδεχόμενο που η κοινή γνώμη δεν θέλει να σκέφτεται ούτε καν ως υποθετικό σενάριο, ο Αλέξης Τσίπρας προχωρά στη διενέργεια δημοψηφίσματος πετώντας το "μπαλάκι" στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο το δημοψήφισμα δεν αποκλείει τις πρόωρες εκλογές εφόσον αυτές λάβουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος. Δηλαδή "δύο σ' ένα". 

Υπάρχει όμως και μια τρίτη περίπτωση εφόσον η χώρα οδηγηθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ή ακόμα και στη χρεοκοπία, εντός ή εκτός ευρώ. Κι αυτή είναι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τον Αλέξη Τσίπρα κι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ.