ΧΡΗΣΤΟΣ ΞΑΝΘΑΚΗΣ

Άξιος Εστί ο Σάκης; Άξιος εστί ο Μίκης;

του Χρήστου Ξανθάκη - Δημοσίευση 21 Απριλίου 2015, 19:45 / Ανανεώθηκε 21 Απριλίου 2015, 19:45
Άξιος Εστί ο Σάκης; Άξιος εστί ο Μίκης;
Facebook Twitter Whatsapp

Μέσα σε όλο τον ορυμαγδό των ημερών, μας έπιασε και η αγωνία για την επικείμενη ερμηνεία του Ρουβά στο «Άξιον Εστί»

Μέσα σε όλο τον ορυμαγδό των ημερών, μας έπιασε και η αγωνία για την επικείμενη ερμηνεία του Ρουβά στο «Άξιον Εστί»

Την είδηση την ξέρουμε όλοι. Ο Σάκης Ρουβάς θα ερμηνεύσει το «Άξιον εστί» σε συναυλία που οργανώνει ο Δήμος Νέας Σμύρνης. Κι εκτός απ’ την είδηση ξέρουμε και τις αντιδράσεις. Ανάλογες εκείνης της Χρυσούλας Διαβάτη, όταν βραβεύθηκε ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης για την ερμηνεία του στις «Βάκχες». Από απλή γκρίνια ως μέγας καημός, για να μην πω γκαϊλές που λένε και στη Θεσσαλονίκη. Παραλίγο να ξεχάσουμε τους μετανάστες λόγω Σάκη!

Αλλά θα πέρναγε κι αυτό. Θα το ξεχνάγαμε κάπως. Μπορεί να είμαστε βυθισμένοι στη σάχλα, μας βασανίζουν ωστόσο σοβαρότερα ζητήματα και άμα μπει το χέρι στην τσέπη πιάνει κάλτσα. Έλα όμως που δεν σε αφήνει η σόουμπιζ ν’ αγιάσεις. Έλα που αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογηθεί. Διότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια πρέπει να έχει αποφοιτήσει κιόλας από το πανεπιστήμιο της τιμιότητας. Με λίαν καλώς, τουλάχιστον.

Φτάσαμε έτσι να σκάσει μύτη δήλωση Μίκη Θεοδωράκη στην μικρή οθόνη με την οποία υπερασπιζόταν την πρωτοβουλία του Δήμου Νέας Σμύρνης. Κι έλεγε ο μουσουργός: «Ο Σάκης Ρουβάς είναι ένας τραγουδιστής που αγαπάει η νεολαία. Θα φέρει τη νεολαία στην πλατεία της Νέας Σμύρνης και θα τους μάθει τον Θεοδωράκη και το έργο ''Άξιον Εστί''».

Κι εκεί εν τέλει είναι το πρόβλημα, δεν είναι ούτε στον δόλιο τον Σάκη, ούτε στις ικανότητές του να βγάλει φωνή και να συγκινήσει τον κόσμο. Στο κάτω κάτω της γραφής, τόσα ξέρει τόσα κάνει το παιδί. Και δεν μπορεί κανείς να τον μέμφεται γιατί μεγάλωσε και θέλει να πλουτίσει το βιογραφικό του. Δικαίωμά του είναι και σε όποιον αρέσει. Εδώ έχουν πάει βόλτα τα τραγούδια του Θεοδωράκη ένα σωρό άσχετοι τύποι, δεν θα τα πάει ο Σάκης Ρουβάς που ένα ταλέντο κάπως το διαθέτει;

Αλλά το ζουμί είναι στη νεολαία. Στην αγωνία κάθε δημιουργού να αγκαλιάσει την πιτσιρικάδα, να τον μάθουν οι καινούριες φουρνιές, να περνάει το έργο του από γενιά σε γενιά. Εκβιαστικά πολλές φορές, σχεδόν δια της βίας, όπως ταῒζουν τα χηνάρια για να βγάλουν πλούσιο φουά γκρα. Διότι τι στο διάολο θα καταλάβει η γενιά του iPhone και του iPad άμα ακούσει για κάποιον που «οξειδώθηκε μες στη νοτιά των ανθρώπων», για τους «σημάντορες ανέμους που ιερουργούνε», για το σώμα του Μαγιού που «πάρθηκεν απ’ τους Μάγους»; Στην καλύτερη περίπτωση θα χειροκροτήσει ευγενικά, στη χειρότερη θα ανοίξει το ίντερνετ στο κινητό για να αρχίσει τα ριτουί και τα φαβ.

Διότι άλλη η νεολαία του 1964, άλλη η νεολαία πενήντα χρόνια αργότερα. Είναι διαφορετικά ζωντανά και δεν είναι σωστό αυτό ούτε λάθος. Είναι μια πραγματικότητα που οφείλεις να τη δεχτείς και άμα δεν σου αρέσει βολέψου με μια διαδρομή έξω από τα συνηθισμένα και τα κατεστημένα. Το να προσπαθείς απεγνωσμένα να γαντζωθείς στα μεγαλεία του παρελθόντος, μόνο γέλιο μπορεί να προκαλέσει. Κι ο τελευταίος που θα φταίει θα είναι ο Σάκης…